overcast clouds
23°C
19.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

СПЕКТАКЛ У ПАРИЗУ! ПРЕДСЕДНИК ФРАНЦУСКЕ ЕМАНУЕЛ МАКРОН ОТВОРИО ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ, бакљом упаљен пламен који је покренуо балон (ФОТО и ВИДЕО)

26.07.2024. 19:11 23:58
Пише:
Извор: Ilustracija/Tanjug/AP

Данас су званично почеле Летње олимпијске игре у Паризу, 33. по реду, тачно 100 година након prеthodnih у главном граду Француске.

На крајку је спектакл зачинила музичка дива Селин Дион песмом "Лети, лети моја љубави" и затворила програм отварања Олимпијских игара испред Ајфеловог торња.

Рафаел Надал је бакљу унео на брод на коме су још тенисерке Серена Вилијамс и Крис Еверт и атлетичар Карл Луис и они се возе Сеном. Затим су пристали да би бакљу понела Амали Морезмо. Бивша тенисерка трчећи поздравља људе крај Сене.Затим је код музеја Лувр предаје кошаркашу Тонију Паркеру и настављају заједно да трче, онда им се придружује троје параолимпијаца, настављају да трче ка Тријумфалној капији, где бакљу преузима Мишел Гигу, па Ален Бернар, а затим још многи спортисти, да би на крају био упаљен пламен који је покренуо балон изнад Париза. Част су имали актуелни џудиста Теди Ринер и бивша спринтерка Мари Хосе Перек. Убрзо је балоном одлетео ка новој дестинацији. 

Некадашњи фудбалер Зинедин Зидан иде до мистериозне личности и од ње преузима олимпијску бакљу, а онда ју је предао тенисеру Рафаелу Надалу, освајачу 14 трофеја Ролан Гароса.

 

Емануел Макрон званично отворио Олимпијске игре: "Проглашавам Олимпијске игре званично отвореним", поручио је француски председник.

Председник Међународног олимпијског комитета Томас Бах захвалио се домаћинима на сјајној церемонији отварања. "Коначно је дошао тренутак да почну Игре у Француској. Захваљујем се нашим домаћинима који су нас дочекали на сјајајн начин. Олимпијски пламен ће учинити да Париз светли још јаче. Сви ћемо доживети игре које су млађе, инклузивније, урбаније и родно равноправне. Хвала свима који су допринели да ове Игре буду незаборавне. Нема бољег места од Париза да поделимо магију Олимпијских игара", почео је Бах. Након тога се обратио учесницима. "Спортисти, када крочите у село, као и многи пре вас, схватићете да сте постали део нечега великог, што нас надилази и уједињује у миру. Као олимпијци чувамо једни друге и поштујемо се међусобно. Дошли сте као спортисти, а постајете олимпијци. У свету који је растрзан ратовима и сукобима, овакви догађаји нам помажу да се ујединимо. Добродошли", рекао је Бах. На крају је позвао цео свет на мир."Позивам све да сањају са нама. Као олимпијски спортисти будите инсипирсани спортским духом и уједињени у својој разноликости. Позивам цео свет да поделе радост са нама. Живеле Игре, живела Француска", закључио је Бах.

Тони Естанге пожелео добродошлицу спортистима: Председник организационог комитета "Париз 2024" пожелео је добродошлицу свим учесницима и рекао је да је био велики изазов припремити Олимпијске игре ван стадиона."Наша амбиција је била да Игре учинимо јачим. Игре су нам помогле и да, када се тешко слажемо око ствари, ипак можемо да се окупимо око јединствене идеје", каже Естанге.

Додељена посебна награда: Добија је Филипо Гранди, УН комесар за избеглице. Он је заслужан што избеглице имају свој тим на Олимпијским играма од Рија 2016. године.

Мистериозна особа стиже до Ајфеловог торња и носи олимпијску заставу. Уследила је Олимпијска химна у извођењу 60 хориста Радио Француске и 90 припадника националног оркестра. Олимпијска химна је музичко дело које је компоновао Спирос Самарас на текст песме грчког песника и писца Костиса Паламаса. Први пут је изведена на церемонији отварања првих Олимпијских игара 1896. у Атини. Подигнута је и олимпијска застава. Олимпијска химна се може користити и за освајаче златних медаља који се такмиче без обележја државе.

Коњ галопира над Сеном : Наставља се шоу у Паризу, а тренутно коњ галопира над Сеном. Јахач носи олимпијску заставу. Коњ је додуше, метални, као и јахач, а носи га модификована подморница, али је спектакл реалан.

После церемонија представљања наставља се програм: "Европа плеше, прослава разноликости" се зове програм којим је настављена церемонија у Паризу. Представљање националних тимова је завршено, ређају се хитови. Полако се церемонија отварања Олимпијских игара претвара у концерт, подсећање на старе песме које су пуниле клубове.

