Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Klu­bo­vi ru­ko­met­ne Ar­kus li­ge pro­tiv pro­ši­re­nja

22.05.2020. 18:39 21:27
Piše:
Izvor: Sa sed­ni­ce Skup­šti­ne Ar­kus li­ge  Fo­to: AR­KUS  

Na ma­ra­ton­skoj, te­škoj i muč­noj sed­ni­ci Skup­šti­ne ru­ko­met­ne Ar­kus li­ge, od­lu­če­no je da su klu­bo­vi zva­nič­no pro­tiv pro­ši­re­nja na­šeg elit­nog na­ci­o­nal­nog šam­pi­o­na­ta sa 14 na 16 klu­bo­va.

Ta­ko­đe, pred­stav­ni­ci elit­nih klu­bo­va su upu­ti­li od­lu­ku naj­vi­šeg te­la elit­nih li­ga­ša Uprav­nom od­bo­ru RSS, od ko­ga se tra­ži pre­i­spi­ti­va­nje odlu­ke o pro­ši­re­nju li­ge, uz obra­zlo­žen stav svih klu­bo­va.

Sa­stan­ku su pri­su­stvo­va­li pred­stav­ni­ci 13 od 14 klu­bo­va, dok se No­vi Pa­zar iz­ja­snio mej­lom. Skup­šti­na je okon­ča­na gla­sa­njem, ka­da se de­vet klu­bo­va iz­ja­sni­lo da je pro­tiv pro­ši­re­nja Su­per­li­ge i od­lu­ke RSS, dok su tri klu­ba bi­la uz­dr­ža­na (Cr­ve­na zve­zda, Pro­le­ter i Že­le­zni­čar), a dva za pro­ši­re­nu li­gu (Par­ti­zan i Ru­dar).

Pod­se­ti­mo, RSS je ra­ni­je usvo­jio pred­log o pro­ši­re­nju, ali se tom pri­li­kom ni­je kon­sul­to­vao s klu­bo­vi­ma. Zbog to­ga su na sed­ni­ci, ko­ja je tra­ja­la sko­ro pet sa­ti, po­je­di­ni ru­ko­vo­di­o­ci raz­me­nji­va­li te­ške re­či s pred­sed­ni­kom RSS Bo­ži­da­rom Đur­ko­vi­ćem. Još jed­nom se po­tvr­di­lo da srp­ski ru­ko­met po­sled­njih go­di­na ne mo­že bez bu­re, sva­đa i po­de­la.

Pred­sed­nik Uprav­nog od­bo­ra Ar­kus li­ge, Mi­lan Đu­kić u pe­tom sa­tu sed­ni­ce iza­šao je iz sa­le, uz pret­nju da će pod­ne­ti ostav­ku uko­li­ko se ne odr­ži gla­sa­nje.

- Iza­šao sam ka­ko bi sa mnom sed­ni­cu na­pu­sti­li pred­stav­ni­ci RŠ i no­vi­na­ri. Že­leo sam da osta­nu sa­mo pred­stav­ni­ci klu­bo­va, ka­ko bi­smo se iz­ja­sni­li. Klu­bo­vi su ko­nač­no iz­ne­li stav, upr­kos to­me što je pret­hod­na dva da­na bi­lo lo­bi­ra­nja, ali i pri­ti­sa­ka i pret­nji klu­bo­vi­ma s me­sta ko­jim to ne pri­li­či. Ima­li smo pri­li­ku da ču­je­mo mi­šlje­nje i onih ko­ji ne­ma­ju ni­ka­kve ve­ze sa RSS. Klu­bo­vi su, i po­red sve­ga to­ga, za­dr­ža­li stav. Ovo ni­je bi­lo iz­ja­šnja­va­nje o iz­bo­ri­ma u RSS, već o klu­bo­vi­ma i nji­ho­vom sta­tu­su, kao i to­me ka­ko će se RSS ubu­du­će od­no­si­ti pre­ma nji­ma - re­kao je pred­sed­nik UO Ar­kus li­ge Mi­lan Đu­kić.


RSS se su­o­čio s isti­nom

Mi­lan Đu­kić ka­že da ni­je re­še­nje da se uđe s ne­za­vi­snom li­gom, ali to mo­že da se do­go­di.

