Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Trkom u Bahreinu danas počinje novi šampionat Formule jedan

05.03.2023. 12:32 12:38
Piše:
Foto: Youtube Printscreen

Život je trka, a trka je rizik – govorio je veliki Mihael Šumaher, čovek koji je iz vikenda u vikend puno rizikovao ne bi li osvojio novu titulu i sebi zauvek obezbedio mesto besmrtnika na vrhu piramide najbržeg putujućeg cirkusa na planeti.

Na kraju priče, stradao je tamo gde se najmanje nadao, na porodičnom odmoru, daleko od buke motora snage 700 KS, znatno sporije od bolidovih 300 km na čas. Bezmalo deceniju kasnije, Šumaherovi naslednici, na stazi Sakhir u Bahreinu, startuju danas u prvoj trci šampionata Formule jedan, rizikujući sve u životu, jer život je trka, kako je govorio najveći među njima.

Biće to najduži karavan „najbržeg cirkusa” u istoriji i brojaće 23 trke. Jedina novina u odnosu na prethodne sezone biće trka u Las Vegasu, pretposlednja u nizu. Posle nje uslediće veliko finale u Abu Dabiju, 26. novembra. Od Bahreina do Abu Dabija, sudeći na osnovu predsezonskih testiranja, pažnja će biti usmerena na aktuelnog šampiona Maksa Ferštapena koji juri treći naslov i njegov tim Red bul. Međutim, da Ferštapen i njegovi pratioci neće imati lak put u pogibeljnoj trci ka tronu, nagoveštavaju rezultati sa prvog treninga u kome je najbrži bio Meksikanac Serhio Perez, prošlogodišnji pobednik trka u Monaku i u Singapuru, trećeplasirani u generalnom plasmanu 2022. Ferštapen je bio treći, a razdojio ih je dvostruki svetski prvak Fernando Alonso (Aston Martin), koji je zaostao pola sekunde iza Pereza.

Međutim, Ferštapen za treninge ne mari. Nije krio zadovoljstvo testiranjima u Bahreinu, uoči početka nove sezone.


Statistika Bahreina

Dužina staze Sakhir u Bahreinu je 308.484 metra u 57 krugova, svaki obima 5.412 metara. Zauzima prostor nekadašnje farme kamila u pustinji, južno od prestonog grada Maname. Stazu je dizajnirao nemački arhitekta Herman Tilke i sam svojevremeno profesionalni vozač. Formula će u Bahreinu startovati 19. put, od 2004. godine kada je ustanovljena tradicija, kao prva velika nagrada na Bliskom istoku. Godine 2011. trka nije održana zbog socijalnih nemira u toj zemlji.

Titulu brani član Ferarija Šarl Leklerk (Monako). On je prošle godine vozio najbrži krug 1:34,570 minut. Inače, rekord kruga je u vlasništvu Pedra de la Rose (Španija) u Meklarenu 2005.godine.


- Veoma sam zadovoljan. Jasno je da je naš cilj pobeda na prvoj trci u Bahreinu, kao i trijumf na kraju sezone. Imamo odličan bolid. Savladali smo određene razlike u odnosu na prethodnu sezonu, koje se odnose na izbor pneumatika. U svakom slučaju, napredak je uočljiv, uživao sam u svakom trenutku i jedva čekam start sezone - rekao je Ferštapen.

Poznavaoci prilika u Formuli jedan kao najveće konkurente najavili su Šarla Leklera i Karlosa Sajnca u Ferariju. Prošle godine imali su konkurentan bolid, ali su početničkim greškama u nekoliko navrata odstupili od proklamovanog cilja. Te greške koštale su ih pobeda u tri trke, a kvarovi na motoru u još dve. U ekipi Ferarija sada su uvereni da je bolid znatno poboljšan. Posebna pažnja bila je usmerena na njegove slabosti u poređenju sa Red bulom, koji se uglavnom fokusirao na brzinu na pravcu. Italijanski tim u novu sezonu ulazi sa novim direktorom Frederikom Vaserom, koji je obećao da neće da ponovi greške Matije Binota.

Mada su testiranja pokazala da je Mercedes udaljen od borbe za titulu, ne bi trebalo smetnuti s uma Britance Luisa Hamiltona i Yorya Rasela. Hamitonu ističe ugovor na kraju sezone i to je dovoljan razlog da zapne iz sve snage kako bi sebi podigao cenu osmom titulom svetskog šampiona. Tu je i dvostruki svetski prvak Španac Fernando Alonso, koji je iz Alpina prešao u Aston Martin. Predsezona pokazuje koliko je dobro procenio, jer se bolid dobro pokazao. Aston Martin je, pod rukovodstvom vlasnika Lorensa Strola, regrutovanjem pilota zvučnih imena, najavio znatno ambiciozniji plasman u odnosu na njihova prethodna izdanja. Tehnički tim predvodi bivši čovek Red bula Den Falouz, sa zamenikom Erikom Blandinom, nekadašnjim članom Mercedesa..


Strol će, ipak,voziti

Vozač Aston Martina Lens Strol voziće Veliku nagradu Bahreina. On je propustio testiranja u Bahreinu, pošto se oporavljao od povrede zadobijene u padu sa bicikla tokom treninga u Španiji. Zamenio ga je rezervni vozač ekipe Felipe Drugovič.

- Bilo je frustrirajuće što nisam bio u Bahreinu na testiranjima i bio sam razočaran što sam propustio tri dana trkanja. Međutim, zbog povrede ručnog zgloba, zaključili smo da je najbolje da se koncentrišem na oporavak, kako bih bio spreman - rekao je Strol.


Četvrtoplasirani tim iz prethodne sezone Alpina, u kome je Alonsa zamenio Pjer Gasli, uz starosedeoca Estebanaa Okona potražiće priliku da se umeša u poredak prve trojice, dok u Meklarenu priznaju da su promašili svoje razvojne ciljeve, tako da će godinu započeti na začelju. Ruže ne cvetaju ni timu Alfa Romea, sa novim šefom Andreasom Zajdlom, regrutovanim iz Meklarena da predvodi njihovu transformaciju u Audi do 2026. godine. Biće zanimljiv pogled i ka „donjem taboru”, u kome će Vilijams, Has i Alfa Tauri koristiti propuste favorizovanih timova i njihovih pilota za eventualno pomeranje ka vrhu u hijerarhiji cirkusa u kome je život trka, a trka rizik, uz zaglušujuću buku snažnih motora i škripu guma na krivinama, dok miris sagorelog benzina u nozdrvama budi adrenalin u ljudskom biću, željnom avanture na ivici stradanja, oivičenog glamurom svetskog yet seta i svekolikog koketiranja „običnog sveta“ sa rizicima koji sadržaj života znače.           

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar