Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SPEKTAKL U PARIZU! PREDSEDNIK FRANCUSKE EMANUEL MAKRON OTVORIO OLIMPIJSKE IGRE, bakljom upaljen plamen koji je pokrenuo balon (FOTO i VIDEO)

26.07.2024. 19:11 23:58
Piše:
Izvor: Ilustracija/Tanjug/AP

Danas su zvanično počele Letnje olimpijske igre u Parizu, 33. po redu, tačno 100 godina nakon prethodnih u glavnom gradu Francuske.

Na krajku je spektakl začinila muzička diva Selin Dion pesmom "Leti, leti moja ljubavi" i zatvorila program otvaranja Olimpijskih igara ispred Ajfelovog tornja.

Rafael Nadal je baklju uneo na brod na kome su još teniserke Serena Vilijams i Kris Evert i atletičar Karl Luis i oni se voze Senom. Zatim su pristali da bi baklju ponela Amali Morezmo. Bivša teniserka trčeći pozdravlja ljude kraj Sene.Zatim je kod muzeja Luvr predaje košarkašu Toniju Parkeru i nastavljaju zajedno da trče, onda im se pridružuje troje paraolimpijaca, nastavljaju da trče ka Trijumfalnoj kapiji, gde baklju preuzima Mišel Gigu, pa Alen Bernar, a zatim još mnogi sportisti, da bi na kraju bio upaljen plamen koji je pokrenuo balon iznad Pariza. Čast su imali aktuelni džudista Tedi Riner i bivša sprinterka Mari Hose Perek. Ubrzo je balonom odleteo ka novoj destinaciji. 

Nekadašnji fudbaler Zinedin Zidan ide do misteriozne ličnosti i od nje preuzima olimpijsku baklju, a onda ju je predao teniseru Rafaelu Nadalu, osvajaču 14 trofeja Rolan Garosa.

 

Emanuel Makron zvanično otvorio Olimpijske igre: "Proglašavam Olimpijske igre zvanično otvorenim", poručio je francuski predsednik.

Predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta Tomas Bah zahvalio se domaćinima na sjajnoj ceremoniji otvaranja. "Konačno je došao trenutak da počnu Igre u Francuskoj. Zahvaljujem se našim domaćinima koji su nas dočekali na sjajajn način. Olimpijski plamen će učiniti da Pariz svetli još jače. Svi ćemo doživeti igre koje su mlađe, inkluzivnije, urbanije i rodno ravnopravne. Hvala svima koji su doprineli da ove Igre budu nezaboravne. Nema boljeg mesta od Pariza da podelimo magiju Olimpijskih igara", počeo je Bah. Nakon toga se obratio učesnicima. "Sportisti, kada kročite u selo, kao i mnogi pre vas, shvatićete da ste postali deo nečega velikog, što nas nadilazi i ujedinjuje u miru. Kao olimpijci čuvamo jedni druge i poštujemo se međusobno. Došli ste kao sportisti, a postajete olimpijci. U svetu koji je rastrzan ratovima i sukobima, ovakvi događaji nam pomažu da se ujedinimo. Dobrodošli", rekao je Bah. Na kraju je pozvao ceo svet na mir."Pozivam sve da sanjaju sa nama. Kao olimpijski sportisti budite insipirsani sportskim duhom i ujedinjeni u svojoj raznolikosti. Pozivam ceo svet da podele radost sa nama. Živele Igre, živela Francuska", zaključio je Bah.

Toni Estange poželeo dobrodošlicu sportistima: Predsednik organizacionog komiteta "Pariz 2024" poželeo je dobrodošlicu svim učesnicima i rekao je da je bio veliki izazov pripremiti Olimpijske igre van stadiona."Naša ambicija je bila da Igre učinimo jačim. Igre su nam pomogle i da, kada se teško slažemo oko stvari, ipak možemo da se okupimo oko jedinstvene ideje", kaže Estange.

