Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Veslačka reprezentacija Srbije počela pripreme za Olimpijske igre: Promene u radu za uspeh u Parizu

08.01.2024. 08:21 08:28
Piše:
Izvor: Jovana Arsić na pripremema u Tivtu Foto: VSS

Sportistima će 2024. godina biti u znaku Olimpijskih igara u Parizu, a u srpskom nacionalnom timu za sada samo Jovana Arsić ima overenu normu u veslanju.

Zrenjaninka je rezervisala kartu za Francusku na Svetskom prvenstvu u Beogradu 2023, a trener naše seniorske reprezentacije, nekadašnji trofejni veslač Nikola Stojić, radi na tome da se broj putnika za „grad svetlosti“ poveća.

U decembru su odrađene prve zimske pripreme u Tivtu i tokom tri sedmice sa ovim stručnjakom su radili Jovana Arsić, Miloš Vasić, Martin Mačković, Aleksandar Beđik i Nikolaj Pimenov. Aleksandar Filipović, koji je bio u dubl skulu sa Beđikom, posle SP u Beogradu odlučio je da završi karijeru.

– Ovi sportisti su u prethodne dve sezone jedini ispunjavali kriterijume Veslačkog saveza Srbije za nastupe na evropskim i svetskim prvenstvima. Dominantni su na domaćim takmičenjima i nažalost, niko im se nije približio po standardu treniranja, a samim tim i po rezultatima. Protekle tri sezone samostalno sam radio sa ovom grupom, što je bilo naporno i zahtevno, pogotovo tokom 2023. godine sa četiri posade. Zbog toga mi se od prošlog meseca priključio trener Miloš Stanojević, kako bi mi pomogao u realizaciji trenažnog procesa sa našim najboljim takmičarima – rekao je Nikola Stojić.

Prema njegovim rečima na pripremama u Tivtu je promenjen način rada u odnosu na prošle dve sezone.

– Sada svi veslaju skifove i kvalitet treninga je podignut na viši nivo – dodao je Stojić.


Francuska i Italija u planu

Sledeća faza priprema naše reprezentativce očekuje od 15. januara do 5. februara u Montoru u Francuskoj. Nakon toga, u planu je boravak na olimpijskoj stazi Banjoles od 12. do 26. februara i učestvovanje na regati. U martu će, kao i prošle godine, otići u italijansku Sabaudiju na pripreme i takmičiće se na regati u Pjediluku. Nakon ovih priprema i pripremnih regata ulazi se u takmičarski period.


Posle loših rezultata na SP u Beogradu, dvojac koji je zajedno od 2019. godine, Vasić–Mačković, nije više sigurna kombinacija, pa zato svi treniraju u skifu i kada dođe vreme, kako je i ranije za „Dnevnik“ rekao Stojić, biće napravljene najbolje posade.

Za ovu godinu prioriteti su jasni.

– Olimpijske igre u Parizu su glavni cilj, ali pre toga ćemo probati da što više sportista kvalifikujemo za to takmičenje. Muški deo tima će učestvovati na evropskim kvalifikacijama u Segedinu u aprilu samo u skifu, a ostale posade na finalnim olimpijskim kvalifikacijama u Lucernu u maju. To će biti prioritet za prvi deo sezone, dok će za Jovanu Arsić, koja jedina ima normu, u prvom delu sezone glavni cilj da bude Evropsko prvenstvo u Segedinu krajem aprila. Nakon toga, slede pripreme za Olimpijske igre u Parizu kako bismo tamo postigli istorijski rezultat – dodao je Nikola Stojić.

K. B. 

Autor:
Pošaljite komentar
MAČKOVIĆ I VASIĆ NISU SIGURAN TANDEM ZA OI U PARIZU: Veslači Srbije počeli sa radom za novu sezonu, sve opcije otvorene

MAČKOVIĆ I VASIĆ NISU SIGURAN TANDEM ZA OI U PARIZU: Veslači Srbije počeli sa radom za novu sezonu, sve opcije otvorene

27.10.2023. 09:49 09:57
VESLAČICA JOVANA ARSIĆ O NAJUSPEŠNIJOJ SEZONI U KARIJERI Evropska bronza i karta za Pariz ostvareni ciljevi

VESLAČICA JOVANA ARSIĆ O NAJUSPEŠNIJOJ SEZONI U KARIJERI Evropska bronza i karta za Pariz ostvareni ciljevi

27.09.2023. 09:29 09:34
Veslač Martin Mačković FOKUSIRAN NA SVETSKO PRVENSTVO U BEOGRADU: Olimpijska norma prvi cilj, medalja šlag na torti

Veslač Martin Mačković FOKUSIRAN NA SVETSKO PRVENSTVO U BEOGRADU: Olimpijska norma prvi cilj, medalja šlag na torti

28.07.2023. 11:10 12:23