Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TUŽNI DANI ZA ZRENJANINSKI I SRPSKI SPORT: Stiglo rešenje o gašenju Veslačkog kluba Zreneks - Kome to smeta „mali” siromašni klub? VSS: U toku institucionalno gašenje klubova

07.08.2024. 12:15 12:17
Piše:
Izvor: Ž. Balaban

U vreme održavanja Olimpijskih igara u Parizu, na kojima je nastupala i srpska veslačica Jovana Arsić, koja je ponikla u Veslačkom klubu Zreneks 1995 iz Zrenjanina, ovaj sportski kolektiv je primio rešenje o njegovom gašenju.

Predsednik kluba Vladimir Becin kaže za “Dnevnik” da je sportski inspektor bio izuzetno neprofesionalan, nepošten i neprijatan, kao i da je došao da gasi Zreneks bez ikakvog prava i povoda, protivno zdravom razumu, negirajući činjenice i dokaze.

– Postavlja se pitanje - kome to smeta jedan "mali", siromašni klub, koji je posle smrti legendarnog Veselina Vučićevića nastavio da živi svoj nezavisni život? Zašto je neophodno onemogućiti grupi entuzijasta da rade za opšte dobro o svom trošku? Čiji je interes ispred dečjeg i vrhunskog sporta u Srbiji – upitao je Vladimir Becin i dodao da je u gradu sportova u toku prvo gašenje jednog sportskog kluba od strane sportskog inspektora.

Prema rečima Becina, Veslački klub Zreneks 1995 nastoji da svojim postojanjem omogući razvoj i promociju veslačkog sporta od najmlađih kategorija, preko rekreativaca, do veterana. S druge strane, dodaje on, ne želi da bude predmet pritisaka u odlučivanju i nadglasavanju na bilo kojim izborima u sportskim organizacijama, savezima i slično.

-Voleo bih da možemo mirno da uživamo u novim zaveslajima nekih novih klinaca – poručio je prvi čovek ovog zrenjaninskog kluba.

Veslačko - kajakaški klub Zreneks 1995 prvi je privatni veslački klub u tadašnjoj Jugoslaviji. Osnovao ga je i u njemu radio olimpijski trener, pokojni Veselin Vesa Vučićević, i to u teško vreme posleratnih godina. Vođen ludom voljom i željom krenuo je u novi početak, rešen da svoje znanje i bezuslovnu ljubav prema veslanju prenese na nove generacije. Kao satisfakciju za sav uloženi trud, Sportski savez grada Zrenjanina mu je 2019. godine dodelio nagradu za životno delo i izuzetan doprinos u oblasti sporta.

-Od nastanka do danas, klub je promovisao vrhunsko veslanje u možda najtežim uslovima za rad u zemlji, a i šire. Od napuštene radničke montažne barake su nastali hangar i teretana. Čamce i vesla smo dobijali od klubova koji su želeli da nam pomognu i koji su imali opremu za otpis. Uz dosta mukotrpnog rada i dovijanja, čamci i rekviziti su popravljani i korišćeni u trenažnom i takmičarskom procesu. Uprkos lošim materijalnim prilikama, klub je ubrzo bio prepoznat kako u Srbiji, tako i na svetskim prvenstvima, gde su veslači i veslačice Zreneksa veslali velika finala u juniorskoj i seniorskoj konkurenciji – podseća Becin.

Sada već davne 2006. godine, tadašnja generacija VK Zreneks, čiji je i Vladimir Becin bio član, postala je ekipni šampion države na veslačkim ergometrima sa svega 13 veslača i ostavila je iza sebe i do 20 - 30 puta brojnije klubove.

-Vesa je ostavio dubok trag u srpskom veslanju, tako da njegov sin Luka, koji trenutno obavlja posao trenera u klubu, kao i bivši i sadašnji veslači i veslačice Zreneksa, čvrsto stoje u odbrani svoje druge kuće – poručio je na kraju Vladimir Becin.

Ž. Balaban

VESLAČKI SAVEZ SRBIJE: U toku institucionalno gašenje klubova koji podržavaju Veslački savez Srbije pred izbore

Veslačkom klubu „Zreneks 1995“ iz Zrenjanina stiglo je rešenje od gradskog sportskog inspektora o gašenju ovog veslačkog kluba.

Veslački savez Srbije (VSS) je zatečen ovakvim činom sportskog inspektora Grada Zrenjanina jer se radi o aktivnom klubu koji ima dugu olimpijsku tradiciju i koji aktivno učestvuje u veslačkom sportu u Srbiji.

Imajći u vidu aktuelna dešavanja u srpskom veslačkom sportu smatramo da je ovakva odluka sportskog inspektora u stvari ispunjenje naloga pojedinaca koji imaju lični interes u srpskom veslačkom sportu, a koji mogu da ispune jedino ako preuzmu da rukovode Veslačkim savezom Srbije. S obzirom da u ovom trenutku ti pojedinci nemaju podršku većine u Skupštini VSS-a jedini način da do toga dođe jeste da se smanji broj veslačkih klubova, odnosno redovnih članova Skupštine Veslačkog saveza Srbije sa punim pravom glasa koji su podržali promene koje su se desile u savezu 2020. godine kada je izabrano novo rukovodstvo i sa kojima je VSS vraćen na upravljanje klubovima, a koji sve do sada nisu poklekli političkim i drugim pritiscima da promene svoj stav kako bi tas na vagi prevagnuo na drugu stranu.

Jedan od njih je i Veslački klub „Zreneks“ iz Zrenjanina. To je inače prvi privatni veslački klub u nekadašnjoj Jugoslaviji koji je osnovao i u njemu radio olimpijski trener, pokojni Veselin Vesa Vučićević.

Želimo da istaknemo da je Veslački savez Srbije jedan od retkih, a možda i jedini, koji je u protekle četiri godine imao nekoliko vanrednih inspekcijskih nadzora: od sportskih preko inspektora za rad do finansijsko-budžetskih i kriminalističko-policijskih inspektora. Konstatovano je da Veslački savez Srbije posluje u skladu sa zakonima i pravilima Republike Srbije, a od inspektora Ministarstva sporta je dobio i zvanično rešenje da ispunjava sve uslove za obavljanje sportskih aktivnosti i sportskih delatnosti u skladu sa Zakonom o sportu.

I pored toga, ove godine vodi se prava „hajka“ kako na krovni savez veslačkog sporta tako i na veslačke klubove i sportsko veslačka udruženja u Srbiji. Od početka godine sportski inspektori vrše vanredni nadzor nad svim veslačkim klubovima i sportsko veslačkim udruženjima u Srbiji, kao i nad VSS-om.

Uvereni smo da se to radi po nečijem nalogu kako bi se pronašli bilo koji razlozi za zabranu rada i gašenje pojedinih veslačkih klubova i sportsko veslačkih udruženja, sa ciljem da se promeni odnosa snaga u krovnom veslačkom savezu.

Autor:
Pošaljite komentar