clear sky
8°C
20.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Стонотенисерка Сабина Шурјан на Играма младих

27.03.2018. 10:19 10:21
Пише:
Фото: Сабина Шурјан, фото: Приватна архива

Српски женски стони тенис дефинитивно има светлу будућност. Сабина Шурјан (17) настаила је доминацију на Светским куповима у јуниорској конкуренцији - прва је на европској, трећа на светској ранг листи, а уз њу блиста и кадеткиња Радмила Томињак (15).

Обе наше суперталентоване стонотенисерке освојиле су протеклог викенда Про тур у Тунису.

Шурјанова се два пута у Тунису пењала на највишу степеницу победничког постоља. Осим у појединачном надметању, где је у финалу победила Хрватицу Андреју Павловић са 4:0, химна наше земље слушала се и у екипном делу, тријумфовао је наш тим - Сабина Шурјан и Тијана Јокић. Саиграчице из Новог Сада су у финалу савладале мешовити тим Сингапура и Казахстана.

„Ово је мој најлепши тренутак у стонотениској каријери јер представљаћу моју земљу на Играма младих. Осећам се фантастично“, рекла је Шурјанова, која је освајањем још једног турнира из календара ITTF, осим новчане награде од 600 америчких долара, добила нових 366 бодова и додатно се учврстила на првом месту европске ранг листе.  Сабина има велике планове за ову годину.


Пут до Аргентине

Сабина Шурјан представљаће Србију на Олимпијским играма младих у Буенос Аиресу ове године. Стонотенисерка из Новог Сада је пут до Јужне Америке трасирала у Тунису где је, након освајања главног турнира, остварила још четири победе у квалификацијама за пласман на Игре младих.


„Мало бодова браним у првој половини ове године, тако да улазим растерећено на свим турнирима. Ово је трећи Про тур који сам освојила у prеthodnih пет месеци. Надам се да ћу наставити тако до Европског првенства и било би сјајно ако би ушла као први носилац, а онда да покушам да освојим медаљу, што би била круна каријере у млађим категоријама и подстрек када пређем у сениорски узраст“, најавила је Шурјанова.

Поред Сабине, српски стони тенис има још једну изузетно талентовану стонотенисерку - Радмилу Томињак. Стонотенисерка из Бачког Градишта победила је у финалу кадетске конкуренције Немицу Софију Кли после преокрета са 3:2, након што је губила са 2:0 у сетовима. Колико је то вредна победа сведочи и то да је Немица прошлогодишња победница Топа 10 Европе.

„Успела сам да је победим Софију Кли. Пресрећна сам. Напредоваћу на ранг листи и бићу трећа. Још мало ми фали да осигурам учешће на Топ 10 у септембру месецу у Лисабону“, презадовољана је Радмила.

Наш шестоструки олимпијац и председник Стонотениског савеза Србије (SSS) Александар Каракашевић изјавио је да су женске селекције у фокусу стратегије рада у наредном периоду.

„Имамо изузетно талентоване девојчице. Није ту само Сабина Шурјан, која је заиста невероватан потенцијал какав одавно нисмо имали, него и Изабела Лупулеску, која већ има озбиљан међународни ниво. Морам да поменем и ништа мање вредне Тијану Јокић и Драгану Вигњевић. То је скуп девојака које вуку једна другу. Такође, задовољан сам напретком кадеткиња, посебно Радмилом Томињак, ту су и Ленка Николић и Река Безег. Побринућу се, а то је први циљ у овој години, да све поменуте играчице током целе године, као репрезентација, тренирају на једном месту. То је оно што нисмо имали у prеthodnom периоду и оно без чега не можемо да се супроставимо светским велесилама. Неопходан нам је центар у коме се национални Савез стара о својим играчима, а не као до сада када је све препуштено ентузијастима и појединим клубовима, па отуда и немамо резултате у сениорском узрасту какве у односу на потенцијал заслужујемо“, истакао је Каракашевић.

М. Р.

Аутор:
Пошаљите коментар
Шурјанова најбоља на Трофеју СТСВ у Новом Саду

Шурјанова најбоља на Трофеју СТСВ у Новом Саду

22.10.2017. 22:19 22:21
Шурјанова и Петков победници ТОП 12 турнира у Новом Саду

Шурјанова и Петков победници ТОП 12 турнира у Новом Саду

25.12.2017. 19:57 19:59