Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Jubilej Begeja 1883 ukrasila uspešna sezona: Lavirac Zrenjanince vratio na svetsku mapu

19.12.2023. 07:30 07:49
Piše:
Izvor: Begej 1883 dobrim rezultatima proslavio 140 godina postojanja Foto: VK Begej

Veslački klub Begej 1883 ispratio je sezonu koja je bila u znaku velikog jubileja – najduže sportske tradicije u Zrenjaninu i veslačke u regionu – 140 godina postojanja.

Članovi kluba dostojno su rezultatima doprineli obeležavanju impozantne istorije.

– Sezona je bila uspešnija od mnogih prethodnih, jer smo posle više od 15 godina imali predstavnika na svetskom prvenstvu – rekao je trener VK Begej 1883 Milovan Antonović. – Miloš Lavirac je debitovao na juniorskom šampionatu planete. Na državnom smo, u odnosu na prošlu godinu, imali više posada, a osvojili smo šest medalja. Peti klub smo u generalnom plasmanu, kao i prethodne sezone, što je dobar rezultat.


Obogatili riznicu

Na državnom prvenstvu 2023. za Begej 1883 su medalje osvojili: Snežana Jakovljević, Jelena Vojnović, Ivana Raškov i Zorica Stanišić bronzu u seniorskom skul četvercu, junior Miloš Lavirac zlato u skifu, Nemanja Markov, Vuk Božić, Ognjen Kostin i Lavirac srebro u juniorskom četvercu, Iva Kostin i Nađa Kikinđanin bronzu u juniorskom dvojcu, pioniri Uroš Mihajlov i Nataša Kojčić bronze u skifu.


Početak 2023. godine već je bio uspešan. Lavirac je sa kolegama iz pančevačkog VK Tamiš, išao u Francusku na masovnu regatu gde je učestvovalo više od hiljadu posada i u dubl skulu sa Markom Jančikinom iz pomenutog kluba, osvojio je zlato, kao i sa četvercem.

– To je bio neverovatan doživljaj i za veslače i nas trenere. Begej je prvi put učestvovao na ovom takmičenju i bio je to pun pogodak. Gledaćemo da i ubuduće idemo tamo. Dubl nam je bio glavni, da vidimo gde smo u odnosu na druge, a četverac jagoda na šlagu i neočekivano smo bili prvi i to dominantno – opisao je novo iskustvo Antonović.

Ista dubl kombinacija Jančikin–Lavirac debitovala je na Svetskom juniorskom prvenstvu u Parizu.

– Glavni cilj je bio da se obezbedi mesto na svetskom. Želeli smo među najboljih 18 posada, ali smo imali peh pred odlazak, u pitanju su bili zdravstveni problemi. Uprkos tome, 21. mesto je uspeh i zahvaljujući tome Lavirac i Jančikin su trenutno na reprezentativnim pripremama u Kotoru najbolji. Miloš je posle svetskog neverovatno podigao formu jer je video koliko je još potrebno da se radi za veće domete – istakao je Antonović.

Lavirac je sezonu ukrasio i medaljom na Balkanijadi. Prošle godine je debitovao na ovom takmičenju i sa osmercem Srbije uzeo srebro, a u 2023. je u dubl skulu sa Lazarom Živanovićem iz Smedereva osvojio bronzu. Državni je juniorski prvak u skifu i vicešampion u četvercu.

– Miloš je još sledeće sezone junior i cilj je odlazak na evropsko prvenstvo u junu, kao i svetsko u avgustu koje će biti u Kanadi i na koje će ići samo kandidati za medalje – dodao je Antonović.


Reprezentativne pripreme

Prošle godine su Miloš Lavirac i Ognjen Kostin bili na reprezentativnim pripremama, a sada sa selektorom Aleksandrom Ivkovićem u Kotoru radi Lavirac.

– Tamo su od 8. do 28. decembra. Ići će i u januaru i februaru, a za dalje će se pratiti vremenske prilike kod nas. Dobra je atmosfera na pripremama i sve ide po planu – rekao je Milovan Antonović.


Sa Milovanom u klubu radi i pomoćni trener Jelena Vojnović, a raduje podatak da devojčica ima više nego ikad – 11.

– Pionirka Nataša Kojčić je drugu godinu zaredom bila na kampu olimpijskih nada u Minhenu, jer je obezbedila vizu za to osvajanjem trećeg mesta na izbornom takmičenju, Vojvodina openu – rekao je Antonović.


Legende uz mlade nade

U obeležavanju 140 godina Begeja, učestvovao je i legendarni Milorad Stanulov, osvajač olimpijskog srebra (Moskva 1980) i bronze (Los Anđeles 1984).

– Naša prednost je što mlade ima neko takav da posavetuje. Stanulov je ispratio Lavirca i Jančikina na svetsko prvenstvo. Izdvojio je vreme sa njih dvojicom, dao im nekoliko dobrih saveta, pričao o taktici za svaku trku, zagrevanju i drugim detaljima. Svaka mu čast na tome. Svrati s vremena na vreme u klub. Njegov trener, čuveni Veselin Vučićević dolazio je svaki dan u klub, čak i tog dana kada je preminuo, pre podne je bio na treningu – opisao je Milovan Antonović.

K. Bugarski  

Autor:
Pošaljite komentar
JOVANA ARSIĆ ZA DNEVNIK Promenila sebe i pobedila talase

JOVANA ARSIĆ ZA DNEVNIK Promenila sebe i pobedila talase

31.05.2023. 10:43 10:46
Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš iz Pančeva: Uspeh očekivan, ciljevi porasli

Odlična sezona Veslačkog kluba Tamiš iz Pančeva: Uspeh očekivan, ciljevi porasli

11.11.2023. 11:38 11:57
VESLANJEM DO AMERIKE - Pančevka Mina Mihajlović ostvarila san: Svim devojkama bih preporučila ovaj sport

VESLANJEM DO AMERIKE - Pančevka Mina Mihajlović ostvarila san: Svim devojkama bih preporučila ovaj sport

20.11.2023. 19:30 19:39