Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Milan Stanić, predsednik STSV: Rad i rezultati nisu ostali nezapaženi

23.03.2021. 12:27 12:34
Piše:
Izvor: Jovo Galić

Nedavno je Milan Stanić dobio poverenje stonoteniskih poslenika da i u drugom mandatu predvodi Stonoteniski savez Vojvodine (STSV). Očito da je dobar rad u prethodne četiri godine i postavljanje organizacije na zdravije noge bilo  dovoljno da dobije podršku skupštinske većine.

 Šta je po vama bilo presudno da 53 delegata od 69 glasaju za vas?

Nova podrška izaziva zaista ponos imajući u vidu šta smo svi mi učinili tokom prethodnog mandata i rezultate koje smo postigli. Sam podatak da sam prvi put bio izabran sa 36 glasova, a sada sa 53 najbolje ilustruje dosadašnji rad mog tima i mene. Posebno zadovoljstvo i podrška prilikom reizbora, pored dobrog i kvalitetnog rada, uloženog truda kancelarije i mladih ljudi operativaca, došla je i kao posledica našeg angažmana u korona godini, pošto smo u stonoteniskoj porodici u Srbiji prvi preuzeli odgovornost i organizovali turnire sa osnovnom idejom da - život mora da pobedi koronu, a mi kojima je stoni tenis deo života na taj način dajemo tome doprinos – rekao je Stanić.

Na šta ste ponosni u dosadašnjem radu?

– Sve što sam izneo u svom program da ću da uradim, gotovo sve sam i ispunio. Ustanovili smo godišnje nagrade za trenere u radu sa mlađim kategorijama ,koje su ponele imena dva stonoteniska radnika koja su prerano otišli s ovog sveta, Ilona Kiralj i Nađ Friđeš, njima u čast. Unapredili smo takmičenja pod ingerencijom STSV, revitalizovali smo selekcije u mlađim kategorijama, koje smo slali na međunarodna takmičenja, gde su imali priliku da iskuse konkurenciju sa vršnjacima iz Evrope. Stabilizovali smo Savez organizaciono i finansijski, omasovili smo Novogodišnji turnir, proširili smo njegov format, a trajao je tri dana umesto dosadašnja dva, uveli smo i ekipno takmičenje. Na putu smo da se upišemo na mapu referentnih turnira u mlađim kategorijama  u region  i šire. Prošle godine, u doba korone, organizovali smo Trofej velikana, objedinjujući tri turnira u Novom Sadu (Memorijal Dejana Kukina), Temerinu (Memorijal Pete Laslo) i Zrenjaninu (Radoslav Gabor), poštujući sve mere protiv epidemije. Revitalizovali smo stonoteniske centre poput Čoke i Vršca, gde smo organizovali turnire. Sve naše turnire uživo smo prenosili na društvenim platformama, tako da ljubitelji stonog tenisa nisu ništa propustili. Istakao bih i izvanrednu saradnju i podršku Pokrajinskog sekretarijata za sport i omladinu, koji je i naš finansijer. Da toga nema sve ovo ne bismo mogli da sprovedemo zamisli i programe.

 U čemu je suština Strategije razvoja stonog tenisa u Vojvodini? 

– Predstavnici klubova su izneli svoje viđenje i ideje razvoja našeg sporta. Predloženo je da stručni tim napravi Nacrt Strategije, dokument koji će posle duže vremena pokazati put kako stoni tenis treba da se razvija. Naglasak će biti, svakako, pojačan rad i podizanje kvaliteta u struci sa najmlađim kategorijama. To je nepodeljeno mišljenje, pošto smo ustanovili da je to veliki problem.

 Vojvođanski klubovi dominiraju i u pojedinačnim i ekipnim takmičenjima.

– Stoni tenis je tradicijom vezan za ove prostore, a u prilog ide činjenica da je Stonoteniski savez Jugoslavije osnovan 1928. godine u Somboru. Duga istorija bavljenja stonim tenisom u Pokrajini je izrodila i kvantinet i kvalitet, naravno uz predan rad da se stoni tenis ravnomerno razvija u Vojvodini i u celoj Republici. Prilikom organizovanja priprema i kampova za naše najuspešnije takmičare kao goste smo pozivali njihove vršnjake iz cele Srbije.