Одржана је и модна ревија у склопу спектакуларног отварања Олимпијских игара.

 

Настављен је дефиле: Нови Зеланд, Оман, Уганда, Узбекистан, Пакистан, Палау, Палестина, Панама, Папуа Нова Гвинеја, Парагвај, Холандија, Перу, Филипини, Пољска, Порторико, Португалија, Катар, Северна Кореја, Румунија, Руанда, Сент Китс и Невис, Сан Марино, Сент Винсент и Гренадин, Света Луција, Соломонска острва, Самоа, Америчка Самоа, Сао Томе и Принципе, Сенегал, СРБИЈА (Заставу носе Душан Мандић ватерполиста и Маја Огњеновић одбојкашица)

 

 

Председник Србије Александар Вучић је после пријема у јелисејској палати са осталим светским високим званицама посматрао отварање Олимпијских игара и бодрио наш тим.

 

Сејшели, Сијера леоне, Сингапур, Словачка, Словенија (Заставу носе кануиста Бењамин Савшек и рукометашица Ана Грос), Сомалија, Шведска, Швајцарска, Суринам, Судан, Јужни Судан, Шри Ланка, Сирија, Таџикистан, Кинески Тајпеј (Тајван), Танзанија, Чад, Чешка, Тајланд, Источни Тимор, Того, Тонга, Тринидад и Тобаго, Тунис, Турска, Туркменистан, Тувалу, Украјина, Уругвај, Вануату, Венецуела, Девичанска острва, Британска Девичанска оствра, Вјетнам, Јемен, Замбија, Зимбабве, Аустралија, САД и за крај домаћин Француска.

 

Ко разуме нека ужива – на сцени је француски реп. Популарни француски репер Рим'К наступио је у на једном од понтонских вештачких острва на Сени. 

Наставља се дефиле бродва и земаља: Јордан, Казахстан, Кенија, Киргистан, Кирибати, тзв Косово, Кувајт, Лаос, Лесото, Летонија, Либан, Либерија, Либија, Лихтенштајн, Литванија, Луксембург, Северна Македонија (Таеквондисткиња Миљана Рељић и атлетичар Дарио Ивановски предводе национални тим), Мадагаскар, Малезија, Малави, Малдиви, Мали, Малта, Мароко, Маршалска острва, Маурицијус, Мауританија, Мексико, Микронезија, Молдавија, Монако, Монголија, Црна Гора (Једриличар Миливој Дукић и тенисерка Данка Ковинић предводе Црну Гору.), Мозамбик, Мијанмар, Намибија, Науру, Непал, Никарагва, Нигер, Нигерија, Норвешка.

Наставља се потрага за Мона Лизом. Мистериозни трагач на сваком кораку одаје почаст француској култури и уметности. Аксел је отпевала химну Француске. Омаж свим дамама које су омогућиле одржавање игара, а чији је допринос остао незапажен.

 

Наставио се дефиле: Гамбија, Грузија, Гана, Велика Британија, Гранада, Гуам, Гватемала, Гвинеја, Гвинеја Бисао, Екваторијална Гивинеја, Гвајана, Хаити, Хондурас, Хонгконг, Мађарска, Индија, Индонезија, Иран, Ирак, Ирска, Исланд, Израел, Италија, Јамајка, Јапан.

 Програм се поново прекида после делегације Габона. Поново смо се вратили у Лувр, где мистериозни носилац бакље покушава да одгонетне на питање где се дела слика Мона Лизе. Следи нови музички чин. Слушамо пијанисту Александра Канторова.

После музичко кореографског спектакла настављено је представљање националних тимова на Сени.Следе Колумбија, Комори, Конго, ДР Конго, Кукова Острава, Јужна Кореја, Костарика, Обала Слоноваче, Хрватска (Заставу носе прекаљени стрелац Ђовани Черногорац, који је већ освајао злато на ОИ у Лондону 2012. Хрватску заставу носи и џудисткиња Барбара Матић, вишеструка светска шампиона и европска првакиња), Куба, Данска, Џибути, Доминиканска Република, Доминикана, Египат, Салвадор, УАЕ, Еквадор, Еритреја, Шпанија, Естонија, Есватини, Етиопија, Фиџи, Финска, Габон. 

Аја Коко Даниоко, познатија као Аја Накамура француска поп певачица, шиту популарност стекла је песмом Ђађа коју је управо извела.

Чувена француска крилатица "Слобода, једнакост, братство" на отварању Олимпијских игара. Поново се појавио мистериозни носач бакље.Сликом се селимо у Лувр из где је наш мистериозни носач бакље. Из његове перспективе сведочимо чувеној крађи Мона Лизе из тог музеја. Слика Леонарда да Винчија је и стварно била украден 1911. године.

Who's that mysterious фигуре холдинг the torch?#Paris2024 #OpeningCeremony pic.twitter.com/C2FQBqvJZl

Мистериозна особа носи бакљу преко култних места у Паризу. Тренутно је на врху цркве Нотр Дам. У позадини је наступ хеви метал бенда којим се слави револуција и борба за слободу крај Сене.