Dodeljena posebna nagrada: Dobija je Filipo Grandi, UN komesar za izbeglice. On je zaslužan što izbeglice imaju svoj tim na Olimpijskim igrama od Rija 2016. godine.

Misteriozna osoba stiže do Ajfelovog tornja i nosi olimpijsku zastavu. Usledila je Olimpijska himna u izvođenju 60 horista Radio Francuske i 90 pripadnika nacionalnog orkestra. Olimpijska himna je muzičko delo koje je komponovao Spiros Samaras na tekst pesme grčkog pesnika i pisca Kostisa Palamasa. Prvi put je izvedena na ceremoniji otvaranja prvih Olimpijskih igara 1896. u Atini. Podignuta je i olimpijska zastava. Olimpijska himna se može koristiti i za osvajače zlatnih medalja koji se takmiče bez obeležja države.

Konj galopira nad Senom : Nastavlja se šou u Parizu, a trenutno konj galopira nad Senom. Jahač nosi olimpijsku zastavu. Konj je doduše, metalni, kao i jahač, a nosi ga modifikovana podmornica, ali je spektakl realan.

Posle ceremonija predstavljanja nastavlja se program: "Evropa pleše, proslava raznolikosti" se zove program kojim je nastavljena ceremonija u Parizu. Predstavljanje nacionalnih timova je završeno, ređaju se hitovi. Polako se ceremonija otvaranja Olimpijskih igara pretvara u koncert, podsećanje na stare pesme koje su punile klubove.

Održana je i modna revija u sklopu spektakularnog otvaranja Olimpijskih igara.

 

Nastavljen je defile: Novi Zeland, Oman, Uganda, Uzbekistan, Pakistan, Palau, Palestina, Panama, Papua Nova Gvineja, Paragvaj, Holandija, Peru, Filipini, Poljska, Portoriko, Portugalija, Katar, Severna Koreja, Rumunija, Ruanda, Sent Kits i Nevis, San Marino, Sent Vinsent i Grenadin, Sveta Lucija, Solomonska ostrva, Samoa, Američka Samoa, Sao Tome i Principe, Senegal, SRBIJA (Zastavu nose Dušan Mandić vaterpolista i Maja Ognjenović odbojkašica)

 

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je posle prijema u jelisejskoj palati sa ostalim svetskim visokim zvanicama posmatrao otvaranje Olimpijskih igara i bodrio naš tim.

 

Sejšeli, Sijera leone, Singapur, Slovačka, Slovenija (Zastavu nose kanuista Benjamin Savšek i rukometašica Ana Gros), Somalija, Švedska, Švajcarska, Surinam, Sudan, Južni Sudan, Šri Lanka, Sirija, Tadžikistan, Kineski Tajpej (Tajvan), Tanzanija, Čad, Češka, Tajland, Istočni Timor, Togo, Tonga, Trinidad i Tobago, Tunis, Turska, Turkmenistan, Tuvalu, Ukrajina, Urugvaj, Vanuatu, Venecuela, Devičanska ostrva, Britanska Devičanska ostvra, Vjetnam, Jemen, Zambija, Zimbabve, Australija, SAD i za kraj domaćin Francuska.

 

Ko razume neka uživa – na sceni je francuski rep. Popularni francuski reper Rim'K nastupio je u na jednom od pontonskih veštačkih ostrva na Seni. 

Nastavlja se defile brodva i zemalja: Jordan, Kazahstan, Kenija, Kirgistan, Kiribati, tzv Kosovo, Kuvajt, Laos, Lesoto, Letonija, Liban, Liberija, Libija, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Severna Makedonija (Taekvondistkinja Miljana Reljić i atletičar Dario Ivanovski predvode nacionalni tim), Madagaskar, Malezija, Malavi, Maldivi, Mali, Malta, Maroko, Maršalska ostrva, Mauricijus, Mauritanija, Meksiko, Mikronezija, Moldavija, Monako, Mongolija, Crna Gora (Jedriličar Milivoj Dukić i teniserka Danka Kovinić predvode Crnu Goru.), Mozambik, Mijanmar, Namibija, Nauru, Nepal, Nikaragva, Niger, Nigerija, Norveška.