- To bi bio skan­dal nad skan­da­li­ma, a ni­šta ma­nje skan­dal ni­je ni da li­ga za­poč­ne tak­mi­če­nje sa 16 klu­bo­va. Bi­lo bi do­bro da UO RSS još jed­nom raz­mi­sli o to­me šta ra­di pred iz­bo­re. RSS se na sed­ni­ci pr­vi put su­da­rio s isti­nom ko­ju ni­je že­leo da ču­je, vi­di i sa­zna, pet sa­ti je slu­šao sve pro­ble­me srp­skog ru­ko­me­ta, o ko­ji­ma je či­tao u ko­men­ta­ri­ma na ra­znim saj­to­vi­ma. Oči­gled­no ti pro­ble­mi ne do­pi­ru do pred­sed­ni­ka RSS - sma­tra pr­vi čo­vek RK Voj­vo­di­na.


Skup­šti­na je po­zva­la UO RSS da još jed­nom pre­i­spi­ta svo­ju od­lu­ku, što je pred­sed­nik Bo­ži­dar Đur­ko­vić obe­ćao da će i ura­di­ti.

- Po­sta­vlja se pi­ta­nje da li će li­gom da upra­vlja UO RSS ili klu­bo­vi. Ako će to da ra­di UO, on­da na če­lu te or­ga­ni­za­ci­je tre­ba da se­di Đur­ko­vić ili Ivan Milivojević iz Cen­tral­ne Sr­bi­je. On­da iza­bra­ni or­ga­ni klu­bo­va ne tre­ba da po­sto­je i li­ga tre­ba da se vra­ti u okvi­re Sa­ve­za. Ako mi­sle da tre­ba da bu­de ne­u­tral­na, on­da ovo što smo usvo­ji­li mo­ra da bu­de do­bar sig­nal. U slu­ča­ju da za RŠ to ni­je do­volj­no, on­da tre­ba da do­bi­je to da Ar­kus li­ga u sep­tem­bru star­tu­je s 12 klu­bo­va (dva će bi­ti iz­ba­če­na ko­ji se sa­mi na­me­ću).

Klu­bo­vi sto­je pri sta­vu da, pod od­re­đe­nim uslo­vi­ma, li­ga ipak mo­že i da se pro­ši­ri.

- Ve­ći­na klu­bo­va je­ste za li­gu od dve gru­pe po osam klu­bo­va, ko­ja bi bi­la u prav­nim okvi­ri­ma. Pro­ši­re­nje li­ge i no­vi si­stem tak­mi­če­nja, pre­ma Za­ko­nu o spor­tu, ne mo­gu da se pri­me­nju­ju u go­di­ni u ko­joj se do­ne­su. Je­smo za to, čak, da se igra dva pu­ta po osam, ali da se ta­kva od­lu­ka do­ne­se na vre­me i usvo­ji. Da svi­ma bu­de ja­sno od ka­da će se ta­ko igra­ti i na ko­ji na­čin. Na­rav­no, klu­bo­vi bi tre­ba­lo da bu­du ti ko­ji će u si­ste­mu do­no­si­ti od­lu­ke. A ovo što se de­ša­va­lo u pret­hod­nih se­dam da­na, pred­sta­vlja to­ta­li­ta­ri­zam u RSS, u ko­me se ka­že “ra­di­će­te ova­ko, ili će­mo vam uki­nu­ti li­gu”. Klu­bo­vi su sa­da re­kli svoj od­go­vor na to. Ako ne­ko mi­sli da Su­per­li­ga mo­že da se igra bez de­vet klu­bo­va, on­da se grd­no va­ra.

Od­lu­ka o da­ljoj sud­bi­ni sa­da je u ru­ka­ma UO RSS.

- Ako UO RSS bu­de in­si­sti­rao na to­me da mo­ra da se spro­ve­de pro­ši­re­nje, za­što on­da klu­bo­vi ne bi za­u­ze­li čvrst stav i osta­li pri svo­me? Sum­njam da će pred iz­bo­re u RSS, lju­di iz sa­ve­za sme­ti da po­vla­če ne­ke po­te­ze.


Tra­ži­će­mo prav­nu za­šti­tu

Su­per­li­ga­ši sa­da če­ka­ju od­lu­ku UO RSS, kao i da­lje ko­ra­ke.

