Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Đoković u finalu Vimbldona!

12.07.2019. 17:07 22:17
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)

LONDON: Novak Đoković plasirao se u finale Vimbldona, pošto je posle četiri seta pobedio Španca Roberta Bautistu Aguta – 6:2, 4:6, 6:3, 6:2.

Najbolji teniser sveta igraće za petu titulu u Londonu, a ukupno će mu ovo biti šesto vimbldonsko finale.Protivnik će mu biti Švajcarac Rožer Federer, koji je u polufinalu savladao Rafaela Nadala 7:6, 1:6, 6:3, 6:4.

Đoković nije briljirao protiv upornog Španca, štaviše u nekim trenucima je igrao veoma loše, ali je na kraju uspeo da slomi otpor 22. tenisera sveta. Srpski teniser ušao je maksimalno fokusirano u meč i posle desetak minuta već je imao 3:0. Agut je bio stegnut, udarci su mu bili nesigurni i Novak je to znao kako da iskoristi. Đoković je prvi period igre dobio sa 6:2, a očekivano je bilo da se Španac probudi u nastavku duela. Ipak, nije se očekivalo da će Đoković imati krizu koja će trajati više od sat vremena.

Tokom drugog seta se mučio, a razlog za to bila je odlična igra Aguta. Španac je bio kao zid, sve je vraćao u teren, a Novak je žurio i grešio.Najbolji teniser sveta drugi period igre izgubio rezultatom 6:4, međutim, najveći problem je bio što nije bilo naznaka kada će i da li će ponovo zaigrati na nivou prvog seta. Igra našeg tenisera nije se popravila na startu trećeg seta, međutim, važno je bilo što nije dopuštao Agutu da mu oduzme servis.


NOVAK U ŠESTOM FINALU VIMBLDONA 

Snovi se ostvaruju

Novak se plasirao u 25. Grend slem finale u karijeri, šesto na Otvorenom prvenstvu Velike Britanije.

- Hvala vam. Pre svega ovo je turnir iz snova za mene, od kada sam bio klinac. Snovi se ostvaruju, bez obzira na istoriju i na ostala finala, igrati finale na Vimbldonu je nešto drugačije - rekao je Đoković posle meča.

Agut je pružio ozbiljan otpor, pogotovo u drugom setu i sredinom trećeg.

- Morao sam ozbiljno da se potrudim, Roberto je igrao svoje prvo polufinale, ali bez obzira na to nije bio preplavljen situacijom i stadionom. U prvom setu je bio verovatno malo nervozan i pravio nekarakteristične greške, ali je posle toga počeo da igra bolje, dobro je plasirao servis, otvarao poene... Bio sam malo stegnut i meč je u trećem setu mogao da ode u suprotnom smeru. Moji treneri će gledati ceo meč Federera i Nadala, ja ću barem neki deo. Ja sam navijač tog rivalstva, jednog od najvećih svih vremena - kazao je srpski teniser.


S druge strane Agut se nije mučio prilikom servisa, što pokazuje podatak da Novak nije imao brejk loptu više od sat vremena. U šestom gemu trećeg seta Đoković je konačno oduzeo servis Agutu. Četvorostruki šampion Vimbldona iskoristio je prvu brejk šansu i u narednom gemu trebalo je da potvrdi prednost. Sedmi gem ispostaviće se kao ključan za nastavak meča. Srpski teniser loše je ušao u gem i dopustio je Agutu da dođe do dve uzastopne brejk lopte (15:40). Prvu je uspeo da spasi tako što je Španac pogrešio, a drugu... Kod druge je viđen istorijski poen – najduži od kada se broji razmena udaraca. Čak 45 udaraca razmenili su Đoković i Agut, a poen je završen bekhend vinerom srpskog tenisera.


Najduži poen u istoriji Vimbldona

Đoković nije bio zadovoljan reakcijom publike posle izgubljenog drugog seta.  Španac je drugi set završio uz dosta sreće – lopticu je poslao u mrežu, ali je ona od njenog vrha završila u polju srpskog tenisera.Ono što se nije svidelo Novaku je reakcija britanske publike, koja je gromoglasno ispratila Agutovo osvajanje seta i digla se na noge, iako je Španac do izjednačenja došao uz mnogo, mnogo sreće.   Novak je u trećem setu nastavio da pokazuje emocije i da veoma jasno proslavlja teške poene, ali i iskazuje kritiku na svoj račun. U jednom trenutnu se glasno prodrao besan na sebe, a u drugom je opravdano pokazao sreću kada je osvojio poen od čak  45 udaraca. Upravo je taj poen, prema podacima kompanije IBM, najduži u istoriji Vimbldona od kada su takvi podaci mogući, to jest od 2005. godine.


Novak je u tom trenutku stavio prsta na uvo i ironično gestikulirao ka publici, koja u više navrata provocirala. Đoković je spasao obe brejk lopte i potom došao do potvrde brejka. Treći set dobija rezultatom 6:3 i bio je veoma blizu plasmana u finale. Očekivano, u četvrtom setu je brzo slomio otpor Aguta i sa 6:2 dobio poslednji period igre.      

S. R.

Federer u finalu Vimbldona protiv Đokovića

Autor:
Pošaljite komentar
Vimbldon: Iskustvo i samopouzdanje Novakov adut

Vimbldon: Iskustvo i samopouzdanje Novakov adut

12.07.2019. 10:20 10:23