Nastavlja se potraga za Mona Lizom. Misteriozni tragač na svakom koraku odaje počast francuskoj kulturi i umetnosti. Aksel je otpevala himnu Francuske. Omaž svim damama koje su omogućile održavanje igara, a čiji je doprinos ostao nezapažen.

 

Nastavio se defile: Gambija, Gruzija, Gana, Velika Britanija, Granada, Guam, Gvatemala, Gvineja, Gvineja Bisao, Ekvatorijalna Givineja, Gvajana, Haiti, Honduras, Hongkong, Mađarska, Indija, Indonezija, Iran, Irak, Irska, Island, Izrael, Italija, Jamajka, Japan.

 Program se ponovo prekida posle delegacije Gabona. Ponovo smo se vratili u Luvr, gde misteriozni nosilac baklje pokušava da odgonetne na pitanje gde se dela slika Mona Lize. Sledi novi muzički čin. Slušamo pijanistu Aleksandra Kantorova.

Posle muzičko koreografskog spektakla nastavljeno je predstavljanje nacionalnih timova na Seni.Slede Kolumbija, Komori, Kongo, DR Kongo, Kukova Ostrava, Južna Koreja, Kostarika, Obala Slonovače, Hrvatska (Zastavu nose prekaljeni strelac Đovani Černogorac, koji je već osvajao zlato na OI u Londonu 2012. Hrvatsku zastavu nosi i džudistkinja Barbara Matić, višestruka svetska šampiona i evropska prvakinja), Kuba, Danska, Džibuti, Dominikanska Republika, Dominikana, Egipat, Salvador, UAE, Ekvador, Eritreja, Španija, Estonija, Esvatini, Etiopija, Fidži, Finska, Gabon. 

Aja Koko Danioko, poznatija kao Aja Nakamura francuska pop pevačica, šitu popularnost stekla je pesmom Đađa koju je upravo izvela.

Čuvena francuska krilatica "Sloboda, jednakost, bratstvo" na otvaranju Olimpijskih igara. Ponovo se pojavio misteriozni nosač baklje.Slikom se selimo u Luvr iz gde je naš misteriozni nosač baklje. Iz njegove perspektive svedočimo čuvenoj krađi Mona Lize iz tog muzeja. Slika Leonarda da Vinčija je i stvarno bila ukraden 1911. godine.

Who's that mysterious figure holding the torch?#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/C2FQBqvJZl

Misteriozna osoba nosi baklju preko kultnih mesta u Parizu. Trenutno je na vrhu crkve Notr Dam. U pozadini je nastup hevi metal benda kojim se slavi revolucija i borba za slobodu kraj Sene.

Usledio je period programa posvećen radnicima. Organizatori  se neobičnom koreografijom na obali Sene i u njenoj blizini zahvaljuju onima bez kojih ovo ne bi bilo moguće – radnicima.

Živahni ples kan kan je izveden na obali Sene. Kan kan je ples koji se najčešće izvodi na balovima ili u kabareu. 

Nastavlja se predstavljanje Bangladeš, Barbados, Belgija, Belize, Benin, Bermudi, Butan, Bolivija, BiH ( Zastavu Bosne i Hercegovine nose atletičar Mesud Pezer i džudistkinja Larisa Cerić), Bocvana, Brazil, Brunej, Bugarska, Burkina Faso, Burundi, Kajmanska Ostrva, Kambodža, Kamerun, Kanada, Zelenortska ostrva, Centralnoafrička republika, Čile, Kina, Kipar (Atletičar srpskog porekla, Milan Trajković, nosi zastavu na otvaranju za Kipar, sa njim defiluje sportska koleginica sa atletike Elena Kuličenko).

Lejdi Gaga poželela dobrodošlicu posetiocima na francuskom. Lejdi Gaga je priredila nastup na obali Sene i za trenutak je prekinuto predstavljanje nacionalnih timova.