- Ako UO po­tvr­di svo­ju ra­ni­ju od­lu­ku, prav­nu za­šti­tu tra­ži­će­mo na Skup­šti­ni RSS. Po­sto­ji mo­guć­nost da pre­da­mo tu­žbu su­du, za zah­te­vom za iz­ri­ca­nje pri­vre­me­ne me­re i da se od­lu­ka sta­vi van sna­ge, do okon­ča­nja sud­skog po­stup­ka. Ako to ne­ko­me tre­ba u ru­ko­met­noj or­ga­ni­za­ci­ji, on­da mo­že­mo da ras­pra­vlja­mo, ali oči­to u na­red­nim me­se­ci­ma će­mo mo­ra­ti da se ba­vi­mo ti­me - re­kao je Đu­kić.


Van­red­na si­tu­a­ci­ja zbog ko­ro­na­vi­ru­sa do­ve­la je do pat po­zi­ci­je. Mno­go to­ga se pro­me­ni­lo u po­sled­nja dva me­se­ca, pa sle­di lo­gič­no pi­ta­nje da li bi su­per­li­ga­ši bi­li sprem­ni na kom­pro­mis, ka­ko bi klu­bo­vi­ma po ver­ti­ka­li ot­škri­nu­li vra­ta vi­šeg ran­ga.

- Sve­sni smo da su svi klu­bo­vi ulo­ži­li no­vac, po­go­to­vo oni naj­am­bi­ci­o­zni­ji. Ni­ti je Rad­nič­ki iz Kra­gu­jev­ca ulo­žio naj­vi­še, ni­ti je on naj­va­žni­ji u ovoj dr­ža­vi. Naj­vi­še nov­ca su ulo­ži­li Voj­vo­di­na i Me­ta­lo­pla­sti­ka, jer su igra­li u Se­ha li­gi. Ako smo anu­li­ra­li se­zo­nu, po če­mu je to Rad­nič­ki iz Kra­gu­jev­ca naj­va­žni­ji i da se či­tav pro­blem vr­ti oko nje­ga, od­no­sno oko to­ga da li će ući u Su­per­li­gu ili ne. Osim ako ne tre­ba da za­do­vo­lji­mo in­te­re­se Iva­na Milivojevića iz Cen­tral­ne Sr­bi­je.

Lo­gič­no je da se po­sta­vlja pi­ta­nje da li klu­bo­vi mo­gu da bu­du so­li­dar­ni.

- Mo­gu i tre­ba da bu­du, ali se to ne stva­ra ta­ko što klu­bo­vi­ma ka­že­te da mo­ra­ju da bu­du so­li­dar­ni, ina­če će­mo im od­u­ze­ti pra­vo i mo­guć­nost da do­no­se od­lu­ke. Po­treb­no je da se sed­ne i raz­go­va­ra i da se pro­na­đe re­še­nje o pro­hod­no­sti klu­bo­va od naj­ni­žeg ste­pe­na tak­mi­če­nja do naj­vi­šeg. I ka­kvo je mi­šlje­nje klu­bo­va o to­me. Još ne­što, ako smo u SFRJ sa 12 klu­bo­va mo­gli da iz­ne­dri­mo pr­va­ka Evro­pe,  sa­da nam, kao “ve­li­koj Sr­bi­ji i ru­ko­met­noj si­li”, tre­ba 16 klu­bo­va... Ne­ma­mo mi kva­li­tet ni za de­set klu­bo­va, a ne za 14, a da ne go­vo­rim o 16. Ne bi bio pro­blem da se o to­me raz­go­va­ra­lo i da je ta od­lu­ka kre­nu­la i po­kre­nu­la se iz Ar­kus li­ge na UO RSS. On­da bi bi­li svi sa­gla­sni. Ova­ko, bi­li smo pred ul­ti­ma­tu­mom, a klu­bo­vi to ne­će da tr­pe - ka­te­go­ri­čan je bio Mi­lan Đu­kić.

J. Ga­lić

Autor:
Pošaljite komentar
Milan Đukić podneo ostavku u UO RSS

Milan Đukić podneo ostavku u UO RSS

14.05.2020. 14:33 14:34
Za SP rukometaša u Egiptu RSS konkurisao za specijalnu pozivnicu

Za SP rukometaša u Egiptu RSS konkurisao za specijalnu pozivnicu

09.05.2020. 18:39 18:40
RSS: Poštujemo odluku državnih organa, EHF pokrenuo proces

RSS: Poštujemo odluku državnih organa, EHF pokrenuo proces

24.03.2018. 14:07 14:11