Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVROPSKO PRVENSTVO U RUKOMETU: U petak odluka o finalistima

25.01.2024. 14:08 14:17
Piše:
Izvor: EHF

(Od našeg specijalnog izveštača iz Nemačke)

KELN: Posle 60 mečeva na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj u petak su na redu polufinalne utakmice, u kojima će snage odmeriti Francuska i Švedska (17.45), odnosno Nemačka i Danska (20.30), kao i meč za peto mesto Slovenija – Mađarska (15 časova).

Aktuelni branilac titule je reprezentacija Švedske, koja je u polufinalu poražena od Francuske. Danska, Francuska i Švedska su igrale u polufinalu EP 2022, pri čemu su „galski petlovi“ otišli praznih ruku, Danska je uzela bronzanu medalju, a Švedska je podigla trofej.

Ova tri tima su takođe igrala polufinale na svetskim prvenstvima 2023. i 2021. na kojima je titule osvojila Danska, kao i na EHF EURO 2018, što ih čini jednim od najuspešnijih reprezentacija poslednjih godina. Nemačka je poslednji put igrala polufinale na Svetskom prvenstvu u kome je domaćin 2019.

– Prilično je uzbudljivo doći do ove faze i četvrti put zaredom takmičiti se protiv Švedske. Biće to prava borba, puni smo samopouzdanja jer smo odigrali sjajan turnir do sada. Protiv veoma jakog protivnika, moraćemo da pružimo najbolju igru. Biće tesno i neizvesno, kako to obično biva protiv Švedske. Živimo da osetimo ovakav pritisak i da igramo ovakve utakmice. Znamo da možemo da napravimo istoriju. Daćemo sve od sebe da igramo na najboljem nivou protiv ovako jakog tima – regao je selektor Francuza Gijom Žil.


Francuzi jedini neporaženi

Francuska je jedini neporaženi polufinalista sa šest pobeda i remijem protiv Švajcarske. Najbolji strelac joj je desni bek Dika Mem, sa 41 golom, Švedsko krilo Hampus Van sa 28 (18 penala). Francuz Nedim Remili napravio je 43 asistencije, dok je Šveđanin Feliks Klaar peti sa 28.


Šta bi moglo da bude odlučujuće odgovor je dao linijski igrač Luka Karabatić:

– Predviđam utakmicu sa sjajnim odbranama i golmanima, mislim da Švedska ima odličnu odbranu 6–0 i veoma je brza u brzim brejkovima. Često su, kada smo gubili protiv njih, davali lake golove jer smo mi pravili neke tehničke greške, mi ćemo se truditi da im damo što manje.

Švedski selektor Glen Solberg (NOR) o novijoj istoriji između Francuske i Švedske kaže da je svaka utakmica posebna.

– Igramo na drugačijem nivou nego prošle godine. Obe ekipe se odlično poznaju, biće nam ovo četvrto polufinale. Upoznajemo jednu od najboljih ekipa na svetu. Ali mi smo veoma jak tim, mnogo verujemo u sebe i siguran sam da ćemo imati pravo glasa u ovoj utakmici. Nadamo se da ćemo moći da vidimo da igrači, preuzimaju sopstvenu odgovornost i da je naš kolektivni izbor bio ispravan.


Švedska osvajala pet puta EP

Švedska je osvojila Euro trofej pet puta, a Francuska je tri puta, poslednji 2014. Francuska je učestvovala u 27 polufinala, Olimpijskim igrama i Svetskom prvenstvu, i pobedila je u 15 od njih, ali je izgubila poslednja dva polufinala EP u kojima su igrali, uključujući 2022. od Švedske, na kraju završivši na četvrtom mestu. Švedska se vratila na vrh međunarodnih rang-lista poslednjih godina, nakon što je do 2002. godine ušla u krug medalja na 20 velikih šampionata. Ona se 2018. godine kvalifikovala za finale EP posle 16 godina čekanja, a 2022. vratila se na vrh pobedničkog postolja.


Reprezentacija Nemačke pod rukovodstvom Alfreda Gislasona izgubila je prvi meč na Lankses Areni od Svetskog prvenstva 2007. protiv Hrvatske 24:30, ali je polufinale bila osigurala ranije.

– Danci su favoriti, oni su svetski prvaci, ali ovde u Nemačkoj pred našim navijačima imamo šansu da idemo u finale. Pritisak je na Danskoj, oni su favoriti i ovo je naša šansa. Navijači su veliki faktor. Do sada je bilo gigantsko, ali nam treba više. Treba nam duplo više. Svi moraju da viču za nas. Svaka osoba mora da viče za nas i da nas šiba napred. Ako igde imate šansu za čudo, to bi bilo u Kelnu – rekao je levi bek Nemačke Julijan Koster, a selektor Gislason je dodao: – Potrebna nam je najbolja utakmica protiv Danske u poslednjih nekoliko decenija.


Nemačka protiv Danske

Nemačka je poslednji osvajač EP među polufinalistima. Došli su do finala ukupno tri puta. Danska je imala ogroman uspeh poslednjih godina, sa tri svetske titule uzastopno i dva uzastopna olimpijska finala 2016. i 2021. godine, ali im je finale EP izmaklo. Poslednji put su ga osvojili 2014. godine na domaćem terenu. Danska igra 10. polufinale na EP, odnosno 26. Ukupno, dok je to za Nemačku šesto Euro polufinale i 21. Ukupno. Nemački centar Juri Nor je treći strelac sa 43 gola, a upisao je i 25 asistencija. Bek Danske Matijas Gidsel postigao je 42 gola uz skoro neprevaziđenu efikasnost šuta od 84 odsto i ima 26 asistencija, odigravši meč manje od Nora. Danski golmani su sakupili najviše odbrana na EP 2024 – 96, što je 35,8 odsto, od čega je Emil Nilsen zaustavio 55. Istorijski bilans između ovih ekipa je osam pobeda Danske, devet Nemačke i dva remija. Na Euru, Danska je pobedila u tri utakmice, a Nemačka četiri



Konačan plasman

Posle završenih utakmica glavne runde Evropskog prvenstva, poznat je konačan plasman selekcija od 7. do 24. mesta. Iza vodeće šestorke je selekcija Portugala, a najveće iznenađenje Austrija je završila na osmom mestu. Srbija je na 19. mestu, Hrvati su 11, Crna Gora je na 14. mestu, dok je Makedonija sa jednom pobedom završila EP na 17. mestu. Konačan plasman (7-24. mesto): 7. Portugal, 8. Austrija, 9. Norveška, 10. Island, 11. Hrvatska, 12. Holandija, 13. Španija, 14. Crna Gora, 15. Češka Republika, 16. Poljska, 17. Makedonija, 18. Gruzija, 19. Srbija, 20. Farska Ostrva, 21. Švajcarska, 22. Rumunija, 23. Grčka, 24. BiH.


Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar
OD MOKRINA, PREKO NOVOG SADA I KAĆA, DO DRESA AUSTRIJE Nemanja Beloš, rukometaš: Živimo naš san

OD MOKRINA, PREKO NOVOG SADA I KAĆA, DO DRESA AUSTRIJE Nemanja Beloš, rukometaš: Živimo naš san

24.01.2024. 10:27 10:51