Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Željko Trajković: Više dece na strunjači, više šampiona

11.03.2019. 11:43 11:47
Piše:
Izvor: Željko Trajković, foto: Dnevnik

U novosadskom Spensu juče je završeno Evropsko prvenstvo u rvanju za seniore do 23 godine, na kojem je učestvovalo 375 takmičara iz 35 zemalja.

Srbija se predstavila sa 12 boraca, 10 u grčko-rimskom stilu, a po jedan u slobodnom i rvanju za žene. Kada se podvuče crta, naši reprezentativci su bili na očekivanom nivou: Sebastian Nađ je postao vicešampion Evrope, Boban Živanović je poražen u borbi za bronzu i zauzeo je 5. mesto, Kristijan Kolompar je bio sedmi, dok su ostali ispali posle prvih borbi.

„Ovi momci su u programu tri godine i na najbolji način se trude da naslede Štefaneka, Maksimovića, Nemaša, Frisa...Već sada mogu da kažem da je Nađ buduća zvezda srpskog rvanja. Zadovoljan sam i petim mestom teškaša Živanovića, kao i Kolompara. Živanović može da stasa u vrhunskog rvača, jer program koji je osmislio stručni tim Olimpijskog komiteta Srbije (OKS) da maksimalno podrži perspektivne sportiste, ne samo vrhunskim, daće rezultate,pogotovo što je rvanje specifično po tome što nema borca za medalje na velikim takmičenjima bez kvalitetnih  sparing partnera. Tako podižemo kvalitet, jer lokalne samouprave i klubovi zbog nemaštine ne mogu da im pruže odgovarajuće uslove“, rekao je predsednik Rvačkog saveza Srbije Željko Trajković. Trajković je dobio poverenje delegata da vodi Savez i u naredne četiri godine.


SP petnaestogodišnjaka bio bi pun pogodak

Predsednik Skupštine RSS Zotan Balint, prema Trajkovićevim rečima, dao je ideju da se organizuju takmičenja za decu do 15 godina.

„To će uskoro da bude zanimljivije od takmičenja seniorskog, jer tu su roditelji, drugari, mnogo više je radosti, tuge i emocija kod dece  u odnosu na seniore. Uveren sam da bi SP U15 bio pun pogodak.To bi bio festival rvanja, iako mi ta ideja  kada sam je čuo od Balinta nije bilo zanimljivo“, otkrio je Trajković.


Imajući u vidu da je tokom njegovog mandata osvojeno 20 medalja, zanimalo nas je s kojim ciljevima je izašao pred Skupštinu RSS.

„Pored ljudi koji su me izabrali, zahvalan sam vremenu i trenutku u kom obavljam ovaj posao. Da nemam podršku predsednika USR Nenada Lalovića, Olimpijskog komiteta Srbije, sa Božidarom Maljkovićem na čelu, države, pokrajinskog sekretarijata, mi ne bismo bili ovako uspešni. Na našem Savezu  je da se dobro organizujemo i da pravimo dobre rezultat. Cilj je da nastavimo da organizujemo velika takmičenja, jer tako afirmišemo naš sport, da stalno težimo osvajanju olimpijskih medalja, jer su one, medalje, najveći motiv za decu kada stanu na strunjaču.“

Vrsni rukovodilac uspešnog Saveza gleda dalje od Olimpijade u Tokiju.

„Imamo rvače za vrhunske rezultate, u najboljim su godinama. Viktor i Mate Nemeš, Sebastian Nađ, Viktor Kadžaja, Boban Živanović, Kristijan Kolompar su budućnost srpskog rvanja. Naš zadatak je da nađemo načina, a to su stalne i permanentne teme sa ljudima iz OKS-a i Ministarstva kako da pomognemo malim sredinama. Stručnjaci rade za smešne honorare, pošto lokalne samouprave nemaju dovoljno novca da ulažu i u njih.. Moramo naći načina da bar 10-12 klubova pomognemo da budu rvačka baza. Koliko je važna olimpijska medalja, jednako je važno svako dete koje dođe na strunjaču. Mnogo je važno da podržimo mlade, jer i posle naredne Olimpijade biće novih takmičenja. Moramo da radimo na omasovljenju našeg sporta. Na tom putu sigurno ćemo izgubiti neke generacije, to je neminovnost. Primera radi, jedna Rusija, Turska, Bugarska, sa mnogo većim budžetima, ne mogu na svim takmičenjima da imaju vrhunske borce i da osvajaju odličja.“


Konkurencija nikad veća

Podsetio je Trajković da je poslednjih 10 godina najuspešniji period rvanja na našim prostorima.

„Sada je osvojeno više medalja nego kada smo govorili da smo zemlja rvanja, kada su se borili Petković, Memišević, Damnjanović, Horvat... Sada imamo veće rezultate brojčano i statistički. Ono što je važno istaći oni su tada imali jednog rivala iz Sovjetskog saveza, a ovi momci sada imaju 10 ili 12 takmičara iz te bivše države. Konkurencija je mnogo veća, a naši rvači su uspešniji. Ne da smo vratili rvanje na stare staze uspeha, nego je ovo za istoriju. Jugoslavija je bila velika zemlja, a sada kada se saberu srpske i hrvatske medalje bar za 50 odsto ih je više nego tada. Hrvati su sada bolji nego u vreme kada su bili u zajedničkoj državi. Statistika  to pokazuje“, kaže Trajković.


Dobit je za srpsko rvanje što dokazani borci i osvajači najzanačajnijih medalja imaju prave naslednike.

„Tu su na prvom mestu Viktor i Mate Nemeš. Viktor je svetski prvak, on je glavni adut za medalju na OI i guraće sigurno još jedan olimpijski ciklus. Mate je sada uzeo medalju na turniru, gde je odrvao nerešeno sa svetskim prvakom Koreancem. Naš miks struke, koji čine RŠ, OKS, klubovi i USR, mora organizaciju da podigne na još viši nivo i podrži Živanovića, Kolompara, Vladu Stankića, Pešuta, Petrušića... U tom slučaju za budućnost srpskog rvanja ne treba brinuti.“

Trajković se još jednom zahvali predsedniku USR Nenadu Laloviću, koji je ostavio najpre dubok trag u srpskom, potom u evropskom, a sada i svetskom rvanju.

„Moj tim i ja smo nasledili ideju Nenada Lalovića, koji je 2001. godine došao na čelo RŠ, potom je bio član evropskog Borda, a danas je prvi čovek Ujedinjenog svetskog rvanja. On je bio veliki vizionar i ovo sada što se dešava je samo nastavak ideja koje su u njegovo vreme začete. Postavio je standarde organizacije velikih takmičenja, prilagodio je rvanje široj javnosti i medijima. Zahvalan sam mu u ime srpskog i svetskog rvanja“, naglasio je Trajković.

Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar
LALOVIĆ: Publika u Novom Sadu videla novi grčko-rimski stil

LALOVIĆ: Publika u Novom Sadu videla novi grčko-rimski stil

09.03.2019. 09:30 09:40
Milorad Dokmanac: Ispunjen zacrtani cilj

Milorad Dokmanac: Ispunjen zacrtani cilj

08.03.2019. 12:11 12:14
EP U RVANJU ZA SENIORE DO 23 GODINE Srebrna medalja Sebastianu Nađu

EP U RVANJU ZA SENIORE DO 23 GODINE Srebrna medalja Sebastianu Nađu

06.03.2019. 19:53 19:56