Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Stonoteniserka Sabina Šurjan na Igrama mladih

27.03.2018. 10:19 10:21
Piše:
Foto: Sabina Šurjan, foto: Privatna arhiva

Srpski ženski stoni tenis definitivno ima svetlu budućnost. Sabina Šurjan (17) nastaila je dominaciju na Svetskim kupovima u juniorskoj konkurenciji - prva je na evropskoj, treća na svetskoj rang listi, a uz nju blista i kadetkinja Radmila Tominjak (15).

Obe naše supertalentovane stonoteniserke osvojile su proteklog vikenda Pro tur u Tunisu.

Šurjanova se dva puta u Tunisu penjala na najvišu stepenicu pobedničkog postolja. Osim u pojedinačnom nadmetanju, gde je u finalu pobedila Hrvaticu Andreju Pavlović sa 4:0, himna naše zemlje slušala se i u ekipnom delu, trijumfovao je naš tim - Sabina Šurjan i Tijana Jokić. Saigračice iz Novog Sada su u finalu savladale mešoviti tim Singapura i Kazahstana.

„Ovo je moj najlepši trenutak u stonoteniskoj karijeri jer predstavljaću moju zemlju na Igrama mladih. Osećam se fantastično“, rekla je Šurjanova, koja je osvajanjem još jednog turnira iz kalendara ITTF, osim novčane nagrade od 600 američkih dolara, dobila novih 366 bodova i dodatno se učvrstila na prvom mestu evropske rang liste.  Sabina ima velike planove za ovu godinu.


Put do Argentine

Sabina Šurjan predstavljaće Srbiju na Olimpijskim igrama mladih u Buenos Airesu ove godine. Stonoteniserka iz Novog Sada je put do Južne Amerike trasirala u Tunisu gde je, nakon osvajanja glavnog turnira, ostvarila još četiri pobede u kvalifikacijama za plasman na Igre mladih.


„Malo bodova branim u prvoj polovini ove godine, tako da ulazim rasterećeno na svim turnirima. Ovo je treći Pro tur koji sam osvojila u prethodnih pet meseci. Nadam se da ću nastaviti tako do Evropskog prvenstva i bilo bi sjajno ako bi ušla kao prvi nosilac, a onda da pokušam da osvojim medalju, što bi bila kruna karijere u mlađim kategorijama i podstrek kada pređem u seniorski uzrast“, najavila je Šurjanova.

Pored Sabine, srpski stoni tenis ima još jednu izuzetno talentovanu stonoteniserku - Radmilu Tominjak. Stonoteniserka iz Bačkog Gradišta pobedila je u finalu kadetske konkurencije Nemicu Sofiju Kli posle preokreta sa 3:2, nakon što je gubila sa 2:0 u setovima. Koliko je to vredna pobeda svedoči i to da je Nemica prošlogodišnja pobednica Topa 10 Evrope.

„Uspela sam da je pobedim Sofiju Kli. Presrećna sam. Napredovaću na rang listi i biću treća. Još malo mi fali da osiguram učešće na Top 10 u septembru mesecu u Lisabonu“, prezadovoljana je Radmila.

Naš šestostruki olimpijac i predsednik Stonoteniskog saveza Srbije (SSS) Aleksandar Karakašević izjavio je da su ženske selekcije u fokusu strategije rada u narednom periodu.

„Imamo izuzetno talentovane devojčice. Nije tu samo Sabina Šurjan, koja je zaista neverovatan potencijal kakav odavno nismo imali, nego i Izabela Lupulesku, koja već ima ozbiljan međunarodni nivo. Moram da pomenem i ništa manje vredne Tijanu Jokić i Draganu Vignjević. To je skup devojaka koje vuku jedna drugu. Takođe, zadovoljan sam napretkom kadetkinja, posebno Radmilom Tominjak, tu su i Lenka Nikolić i Reka Bezeg. Pobrinuću se, a to je prvi cilj u ovoj godini, da sve pomenute igračice tokom cele godine, kao reprezentacija, treniraju na jednom mestu. To je ono što nismo imali u prethodnom periodu i ono bez čega ne možemo da se suprostavimo svetskim velesilama. Neophodan nam je centar u kome se nacionalni Savez stara o svojim igračima, a ne kao do sada kada je sve prepušteno entuzijastima i pojedinim klubovima, pa otuda i nemamo rezultate u seniorskom uzrastu kakve u odnosu na potencijal zaslužujemo“, istakao je Karakašević.

M. R.

Autor:
Pošaljite komentar
Šurjanova najbolja na Trofeju STSV u Novom Sadu

Šurjanova najbolja na Trofeju STSV u Novom Sadu

22.10.2017. 22:19 22:21
Šurjanova i Petkov pobednici TOP 12 turnira u Novom Sadu

Šurjanova i Petkov pobednici TOP 12 turnira u Novom Sadu

25.12.2017. 19:57 19:59