Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Prvi Vlajkovački dani šaha: Neverovatni Milko Popčev

31.08.2023. 09:00 16:30
Piše:
Foto: ŠK Progresul

Malo selo u južnom Banatu je za samo nekoliko meseci od mesta sa bogatom šahovskom tradicijom, ali bez šahovskog kluba, preraslo u pravu oazu drevne igre, koje privlači čak i velemajstore.

Vlajkovac je, pored šahovskog kluba, koji već sada beleži odlične rezultate u Južnobanatskoj ligi Vojvodine, dobio i šahovski festival. Sve to je pokrenula grupa mladih šahovskih entuzijasta, koja je oko sebe okupila decu iz okolnih mesta, usadila im ljubav za igru na 64 polja, i počela da razvija njihov talenat. Jedan od najboljih načina da se to postigne je da deca igraju što više partija protiv boljih i iskusnijih od sebe.

Baš zbog toga je prethodne nedelje, prvi put održan šahovski festival „Vlajkovački dani šaha”. On se sastojao od open turnira u standardnom šahu, potom u ubrzanom šahu i čak dva turnira u brzopoteznom šahu, jer je taj tempo igre najmlađima i najinteresantniji zbog dinamičnosti. Na tim takmičenjima je ukupno učestvovalo 105 igrača iz 20 naselja. Da oni dobiju epitet međunarodni postarali su se gosti iz Rumunije i Bugarske.

Na openu je učestvovalo 16 šahista i dve veoma talentovane šahistkinje. Nakon šest dana neizvesnih borbi (od 22. do 27. avgusta) i šest odigranih kola, prva nagrada je otišla velemajstoru Milku Popčevu iz Plovdiva (Bugarska). Prijatelj ogromnog broja vojvođanskih šahista je imao skoro fišerovski rezultat, osvojio je sjajnih 5,5 poena. Jedini neporažen protiv šampiona je izašao drugoplasirani majstorski kandidat Đorđe Mitrovanov iz Vršca sa 5 poena i to bez poraza. Aktuelnog prvaka Vršca je skupo koštao remi protiv klupskog kolege iz Šah kluba „Bora Kostić Vršac” majstorskog kandidata Lazara Petrovića. Petroviću je pripalo treće mesto sa uknjiženih 4,5 poena.

Nagrada za najboljeg juniora je otišla u ruke jedanaestogodišnjeg Luke Đukića, dok je njegova vršnjakinja Sofija Perović bila najbolja juniorka. Organizator je mislio na najstarije, ali i najmlađe, pa su tako nagrađeni i najbolji veteran - Đurica Đurić, i najmlađi učesnik – Aleksandru Ulman.

Turnir u ubrzanom šahu je privukao čak 31 takmičara u prostorijama Šahovskog kluba Progresul, u Vlajkovcu. Pre početka prvog kola, prisutnima se obratio i predsednik Šahovskog saveza Vojvodine Zoran Stanimirović, koji je time digao značaj ovog festivala na viši nivo. Odigrano je devet kola, a na kraju je ubedljivo slavio Milko Popčev sa neverovatnih 8,5 bodova. Poen i po manje je imao dvojac saigrača iz ŠK „Bata Ćosić” iz Opova, Goran Vlajković, kome je pripala druga nagrada zbog boljih dodatnih kriterijuma, i Živadin Mitrović. Posebno raduje dobra igra mladih igrača na ovom turniru, koji su iza sebe na tabeli ostavili mnogo iskusnije rivale.

Seriju uspeha Popčev je nastavio osvajanjem i prvog turnira u brzopoteznom šahu, u konkurenciji 27 igrača. Odigrano je 11 kola, a bugarskom velemajstoru je falilo samo pola poena do maksimalnog skora. Protiv njega je jedino ostao neporažen iskusni FIDE majstor Milorad Kapelan. Koliko je Popčev bio dominantan pokazuje i podatak da je drugoplasirani Đorđe Mitrovanov za njim zaostajao čak 2,5 poena. Ipak, moramo pohvaliti i Vrščanina na zaista odličnoj igri. Slavoljub Grujić je turnir završio na trećem mestu, osvojivši 7,5 bodova.

Upravo su sjajni Vrščanin Slavoljub Grujić i dodatni kriterijumi sprečili Bugarina da osvoji i četvrti trofej za prvo mesto u samo šest dana. Morao se zadovoljiti nagradom za drugo mesto, iako je došao do čak 9,5 poena iz 11 partija. Taj podatak samo pokazuje koliko je dobro igrao Grujić. Da makar jedna nagrada ostane u Vlajkovcu postarao se majstorski kandidat Sebastian Kotrla, kome je pripalo treće mesto sa ubeleženih 7,5 poena.

Nagrade je uručio direktor festivala i predsednik ŠK Progresul Rade Đukić. Njega i glavnog sudiju nacionalnog arbitra iz Vlajkovca Stefana Kotrlu treba posebno pohvaliti, jer su tokom celog festivala fenomenalno obavljali organizacioni deo posla, starali se da atmosfera bude na što višem nivou i da svaki učesnik bude što zadovoljniji. Organizatori su izjavili za „Dnevnik” da su veoma zadovoljni festivalom i da će uraditi sve što mogu da ova šahovska manifestacija postane tradicionalna.

Stefan Kostić

Autor:
Pošaljite komentar
Srpski šahisti se DOBRO POKAZALI na Svetskom kupu u Bakuu

Srpski šahisti se DOBRO POKAZALI na Svetskom kupu u Bakuu

17.08.2023. 09:07 09:09
INTERVJU – Šahovski trener i sudija Ksenija Tomin: Treba znati kako pristupiti deci

INTERVJU – Šahovski trener i sudija Ksenija Tomin: Treba znati kako pristupiti deci

10.08.2023. 09:00 18:49