Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Gradonačelnik Bečeja Tošić sa Tomićevićem i Novakovićem

13.06.2018. 09:04 09:06
Piše:
Foto: Trofejni kajakaši kod predsednika opštine Bečej/V. Jankov

Tri medalje je kajakaška  reprezentacija Srbije osvojila na minulom Evrpskom prvenstvu u Beogradu, a dve, zlatnu i srebrnu, osvojili su Bečejci.

- Marko Novaković i Marko Tomićević su nas opet obradovali, jer su se sa partnerima Nebojšom Grujićem i Milenkom Zorićem ispeli na pobedničko postolje. Čestitam im u ime svih sugrađana. Raduje nas što sada iza njihovih imena piše da su članovi matičnog Bečeja. Lokalna samouprava se trudi da klubu stvori što bolje uslove za rad, a njima smo uručili skromnu novčanu nagradu u iznosu od po 50.000 dinara - ovim rečima je predsednik opštine Bečej Dragan Tošić otvorio konferenciju za medije sa dvojicom najuspešnijih bečejskih sportista.

Član opštinskog veća zadužen za omladinu i sport, inače igrač i trener u ovdašnjem Odbojkaškom klubu Bečej, Nikola Yigurski kazao je da je najteže održati kontinuitet dobrih rezultata, a dva Marka to uspevaju.

-Znam ih čitav život, približno smo istih godina i vezani smo za sport i znam koliko su napora morali da ulože da bi stigli gde su sada, pa smo ponosni na ono što rade i pronose ime našeg grada – istakao je Yigurski.

Dva Marka su najavili ogroman potencijal još u mlađem uzrastu, a kada je Novaković eksplodirao na Evropskom prvenstvu 2012. godine u Zagrebu, gde je u sprintu K-1 200 metara osvojio zlato u seniorskoj konkurenciji, jasno je bilo da stiže vreme imenjaka iz Bečeja.

-Ušao sam u dvosed s Nebojšom Grujićem osvojili smo zlato na Svetskom prvenstvu 2014. godine u Moskvi i od tada samo na Olimpijskim igrama u Riju nismo bili na pobedničkom postolju. Nedostajala nam je stotinka da budemo bronzani, ali... Tada su olimpijski pobednici, Španci Saul Kravioto i Kristian Toro, bili brži oko pola sekunde, a sada u Beogradu je razlika bila stotinka. Posle odgledanog snimka trke mislim da smo mogli da ih pobedimo. Imamo mesec i po dana do novog izazova, Svetskog šampionata u Portugalu, gde nam se pruža prilika da, najzad, pre njih prođemo kroz cilj. Ne obećavamo ništa, ali ćemo uraditi sve da tako bude – rekao je Novaković.


Iz Beograda sa dve medalje

Marko Tomićević se iz Beograda vratio sa dve medalje. Pored zlata, u putnoj torbi bilo je i srebro.

- Prva medalja sa Evropskog prvenstva bila je bronzana u Moskvi 2014, potom šmo 2017. u Plovdivu osvojili srebro, a sada smo u Beogradu kompletirali evropsku nisku medalja zlatom. Međutim, srebrni mađarski dvosed iz Moskve je bio pozitivan na doping kontroli i oduzeto im je srebro, koje nam je uručeno u Beogradu – pojasnio je Tomićević.


Ogroman je pritisak bio na našim kajakašima u Beogradu, jer su na tribinama bili roditelji, prijatelji i ostali ljubitelji sporta. Bila je to jedinstvena prilika da pred njima pokažu kako oni to osvajaju medalje.

- Poklopilo se sve: voda topla, vetar je duvao u leđa, sa obale se osećala želja svih da uspemo i uspeli smo. Pored zlata, zabeležili smo i svetski rekord - 3:04,940 minuta. Lepo je kad se ostvari nešto iza čega ostane trajni trag. Malo je reći da smo prezadovoljni urađenim. Uživamo sada, ali ubrzo predstoje pripreme za Svetski šampionat u Portugalu. Znate, od 18 godine mi se u proleće javlja pomisao da ostavim kajak, jer su zimske priprema izuzetno naporne sa dva i tri treninga dnevno, ali kad dođe takmičarska sezona i napravimo dobar rezultat, onda sav trud biva valorizovan. Dok radujem sebe i sve oko sebe zažmurim i zaboravim na prolećnu misao. Cilj u Riju je bilo zlato, nastavljamo s istom željom, pa ako se Tokio pozlati našoj sreći neće biti kraja – kazao je Tomićević.

Mlada Bečejka Biljana Relić, u disciplini K-1 200, zabeležila je zavidan rezultat osvajanjem devetog mesta u A finalu. Vreme radi za nju, kao što radi za brojnu decu na Tisi koja su izabrala kajak za svoj sport.    

V. Jankov

Autor:
Pošaljite komentar