Zatim se krenulo abecednim redom po prancuskom jeziku.  Afganistan, Južnoafrička republika, Alžir, Albanija, Nemačka, Angola, Andora, Antigva i Barbuda, Saudijska Arabija, Argentina, Aruba, Austrija, Azerbejdžan, Bahami, Bahrein su otplovili Senom. Oblačno je i dalje iznad Pariza, ali to za sada ne pravi problem.

Počela je ceremonija otvaranja i defile zemalja učesnica.Brod sa grčkim sportistima je prvi krenuo put Sene. Zastave nose Janis Adetokumbo i Antigoni Drisbioti.

Odmah iza njih brod sa izbegličkim timom.Taekvondista Jahva el Gotani i bokserka Sindi Ngamba nose zastavu Olimpijskog tima za izbeglice. Potom je izašao tim Avganistana.

Zinedin Zidan u pariškom metrou kao prvi deo programa.

 

Inače, vreme ne obećava, jer je kiša počela odo 18 časova.

Od 26. jula do 11. avgusta u Parizu, ali i u još 16 gradova Francuske te na dalekom Tahitiju održaće se 329 događaja u 32 sporta u kojima će učestvovati 10.714 sportista.

Svečana ceremonija otvaranja (19.30) jedinstvena je jer, za razliku od uobičajenog programa na olimpijskom stadionu, ovaj put se održava na reci Seni i trgu Trokadero. Četiri sata pre početka večerašnjeg svečanog otvaranja Olimpijskih igara na obalama Sene u Parizu, prvi gledaoci su počeli da stižu već oko 15.30 sati. Gledaoci sa ulaznicama sporo prolaze policijske kontrole pred 15 tribina za stajanje na obalama reke Sene sa 220.000 besplatnih mesta. Na donjim tribinama za koje se ulaznice plaćaju, ima 104.000 mesta.

Barjaktari Srbije su Dušan Mandić i Maja Ognjenović, a naš olimpijski tim čini 112 sportista u 15 sportova.

Naša delegacija na otvaranju će biti umanjena. Naime, Veliki problem za srpske košarkaše predstavlja transport do prestonice Francuske. Košarkaši Srbije su smešteni u Lilu, gde će igrati utakmice grupne faze protiv reprezentacija SAD, Južnog Sudana i Portorika. Zbog problema sa vozovima na otvaranju će prisustvovati samo trojica košarkaša, Filip Petrušev, Nikola Milutinov i Uroš Plavšić uz tim menadžera Nebojšu Ilića. Isto tako, za očekivati je i da Novak Đoković propusti ceremoniju kako već sutra, ne pre 13.30, igra svoj prvi meč protiv Metjua Ebdena.

Američki reper Snup Dog prošetao je danas ulicama Pariza, noseći olimpijsku baklju, pred večerašnju ceremoniju otvaranja Olimpijskih igara. Reper je nosio baklju i, šetajući mahao prolaznicima, prenosi Bi-Bi-Si (BBC). Snup Dog je kvalifikovani trener američkog fudbala i osnovao je "Snup Jut Lig" u Los Anđelesu kako bi sklonio mlade sa ulica. Los Anđeles će biti domaćin Olimpijskih igara 2028. godine.

 

Autor:
Pošaljite komentar
VEČERAS SVEČANO OTVARANJE 33. OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU – Istorijska parada na reci Seni (19.30)

VEČERAS SVEČANO OTVARANJE 33. OLIMPIJSKIH IGARA U PARIZU – Istorijska parada na reci Seni (19.30)

26.07.2024. 11:10 11:16
POČINJU 33. OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU (26. JUL – 11. AVGUST): Zasijaće sportske zvezde u Gradu svetlosti

POČINJU 33. OLIMPIJSKE IGRE U PARIZU (26. JUL – 11. AVGUST): Zasijaće sportske zvezde u Gradu svetlosti

25.07.2024. 18:52 19:01