Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

LALOVIĆ: Publika u Novom Sadu videla novi grčko-rimski stil

09.03.2019. 09:30 09:40
Piše:
Izvor: Nenad Lalović, Željko Trajković i Božidar Maljković foto: J. Galić

Prvi čovek Ujedinjenog svetskog rvanja (USR) Nenad Lalović boraveći nekoliko dana u novosadskom Spensu potvrdio svoje prethodno saznanje da je organizacija šampionata na visokom nivou.

Evropskom prvenstvu u rvanju za seniore do 23 godine u Novom Sadu prisustvuje i prvi čovek Ujedinjenog svetskog rvanja (USR) Nenad Lalović, koji je dolaskom na čelnu funkciju svetske organizacije preporodio ovaj drevni sport i osigurao mu bitisanje na Olimpijskim igrama, pošto je pre nekoliko godina dovedeno u pitanje. Lalović je boraveći nekoliko dana u novosadskom Spensu potvrdio svoje prethodno saznanje da je organizacija šampionata na visokom nivou.

– Radi se o važnom takmičenju Evropske federacije. Ova godina je mnogo komplikovana, kada je kalendar takmičenja u pitanju, jer su na programu i Evropske igre mladih, pa je mnogo toga moralo da bude pomereno. Svima je prioritet EP za seniore, pošto je kvalifikaciono za SP, s kojeg se uzimaju norme za OI. Zato ima mnogo taktike, politike, skrivanja aduta – rekao je Lalović, a potom se osvrnuo na samo takmičenje:

– Publika u Novom Sadu imala je priliku da vidi novi grčko-rimski stil, sa mnogo bacanja, koje su donela nova pravila i format takmičenja. Vidimo da se u ženskom rvanju vraćaju neke zemlje poput Rusije, koja je nestala sa mape, Skandinavci su uvek tu, kao i Mađari, Bugari Rumuni... Zanimljiva je raspodela medalja, koja je razuđena, a to je ono što rvanju treba, to je signal da nam se rvanje u Evropi razvija ravnomerno. Oštrija konkurencija podigla je nivo takmičenja.Podsetio je Lalović da nova pravila nisu odmah bila prihvaćena.


Božu Maljkovića očaralo rvanje

Takmičenje u Novom Sadu posetio je i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije Božidar Maljković, koji je čari rvanja osetio u Parizu na SP, kada ga je pozvao Lalović.– Tek tada sam video dimenzije ovoga sporta, njegove čari, bio sam oduševljen sa pet-šest briljantnih boraca, kao i načinom na  koji moj prijatelj Lalović to radi, skupljajući ih sve oko sebe kao piliće, Amerikance, Ruse, Skadinavce... Ima veliko poštovanje i ugled u svetu, sreća je da mi imamo Boričića i Lalovića. Koristim svaku priliku da se upoznam što više sa rvanjem i želim da uđem u tajne tog sporta. To želim i u džudu, odnosno u svim sportovima gde je moje znanje polulajičko. Ovde sam došao iz drugog sporta, ali iz pozicije u kojoj sam, kao predsednik OKS. Srećan sam što rvanje već duže vremena ima Nenada Lalovića i Željka Trajkovića, s kojima imamo sjajne odnose. Dok je njih u ovom sportu za rvanje ne treba da brinemo – istakao je Maljković.

Predsednik OKS očekuje da rvači i u Tokiju osvoje medalju, što neće biti ni malo lako.– I drugi mnogo rade i ulažu u sport. Primera radi, streljaštvo, na koje smo mi ponosni, dobilo je svetskog prvaka iz Indije sa 16 godina. To potvrđuje da svi rade planski i napreduju i zato će se voditi žestoka borba za svaku medalju – smatra Maljković. 


– Kada su svi sagledali celokupnu sliku, kako to izgleda na TV prenosima, na digitalnim platformama, onda su počeli da ih prihvataju. Evo, pre neku noć mogli smo da vidimo značaj VAR tehnologije u fudbalu, a mi smo to već odavno primenili. Mi smo u rvanju mnogo daleko otišli u tome, sada mnogi i ne traže čeleny pošto znaju šta će se dogoditi (kažnjeni bodom ako je lažna uzbuna), čak se događa da i rvač na strunjači odbija tehologiju. Takav sistem je nužan, ne samo kod nas nego i u drugim sportovima (boks, džudo...). U slobodnom stilu i rvanju za žene pravila bitnije nisu menjana, za razliku od grčko-rimskog, gde je bilo neophodno prvenstveno zbog publike, a već su vidljivi rezultati.

Srbija je u tri godine dva puta bila domaćin velikog takmičenja.

– Već sada razmatramo domaćinstvo za 2023. i 2024, što nikada kod nas nije bilo, pogotovo da se čeka u redu da se dobije takmičenje. Prvi put nemamo probleme u takmičenjima u Africi i Južnoj Americi. Takmičenja dobijaju najbolji, oni koji to mogu valjano da organizuju. U Srbiji nikada nije bilo problema pa je sasvim normalna što je bila domaćin dva velika takmičenja, a verujem da će ih biti još do 2020. Pre svega uslovi određuju organizatore, a Srbija se potvrdila da je dobar domaćin – rekao je  Lalović.

        J. Galić

Autor:
Pošaljite komentar
Milorad Dokmanac: Ispunjen zacrtani cilj

Milorad Dokmanac: Ispunjen zacrtani cilj

08.03.2019. 12:11 12:14
EP U RVANJU ZA SENIORE DO 23 GODINE Srebrna medalja Sebastianu Nađu

EP U RVANJU ZA SENIORE DO 23 GODINE Srebrna medalja Sebastianu Nađu

06.03.2019. 19:53 19:56
Otvoreno prvenstvo Evrope u rvanju za mlađe seniore

Otvoreno prvenstvo Evrope u rvanju za mlađe seniore

05.03.2019. 18:19 21:02