Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

EVROPSKO PRVENSTVO U STRELJAŠTVU U ĐERU: Teodora Vukojević sedma u Evropi

01.03.2024. 18:08 18:11
Piše:
Izvor: Teodora Vukojević, foto: SSS

Teodora Vukojević je osvojila sedmo mesto vazdušnom puškom pretposlednjeg dana Šampionata Evrope vazdušnim oružjem u Đeru.

Ostali naši strelci danas nisu uspeli da se probiju do finala. Lazar Kovačević je bio blizu plasmana među osam najboljih vazdušnom puškom za muškarce. Zauzeo je 15. mesto. Miksevi Srbije su, poput muških strelaca puškom, stali u kvalifikacijama.

Teodora Vukojević je tokom celih kvalifikacija održavala visok nivo rezultata. Svih šest serija su joj bile ujednačene i kao četvrta se plasirala u finale sa visokih 632,4 kruga. Postigla je za dva kruga lošiji rezultat od najpreciznije, Norvežanke Dueštad, ali je bila i daleko ispred Austrijanke Marlene Pribicer, koja je kao osma prošla u finale (rezultat 630,1).

U finalu su sem tri medalje na meti bile, kao i u ostalim pojedinačnim disciplinama, dve olimpijske kvote, za koje je konkurisalo pet takmičarki. Tri finalistkinje su ranije obezbedile vize – Dueštad (Norveška), Pjotrovska (Poljska) i Gonja (Švajcarska).

Od početka je finale bilo „tesna borba“. Nijanse su odlučivale. Vukojevićeva je posle prvih pet hitaca delila prvo mesto sa Francuskinjom Ošen Miler. Međutim, 10. hitac – 9,7 krugova, ju je spustio na peto mesto. U vrlo kvalitetnom finalu svaki manji kiks se skupo plaćao. Naša mlada takmičarka nije uspela da se vrati u borbu za vrh i posle 14. serije ispala kao sedmoplasirana. Samo 0,2 kruga je zaostajala za u tom trenutku šestoplasiranom Ester Mesaroš.

Zlato je osvojila jedna od takmičarki koja nije imala kvotu. Ana Jansen (Nemačka) je uspela da se na vreme odvoji od rivalki i ubedljivo trijumfuje. Uz nju do olimpijske vize došla je i četvrtoplasirana, Francuskinja Miler.

- Kvalifikacije sam odlično odradila. Posle me je u finalu sputala trema, koju sam imala i dan pred takmičenje, svesna da imam šansu da se borim za medalju i olimpijske igre. Trema i to što su me kvalifikacije dosta istrošile su uticali da u finalu nisam imala dovoljno psihičke snage da do kraja zadržim visok nivo hitaca -  kazala je Vukojevićeva neposredno posle finala, dok su je ohrbrivale kolege iz reprezentacije.

Sedmo mesto u konkurenciji 88 takmičarki je rezultat vredan pažnje, iako je medalja ostala nadohvat ruke. Teodora, koja uskoro puni tek 21. godinu, je nastavila kontinuitet plasmana u velika finala. U debiju na EP vazdušnim oružjem, 2022. postala je šampion Evrope. Prošle godine je na kontinentalnom šampionatu bila je peta vazdušnom puškom, dok je na Evropskim igrama 2023. osvojila šesto mesto, ali u trostavu.

-Tačno je, imam iza sebe nekoliko velikih finala, ali činjenica je da treba još da radim da ostvarim ciljeve i dođem do postolja – iskrena je bila Vukojevićeva, koju, kao i ostale evropske strelce očekuju još dve šanse za ispunjenje olimpijskih kvota – na Svetskom kvalifikacionom turniru u Rio de Žaneiru i na Evropskom prvenstvu malokalibarskim oružjem. Činjenica je da sam uspela da 

Uz Vukojevićevu, danas su puškom gađale i Ivana Anđušić Maksimović. Ivana je osvojila 25.mesto, a Andrea je odlično startovala i u prvoj seriji od deset hitaca pogodila odličnih 106,9 krugova, ali nije nastavila u istom ritmu, pa je zauzela 57. poziciju. Srpski trio je u ekipnom plasmanu bio šesti u konkurenciji 19 timova. Treće mesto i bronzana medalja je bila  dva i po kruga daleko.  Sanja Vukašinović, koja je bila predviđena da se takmiči za bodove za svetsku rang listu (ne bi bila u konkurenciji za finale), se neposredno pred Prvenstvo razbolela.

Najuspešniji srpski strelac u takmičenju vazdušnom puškom za muškarce bio je Lazar Kovačević, zauzevši 15. mesto sa pola kruga slabijim rezultatom od onog koji je vodio u finale. Milenko Sebić se plasirao na 19, Stevan Jovanović na 51, Milutin Stefanović na 59, a Dušan Stojadinović na 66. poziciju. Srpska ekipa, koju su činili Kovačević, Sebić, Stefanović, je završila na osmom mestu. Preostala dvojica naših strelaca su skupljali bodove za svetsku rang listu.

Naši reprezentativci pištoljem danas nisu imali svoj dan. U kvalifikacijama miks parova uspešniji je bio tim Srbija 2 (Brankica Zarić/Dimitrije Grgić), koji je zauzeo solidno 10. mesto, ali je bio četiri kruga daleko od četvrte pozicije i meča za bronzu.

Zorana Arunović, osvajač pojedinačne bronze u četvrtak, i Damir Mikec su se plasirali na 15.mesto i prekinuli niz od osam uzastopnih medalja u miksu na šampionatima Evrope.

- Učinak u Đeru će biti podloga za dobru analizu. I Zorani i Damiru ciljno takmičenje sezone su Olimpijske igre, ali to ne znači da na Evropskom prvenstvu nismo očekivali više. U svakom slučaju, moramo da izvučemo pouke, videli smo gde možemo i moramo da napredujemo u radu u nastavku sezone – kazao je Damirov brat i trener Goran.

Evropsko prvenstvo se završava u subotu. Poslednjeg dana biće održana timska takmičenja „Trio izazov“ u sve četiri seniorske discipline.

Autor:
Pošaljite komentar
Zorana Arunović osvojila bronzu na Prvenstvu Evrope

Zorana Arunović osvojila bronzu na Prvenstvu Evrope

29.02.2024. 16:16 19:49