Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

SP U GLAZGOVU: Milica Gardašević danas juri visok plasman, Milica Emini debituje

03.03.2024. 08:27 08:30
Piše:
Izvor: Srpski atletski savez

Srbiju će u nedelju (3. mart) poslednjeg dana Svetskog prvenstva u dvorani u Glazgovu predstavljati dve atletičarke, Novosađanke Milica Gardašević i Milica Emini, članice AK Vojvodina.

Gardaševićeva će u skoku udalj juriti visok plasman, dok će Emini pokušati da se domogne polufinala u trci na 60 metara preko prepona.

Milica Gardašević će na zaletište izaći u 20.15 časova. Učenica Marka Milinkova je debitovala na SP u dvorani pre dve godine u Beogradu. Tada je zauzela deveto mesto.

Ove sezone je nastavila niz dobrih rezultata iz prošle, a najdalje je skočila 6,69 m. Napravila je odličan uvod za Glazgov osvojivši Zlatnu seriju Svetske atletike, što je istorijski uspeh jer nijedna Srpkinja to do sada nije uradila.

– Čast je predstavljati Srbiju na najvećem svetskom takmičenju. Kao i uvek, daću sve od sebe i verujem da će rezul-tat na novu mog ličnog rekorda biti dovoljan za visok plasman – rekla je za „Dnevnik” Milica Gardašević pred najvažnije takmičenje ove sezone u dvorani.

Novosađanka ima lični rekord 6,90 m u zatvorenom, a centimetar dalje je skočila na otvorenom. Rivalke su joj dobro poznate. Najviše se očekuje od 24-godišnje Amerikanke Tare Dejvis Vudhol, aktuelne vicešampionke planete na otvorenom, koja je nedavno „letela” do 7,18 m.

U igri za medalju je i Italijanka Larisa Japikino (21), ćerka čuvene daljašice Fione Mej, koja već ima seniorsku medalju, srebro sa EP u dvorani od prošle sezone, a najbolji rezultat ove joj je 6,80 m.

Na startnoj listi su i iskusna Alina Rotaru–Kotman iz Rumunije, Mađarica Dijana Lesti, opasna Fatima Dijame iz Španije...

– Konkurencija je standardno izuzetno jaka, ali lepota sporta jeste da niko nije pobednik dok se takmičenje ne završi, pa će tako biti i sada. Na svetskim šampionatima u dvorani učestvuje dvostruko manje daljašica. Svih 16 devojaka imaće po tri pokušaja, a najboljih osam dobiće priliku za još tri – dodala je Gardaševićeva, koja još čeka seniorsku medalju.

Milica Emini debituje na SP u zatvorenom i odličnu sezonu u kojoj je izjednačila državni rekord na 60 m preko prepona želi da kruniše plasmanom u polufinale.

Njena kvalifikaciona grupa startuje u 11,25 časova. U polufinale (20,40 č) će po tri najbrže iz svake od šest grupa i još šest na osnovu rezultata. 

– Toliko godina sam čekala na ovo. Posle Evropskog prvenstva u dvorani u Beogradu 2017, kada sam debitovala na velikim takmičenjima nikako da se poklope sve kockice i uvek mi je malo nedostajalo za planetarnu smotru. Sada sam konačno došla tu gde mi je mesto – priznala je Milica Emini u razgovoru za naš list.

Uprkos velikoj peripetiji sa vizom, Emini se ipak našla na letu za Glazgov i nada se da će popraviti lični rekord, koji je nedavno u Berlinu na mitingu srebrnog nivoa poboljšala na 8,13 sekudni. Sa 8,14 je prethodno bila izjednačila državni rekord Anje Lukić, mada je Beograđanka kasnije granicu snova pomerila na 8,11.

– Cilj mi je polufinale i da dođem do ličnog rekorda, pa možda i državnog. Sa većinom takmičarki sam imala prilike da trčim, ali finale je daleko, jer je konkurencija zaista jaka – dodala je Emini. 

K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
Zlatna Milica Gardašević za „Dnevnik“: Odlična uvertira pred Svetsko prvenstvo u Glazgovu

Zlatna Milica Gardašević za „Dnevnik“: Odlična uvertira pred Svetsko prvenstvo u Glazgovu

24.02.2024. 14:53 15:00
Atletičarka Vojvodine izjednačila državni rekord: Milica Emini trčala 8,14 sekundi na 60 metara preko prepona

Atletičarka Vojvodine izjednačila državni rekord: Milica Emini trčala 8,14 sekundi na 60 metara preko prepona

16.01.2024. 08:40 08:46