clear sky
16°C
21.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ТУЖНИ ДАНИ ЗА ЗРЕЊАНИНСКИ И СРПСКИ СПОРТ: Стигло решење о гашењу Веслачког клуба Зренекс - Коме то смета „мали” сиромашни клуб? ВСС: У току институционално гашење клубова

07.08.2024. 12:15 12:17
Пише:
Извор: Ж. Балабан

У време одржавања Олимпијских игара у Паризу, на којима је наступала и српска веслачица Јована Арсић, која је поникла у Веслачком клубу Зренекс 1995 из Зрењанина, овај спортски колектив је примио решење о његовом гашењу.

Председник клуба Владимир Бецин каже за “Дневник” да је спортски инспектор био изузетно непрофесионалан, непоштен и непријатан, као и да је дошао да гаси Зренекс без икаквог права и повода, противно здравом разуму, негирајући чињенице и доказе.

– Поставља се питање - коме то смета један "мали", сиромашни клуб, који је после смрти легендарног Веселина Вучићевића наставио да живи свој независни живот? Зашто је неопходно онемогућити групи ентузијаста да раде за опште добро о свом трошку? Чији је интерес испред дечјег и врхунског спорта у Србији – упитао је Владимир Бецин и додао да је у граду спортова у току прво гашење једног спортског клуба од стране спортског инспектора.

Према речима Бецина, Веслачки клуб Зренекс 1995 настоји да својим постојањем омогући развој и промоцију веслачког спорта од најмлађих категорија, преко рекреативаца, до ветерана. С друге стране, додаје он, не жели да буде предмет притисака у одлучивању и надгласавању на било којим изборима у спортским организацијама, савезима и слично.

-Волео бих да можемо мирно да уживамо у новим завеслајима неких нових клинаца – поручио је први човек овог зрењанинског клуба.

Веслачко - кајакашки клуб Зренекс 1995 први је приватни веслачки клуб у тадашњој Југославији. Основао га је и у њему радио олимпијски тренер, покојни Веселин Веса Вучићевић, и то у тешко време послератних година. Вођен лудом вољом и жељом кренуо је у нови почетак, решен да своје знање и безусловну љубав према веслању пренесе на нове генерације. Као сатисфакцију за сав уложени труд, Спортски савез града Зрењанина му је 2019. године доделио награду за животно дело и изузетан допринос у области спорта.

-Од настанка до данас, клуб је промовисао врхунско веслање у можда најтежим условима за рад у земљи, а и шире. Од напуштене радничке монтажне бараке су настали хангар и теретана. Чамце и весла смо добијали од клубова који су желели да нам помогну и који су имали опрему за отпис. Уз доста мукотрпног рада и довијања, чамци и реквизити су поправљани и коришћени у тренажном и такмичарском процесу. Упркос лошим материјалним приликама, клуб је убрзо био препознат како у Србији, тако и на светским првенствима, где су веслачи и веслачице Зренекса веслали велика финала у јуниорској и сениорској конкуренцији – подсећа Бецин.

Сада већ давне 2006. године, тадашња генерација ВК Зренекс, чији је и Владимир Бецин био члан, постала је екипни шампион државе на веслачким ергометрима са свега 13 веслача и оставила је иза себе и до 20 - 30 пута бројније клубове.

-Веса је оставио дубок траг у српском веслању, тако да његов син Лука, који тренутно обавља посао тренера у клубу, као и бивши и садашњи веслачи и веслачице Зренекса, чврсто стоје у одбрани своје друге куће – поручио је на крају Владимир Бецин.

Ж. Балабан

ВЕСЛАЧКИ САВЕЗ СРБИЈЕ: У току институционално гашење клубова који подржавају Веслачки савез Србије пред изборе

Веслачком клубу „Зренекс 1995“ из Зрењанина стигло је решење од градског спортског инспектора о гашењу овог веслачког клуба.

Веслачки савез Србије (VSS) је затечен оваквим чином спортског инспектора Града Зрењанина јер се ради о активном клубу који има дугу олимпијску традицију и који активно учествује у веслачком спорту у Србији.

Имајћи у виду актуелна дешавања у српском веслачком спорту сматрамо да је оваква одлука спортског инспектора у ствари испуњење налога појединаца који имају лични интерес у српском веслачком спорту, а који могу да испуне једино ако преузму да руководе Веслачким савезом Србије. С обзиром да у овом тренутку ти појединци немају подршку већине у Скупштини VSS-a једини начин да до тога дође јесте да се смањи број веслачких клубова, односно редовних чланова Скупштине Веслачког савеза Србије са пуним правом гласа који су подржали промене које су се десиле у савезу 2020. године када је изабрано ново руководство и са којима је VSS враћен на управљање клубовима, а који све до сада нису поклекли политичким и другим притисцима да промене свој став како би тас на ваги превагнуо на другу страну.

Један од њих је и Веслачки клуб „Зренекс“ из Зрењанина. То је иначе први приватни веслачки клуб у некадашњој Југославији који је основао и у њему радио олимпијски тренер, покојни Веселин Веса Вучићевић.

Желимо да истакнемо да је Веслачки савез Србије један од ретких, а можда и једини, који је у протекле четири године имао неколико ванредних инспекцијских надзора: од спортских преко инспектора за рад до финансијско-буџетских и криминалистичко-полицијских инспектора. Констатовано је да Веслачки савез Србије послује у складу са законима и правилима Републике Србије, а од инспектора Министарства спорта је добио и званично решење да испуњава све услове за обављање спортских активности и спортских делатности у складу са Законом о спорту.

И поред тога, ове године води се права „хајка“ како на кровни савез веслачког спорта тако и на веслачке клубове и спортско веслачка удружења у Србији. Од почетка године спортски инспектори врше ванредни надзор над свим веслачким клубовима и спортско веслачким удружењима у Србији, као и над VSS-om.

Уверени смо да се то ради по нечијем налогу како би се пронашли било који разлози за забрану рада и гашење појединих веслачких клубова и спортско веслачких удружења, са циљем да се промени односа снага у кровном веслачком савезу.

Аутор:
Пошаљите коментар