Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Počinju Zimske olimpijske igre u Pjongčangu: Boje Srbije brani četvoro takmičara

08.02.2018. 19:06 19:09
Piše:
Izvor: Reprezentacija Srbije sa maskotom Igara u Pjongčangu, foto: OKS

Zimske olimpijske igre, 23. po redu, biće svečano otvorene sutra u 12 časova u Pjongčangu u Južnoj Koreji.

Takmičenja u nekim sportovima, kao što su biatlon, karling i sankanje već su počela. Na ovim Igrama biće održano 98 takmičenja u sedam sportova. Pjongčang je popularno skijaški i planinarski centar koji se nalazi na oko 160 kilometara istočno od glavnog grada Seula, a na otprilike 80 kilometara od granice sa susednom Severnom Korejom.

Boje Srbije braniće četvoro takmičara: Nevena Ignjatović, Marko Vukićević, Marko Stevović i Damir Rastić. Uz njih će biti i treneri Miloš Tomić, Matic Jeraša i Tihomir Milosavljević, a u Misiji OKS u olimpijskom selu biće još i Šef misije, Damir Štajner i dr. Goran Vasić zadužen za medicinsku brigu o članovima Olimpijskog tima Srbije.

Prvi će od naših takmičara na stazu Marko Vukićević i Marko Stevović u nedelju, u spustu. Za našu najbolju skijašicu Nevenu Ignjatović takmičenje počinje u ponedeljak trkom u spustu. Ona će nastupati i u slalomu, veleslalomu, spustu, super G i alpskoj kombinaciji, gde je nedavno zabaležila i istorijski uspeh osvojivši 6. mesto. Ovo su Neveni treće Igre posle Vankuvera i Sočija.

Marko Vukićević je 2017. godine osvojio prvo mesto u generalnom plasmanu Kupa Južne Amerike u spustu i super G-iju. Ovo će posle Sočija 2014, biti njegovo drugo učešće na Igrama.

Marko Stevović je najmlađi član Olimpijskog tima i ovo će za njega biti prvi nastup na Igrama. Na Univerzijadi u Kazahstanu 2017. godine Marko je zauzeo 7. mesto u velesalomu, bio je i učesnik zimskog EJOF-a 2013. godine kada je zauzeo 18. mesto u slalomu, i do sada je dva puta nastupio na svetskom prvenstvu. U juniorskoj konkurenciji 2014. godine i u seniorskoj 2017. godine. Marko Vukićević i Marko Stevović će nastupiti u alpskoj kombinaciji (veleslalomu, slalomu, super G i spustu).

Damir Rastić će se takođe prvi put takmičiti na Olimpijskim borilištima. On će nastupiti u disciplinama skijaškog trčanja: sprint klasik i 15km, a njegova prva trka je na programu u utorak, 13. februara 2018.

„Daćemo sve od sebe da dostojno predstavljamo Srbiju i pozivamo građane da nam pruže podršku", poručili su srpski olimpijci pred put u Južnu Koreju.

Svakako najveću pažnju izazvaće takmičenje u alpskim disciplinama, skijaškim skokovima, hokeju na ledu, te umetničkom klizanju. Na ovim Igrama ruski sportisti neće moći da nastupaju pod svojom zastavom. U Pjongčangu će se takmičiti 168 "sportista koji dolaze iz Rusije" pod olimpijskom zastavom. Na ceremoniji otvaranja  ruski takmičari će izaći pod olimpijskom zastavom u crveno-sivim trenerkama. Ako osvoje medalje stajaće pod olimpijskom zastavom i izvodiće se olimpijska himna.

Oko 9000 sportista iz 93 zemlje sveta koji će nastupati na ZOI biće smešteni u dva olimpijska sela. Za ljubitelje zimskih sportova prenosi Igara biće na RTS -u i Evrosportu.

Ovo će biti prve Igre u Aziji u poslednjih 20 godina, a organizatori ih označavaju kao "najveće i najuticajnije" i ističu da buyet koji uključuje infrastrukturu i ostale aktivnosti okirno iznosi 12,6 milijardi dolara. Takmičenja će biti podeljena u dve grupe - jedna na planinama, a druga na istočnoj južokorejskoj obali. Od 12 takmičarkih lokacija šest je novoizgrađeno, dok ih je šest već postojalo. Svih 12 centara je maksimalno 30 minuta vožnje udaljeno od Olimpijskog stadiona, koji je završen u septembru. Čak 80 odsto sportista do svojih staza može da stigne za 10 minuta. Prvi put na Zimskim olimpijskim igrama, u Pjongčangu će se održati više od 100 ceremonija dodele medalja - tačnije 102, sa novim takmičenjima kao što je big er u snoubordu.

Igre će trajati do 25. februara.

G. Malenović

Autor:
Pošaljite komentar
Danas u Olimpijskom selu podignuta naša zastava

Danas u Olimpijskom selu podignuta naša zastava

08.02.2018. 17:43 17:48