Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

TRANSRODNA PARAOLIMPIJKA OPTUŽILA PROTIVNIKE NJENOG UČEŠĆA U ŽENSKOJ KATEGORIJI ZA LJUBOMORU: Kritičari zavidni, pošteno je da izrazim svoj rod u sportu

20.08.2024. 18:25 18:29
Piše:
Izvor: Youtube Printscreen

Prva transrodna trkačica na Paraolimpijskim igrama, Italijanka Valentina Petrilo, optužila je protivnike njenog učešća u ženskoj kategoriji za ljubomoru, rekavši da je ''pošteno'' što joj je to dozvoljeno.

Petrilo je slabovida, a postala je transrodna žena 2019, nakon osvojenih 11 nacionalnih titula takmičeći se u muškoj kategoriji kao otac troje dece, piše britanski Telegraf.

''Pošteno je da je svakom od nas dozvoljeno da izrazi svoj rod. Sport treba da nas nauči vrednosti inkluzije i to je od suštinskog značaja za sreću ljudi. Postepeno sam shvatila da morate živeti sa zavišću i ljubomorom ljudi, nažalost. Ali, sa svoje strane, svesna sam da je ono što radim stvarno i stoga nemam čega da se plašim'', rekla je paraolimpijka za italijanski Relevo.

Ona je istakla da je svesna ''društvenog i kulturnog značaja'' njenog učešća u ženskoj kategoriji u Parizu, kao i da zna da je podržavaju pripadnici LGBT zajednice, ali i oni koji to nisu.

Petrilo je osvojila bronzu u trkama na 200 i 400 metara u ženskoj kategoriji na Svetskom prvenstvu u paraatletici prošle godine, gde se takmičila protiv Nemice Katril Miler-Rotgart.

Miler-Rotgart je nedavno iznela protivljenje učešću Petrilo u ženskoj kategoriji u trkama zbog prednosti koje ima nakon što je dugo trenirala kao muškarac, istovremeno je podržavši da izrazi svoj rod.

''U osnovi, svako treba da živi svakodnevni život onako kako se oseća udobno. Ali teško mi je (da to prihvatim) u takmičarskom sportu. Ona je dugo živela i trenirala kao muškarac, tako da postoji mogućnost da je fizički drugačija od onih koji su rođeni kao žene. Ovo bi joj moglo dati prednost", rekla je ona.

Kvalifikacija Petrilo za trku na 200 metara takođe je izazvala negodovanje nakon što je završila ispred Melani Berže i uskratila Špankinji mesto na takmičenju u Parizu 2024.

''Različita nacionalna i međunarodna ženska udruženja, konzorcijumi i nevladine organizacije tražii su od Španskog paolimpijskog komiteta da ospori mesto Petrilo na osnovu toga što se on takmičio sa prednošću u kategoriji koja nije odgovarala njegovoj i to mesto traži za špansku atletičarku Berže”, navodi se u saopštenju organizacije Alijansa protiv brisanja žena.

Kao i Međunarodni olimpijski komitet (MOK), Međunarodni paraolimpijski komitet (IPC) dozvoljava pojedinačnim sportskim telima da odlučuju o sopstvenim smernicama o kategorijama za ženski sport.

Prošle godine, Svetska atletika zabranila je transrodnim ženama da se takmiče u ženskoj kategoriji na međunarodnim događajima kao što su Olimpijske igre.

Međutim, prema pravilima Svetske paraatletike, sportista koji je zakonski priznat kao žena ima pravo da se takmiči u ženskoj kategoriji za koju ih kvalifikuje njihova smetnja.

 

@pinknews Valentina Petrillo is gearing up to become the first out transgender athlete to compete at the Paralympic Games, and has noted that her participation “is an important symbol of inclusion”. The sprinter, 50, was chosen to represent Italy in Para-athletics at the Paris 2024 Paralympics and will compete in the women’s T12 classification for athletes with visual impairments. Petrillo, set to compete in the T12 200 and 400-metre sprints, has spoken out against critics who suggest that her involvement in the women’s categories is unfair. “The historic value of being the first transgender woman to compete at the Paralympics is an important symbol of inclusion…This is not a lifestyle choice for me,” she said to BBC Sport. “This is who I am.” “And the way I am, like all transgender people who do not feel they belong to their biological gender, should not be discriminated against in the same way that race, religion or political ideology should not be discriminated against. “And sport that imposes rules based on a binary way of thinking does not factor this in. It is sport that has to find a solution and excluding transgender athletes is clearly not that solution.” Petrillo, who first underwent gender-affirming care in January 2019 when she started hormone replacement therapy (HRT), added that “everyone will have their questions” but only a “minority” will understand her lived experience as a transgender athlete. In 2021, over 30 athletes signed a petition sent to the president of the Italian Athletics Federation and the ministries for Equal Opportunities and Sport attempting to challenge Petrillo’s right to compete in women’s competitions. Andrew Parsons, the president of the International Paralympic Committee (IPC), said to the outlet that Petrillo is “welcome” in Paris under the current World Para Athletics policy, which states that a person who is legally recognised as a woman is eligible to compete in their impairment-qualified category. However, Parsons added that he wants the sporting world to “unite” on its transgender policies, as there is no cohesion between various governing bodies. BBC Sport previously explained that Petrillo’s testosterone levels are “now consistently well below the two-nanomoles-per-litre level” since undergoing gender-affirming care. For reference, as per NHS England, “normal” testosterone levels for cisgender women are anything under 3.0 nmol/L, whilst women with Polycystic Ovarian Syndrome — with one in 10 women having the condition in the UK — frequently see their testosterone levels at or under 5.2 nmol/L. Prior to receiving gender-affirming care, Petrillo achieved 11 national titles in the T12 category between 2015 and 2018. Last year, Petrillo won two bronze medals at the World Para Athletics Championships. #valentinapetrillo #paralympics #paris2024 #transwomen #transrights #lgbtq ♬ Epic Music(863502) - Draganov89
Autor:
Pošaljite komentar