Уследио је период програма посвећен радницима. Организатори  се необичном кореографијом на обали Сене и у њеној близини захваљују онима без којих ово не би било могуће – радницима.

Живахни плес кан кан је изведен на обали Сене. Кан кан је плес који се најчешће изводи на баловима или у кабареу. 

Наставља се представљање Бангладеш, Барбадос, Белгија, Белизе, Бенин, Бермуди, Бутан, Боливија, БиХ ( Заставу Босне и Херцеговине носе атлетичар Месуд Пезер и џудисткиња Лариса Церић), Боцвана, Бразил, Брунеј, Бугарска, Буркина Фасо, Бурунди, Кајманска Острва, Камбоџа, Камерун, Канада, Зеленортска острва, Централноафричка република, Чиле, Кина, Кипар (Атлетичар српског порекла, Милан Трајковић, носи заставу на отварању за Кипар, са њим дефилује спортска колегиница са атлетике Елена Куличенко).

Лејди Гага пожелела добродошлицу посетиоцима на француском. Лејди Гага је приредила наступ на обали Сене и за тренутак је прекинуто представљање националних тимова.

Затим се кренуло абецедним редом по пранцуском језику.  Афганистан, Јужноафричка република, Алжир, Албанија, Немачка, Ангола, Андора, Антигва и Барбуда, Саудијска Арабија, Аргентина, Аруба, Аустрија, Азербејџан, Бахами, Бахреин су отпловили Сеном. Облачно је и даље изнад Париза, али то за сада не прави проблем.

Почела је церемонија отварања и дефиле земаља учесница.Брод са грчким спортистима је први кренуо пут Сене. Заставе носе Јанис Адетокумбо и Антигони Дрисбиоти.

Одмах иза њих брод са избегличким тимом.Таеквондиста Јахва ел Готани и боксерка Синди Нгамба носе заставу Олимпијског тима за избеглице. Потом је изашао тим Авганистана.

Зинедин Зидан у паришком метроу као први део програма.

 

Иначе, време не обећава, јер је киша почела одо 18 часова.

Од 26. јула до 11. августа у Паризу, али и у још 16 градова Француске те на далеком Тахитију одржаће се 329 догађаја у 32 спорта у којима ће учествовати 10.714 спортиста.

Свечана церемонија отварања (19.30) јединствена је јер, за разлику од уобичајеног програма на олимпијском стадиону, овај пут се одржава на реци Сени и тргу Трокадеро. Четири сата пре почетка вечерашњег свечаног отварања Олимпијских игара на обалама Сене у Паризу, први гледаоци су почели да стижу већ око 15.30 сати. Гледаоци са улазницама споро пролазе полицијске контроле пред 15 трибина за стајање на обалама реке Сене са 220.000 бесплатних места. На доњим трибинама за које се улазнице плаћају, има 104.000 места.

Барјактари Србије су Душан Мандић и Маја Огњеновић, а наш олимпијски тим чини 112 спортиста у 15 спортова.

Наша делегација на отварању ће бити умањена. Наиме, Велики проблем за српске кошаркаше представља транспорт до престонице Француске. Кошаркаши Србије су смештени у Лилу, где ће играти утакмице групне фазе против репрезентација САД, Јужног Судана и Порторика. Због проблема са возовима на отварању ће присуствовати само тројица кошаркаша, Филип Петрушев, Никола Милутинов и Урош Плавшић уз тим менаџера Небојшу Илића. Исто тако, за очекивати је и да Новак Ђоковић пропусти церемонију како већ сутра, не пре 13.30, игра свој први меч против Метјуа Ебдена.

Амерички репер Снуп Дог прошетао је данас улицама Париза, носећи олимпијску бакљу, пред вечерашњу церемонију отварања Олимпијских игара. Репер је носио бакљу и, шетајући махао пролазницима, преноси Би-Би-Си (BBC). Снуп Дог је квалификовани тренер америчког фудбала и основао је "Снуп Јут Лиг" у Лос Анђелесу како би склонио младе са улица. Лос Анђелес ће бити домаћин Олимпијских игара 2028. године.

 

Аутор:
Пошаљите коментар
ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 33. ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ПАРИЗУ – Историјска парада на реци Сени (19.30)

ВЕЧЕРАС СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ 33. ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ПАРИЗУ – Историјска парада на реци Сени (19.30)

26.07.2024. 11:10 11:16
ПОЧИЊУ 33. ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ (26. ЈУЛ – 11. АВГУСТ): Засијаће спортске звезде у Граду светлости

ПОЧИЊУ 33. ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ У ПАРИЗУ (26. ЈУЛ – 11. АВГУСТ): Засијаће спортске звезде у Граду светлости

25.07.2024. 18:52 19:01