 Kakva je uloga STSV u radu s mlađim kategorijama i da li ima napretka?

– Poslednje prvenstvo je pokazalo u odnosno na prethodno da je došlo do porasta vojvođanskih takmičara u svim kategorijama. To je rezultat povećanja masovnosti, a to je proces koji traje godinama. Mi motivišemo klubove za rad s decom i to polako daje rezultate.

 Još pre godinu podneli ste kandidaturu za predsednika Stonoteniskog saveza Srbije (STSS), kakav je puls među klubovima?

– Reizbor za predsednika STSV govori o podršci vojvođanskih klubova, ne samo mene lično, već za rezultate koje smo kao kancelarija postigli. Te rezultate niko dobronameran ne može da ignoriše. To je, u najvećoj meri, i motiv zašto sam se kandidovao za prvog čoveka nacionalnog Saveza. Ako se rukovođenju Saveza pristupi na odgovoran način, poštujući sve zakone, a imajući u vidu na prvom mestu afirmaciju i popularizaciju stonog tenisa, siguran sam da mogu da beleže  pomaci kod svih kluova  i regionalnih saveza. To mi je motiv za kandidaturu.

 Kakva je saradnja STSV sa nacionalnim Savezom?

– Gotovo da je i nema, jako je tanka. Trenutno smo na sudu, pošto je pre dve godine, nakon različitih viđenja po istim pitanjima, rukovodstvo STŠ povuklo poteze koji su u direktnoj suprotnosti sa Statutom, Zakonom o sportu i sa elementarnom ljudskom pristojnošću. Kao najinteligentniji i najracionalniji način da izađemo iz tog problema jeste da se obratimo pravosudnim organima. STSV, koji je oštećen, izabrao je ovaj put kako ne bismo reagovali kao i oni. To ne sprečava rad STSV, niti one koji su na funkcijama u STŠ da svoju energiju ulože u razvoj stonog tenisa, što ne čine. To je kontinuirana proizvodnja problema, sukoba, posrtanja... E, upravo to je razlog zašto sam se kandodovao za predsenika Nacionalnog Saveza  – naglasio je predsednik STSV Milan Stanić.

Evropsko prvenstvo ostaje želja

Inicirali ste da Novi Sad ove godine  bude domaćin Evropskog prvenstva. Ono je zbog pandemije pomereno za sledeću godinu. Da li ste spremni za šampionat Starog kontinenta i kako protiču pripreme?

– Nemam odgovor na to pitanje. Nosilac aplikacije za organizaciju je nacionalni Savez, a ja, iako sam inicijator te ideje, sam isključen iz bilo kakvih aktivnosti u vezi sa tim takmičenjem. Ovog trenutka kada bi počele pripreme za EP 2022 već bi biliu ozbiljnom zakašnjenju. Posle sukoba na relaciji STSV–STŠ predsednik nacionalnog Saveza Aleksandar Karakašević sve radi mimo nas. Dokle to ide s njegove strane govori i činjenica da on bira delegate iz Vojvodine koji su mu po volji, a ne one koji su delegirani na Skupštini STSV. Zbog toga i jesmo završili na sudu.

Patrijarh igrao stoni tenis

Nakon izbora vladike Porfirija za srpskog patrijarha, vi ste mu  u ime Saveza i vojvođanskih klubova poslali čestitku, što i nije baš  uobičajeno.

– Nakon provere u knjizi članova registrovanih takmičara – stonontenisera, pod rednim brojem 893 od 7. februara 1975. godine, zapisano je  da je Prvoslav Perić igrao i bio član naše stonoteniske porodice. Naravno da njegov izbor za patrijarha svima nama u stonom tenisu  pričinjava zadovoljstvo i veoma smo ponosni što se mladosti bavio našim sportom. Ima li lepše afirmacije za naš sport od činjenice da je i patrijarh igrao stoni tenis – upitao je Stanić.

      Jovo Galić

Autor:
Pošaljite komentar