Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SRPSKI VATERPOLISTI, STRELCI I TEKVONDOISTKINJA GOVORILI POSLE PARIZA Kako su Mikec i Arunovićeva pokrenuli niz

12.08.2024. 16:27 16:35
Piše:
Izvor: Tanjug (Jadranka Ilić)

Jedan deo srpskih medaljaša vratio se sa Olimpijskih igara u Parizu, dan nakon što su to uradili bronzani košarkaši. Zlatni vaterpolisti, zlatni strelci Zorana Arunović i Damir Mikec, kao i srebrna tekvondoistkinja Aleksandra Perišić.

Mikec je ostavio poseban utisak, s obzirom na to da je u paru sa Arunovićevom pokrenuo niz odličja.

– Imali smo drugačije Igre, bili smo 300 kilometara udaljeni. Nismo osetili baš taj žar i moja velika želja je bila da ostanem nekoliko dana duže. Promukao sam navijajući za moje kolege, nadam se da sam im dao vetar u leđa. Ostaje žal za nekim prilikama, ali mislim da možemo da budemo zadovoljni zbog pet medalja. Počastvovan sam i što sam nosio zastavu na zatvaranju. Još nemam osećaj da uz moje ime ide epitet olimpijskog pobednika. Velika je čast predstavljati svoju zemlju na jednom takvom takmičenju – istakao je Mikec.

Neuspeh u pojedinačnoj konkurenciji samo ga je još više motivisao.

– Bilo je naporno zbog novih izmišljenih pravila. Finale je bilo sutradan, to nikada nije bilo u streljaštvu. Neko se adaptirao, neko ne. Ja se nisam snašao. Uveren sam da bi bila druga priča da je finale bilo istog dana. Imao sam jedan od najboljih mečeva u svojoj karijeri tokom kvalifikacija. Onda toliko nezadovoljstva posle finala jer nisam bio konkurentan, a onda na sve to je odmah dan kasnije bio miks sa Zoranom. Rekli smo da ništa nije gotovo, razmišljali smo pozitivno. Jedno drugo smo podigli. Tu je bila i Sonja Vasić koja nam je dala vetar u leđa – podvukao je Mikec.

Aleksandra Perišić bila je prezadovoljna zbog srebra.

– Jeste veliko iskustvo stvarno, ali sam sve vreme bula fokusirana na svoje mečeve pa nisam provodila vreme sa poznatim sportistima. Kad se sve završilo jedva sam čekala da vidim košarkaše i vaterpoliste i to je bilo neprocenjivo – bila je iskrena tekvondoistkinja.

Selektor zlatnih vaterpolista Uroš Stevanović opisao je kako je tekao put do najsjajnijih odličja.

– Ne znam ko nas je otpisao, mi sigurno kao grupa nismo bili kao otpisani. Mi smo išli da osvojimo zlato, kao što smo najavili. Rekao sam momcima da ne prate medije i čitaju komentare. Mi kreiramo mišljenje. Slava i hvala Bogu što je nagradio naš trud i rad. Zahvalio bih se i momcima za ovih godinu i po dana. Čestitao bih im, ne zato što su olimpijski šampioni, nego što su pobedili ego, sujetu, strahove, mane – istakao je strateg "delfina".

Potpuno je jasno da je četvrtfinale najbitnija utakmica svakog turnira, što se ispostavilo i ovaj put.

– Jedina ekipa koju nisam hteo u četvrtfinalu bila je Grčka koja nas je nekoliko puta pre toga dobila. Ovo leto smo se spremili i za Grčku, i za SAD i za Hrvatsku koje su jako slične. Kad smo dobili Grke, dobili smo i dozu samopouzdanja za SAD, dok smo u finalu bili skoro pa perfektni. Grci imaju kvalitet, dosta kombinacija, teško je to spremiti u dva dana. Na poslednje dve utakmice, kada je najpotrebnije, bili smo najbolji – naveo je Stevanović.

V. M. Petrović

Novakov recept za zlato

Jedan od najboljih vaterpolista svih vremena, Dušan Mandić, otkrio je šta je bila tajna uspeha Srbije.

– Bilo je uspona i padova, jako težak momenat bio je psole poraza od Australije. Nismo ličili na sebe, taj poraz nas je baš duboko dotakao. Možda i nešto isprovocirao u nama. Moram i da se zahvalim Novaku, koji je tad došao da poseti olimpijce. Svi smo bili u sobi, razmišljali, ušao je na vrata i održao je govor od srca. To je doprlo do nas, dalo nam dodatnu motivaciju.  Još više smo uživali kada je on došao do dugo iščekivanog cilja. Lepa priča i za njega i za nas. Ne bih ulazio u detalje, ali pričao je o njegovim pobedama i porazima, šta je sve on prolazio. Osetili smo da je to istinito i iskreno – rekao je Mandić.

Autor:
Pošaljite komentar