Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Adriana Vilagoš posle Dohe ide na Tenerife: Po češkom receptu u prvoj seniorskoj sezoni

19.02.2024. 14:44 14:50
Piše:
Izvor: Privatna arhiva

Jedna od uzdanica srpske atletike Adriana Vilagoš (20) ove sezone je zakoračila u seniorske vode, iako iza sebe već ima uspehe u ovoj konkurenciji.

Devojka iz Malog Iđoša, koju trenira majka Đerđi, evropska je juniorska rekorderka u bacanju koplja hicem od 63,52 metra kojim je odbranila svetsku titulu u ovom uzrastu 2022. godine.

Posle srebra na EP 2021, prošle sezone je uspela da osvoji zlato koje joj je nedostajalo u juniorskom stažu. U međuvremenu je ostvarila veliki uspeh i na seniorskoj sceni – postala je evropska vicešampionka 2022. u Minhenu pobedivši svetsku rekorderku Barboru Špotakovu.

Iako je 2023. prošla nekim delom mimo planova zbog povrede lakta desne ruke kojom baca, Adriana strpljivo napreduje ka novim izazovima. Pripreme za prvu sezonu u kategoriji mlađih seniorki sa trenerom i sparing partnerkom Virag Bači, odradila je u Dohi od 16. decembra do 13. januara, gde su trenirale u odličnim uslovima.  

– Adriana koplje nije bacala, niti imala u rukama, od Svetskog prvenstva u Budimpešti u avgustu. Ni u Dohi nije bacala maksimalne hice. Ne oseća više bol, a na pregledu u tamošnjoj bolnici videlo se da ima malih upala što je normalno jer je počela da baca koplje. Radi vežbe koje su joj tamo prepisali. Idemo postepeno, pa je prva radila sa kopljem od 400 grama, pa 500, a sa najtežim od 600 grama tek treba da počne – objasnila je trenutnu situaciju za „Dnevnik“ Đerđi Vilagoš.  

Novost u karijeri bisera naše „kraljice sportova“ je saradnja sa jednim od najboljih trenera za koplje na svetu, Čehom Davidom Sekerekom, koji podučava prvakinju planete, Japanku Haruku Kitaguči.

– Plan je da on meni bude mentor i pomogne u radu. Bili smo u Češkoj pet dana, pratili kako trenira njegova grupa, kojoj se Adriana tada priključila. Naučili smo puno novih vežbi, dosta interesantnih stvari u njihovom radu i deo smo uključile u naš plan i program. Mi radimo raznovrsnije, ili na drugačiji način. Jedino imamo problem sa komunikacijom, pošto on ne priča engleski, samo češki, ali snalazimo se. Japanka je, na primer, naučila češki jer radi s njim već četiri godine – opisala je Vilagoš detalje nove saradnje.

Upravo sa grupom Davida Sekereka Adriana će početi nove pripreme na Tenerifima 20. februara i njen prvi odlazak na ovu lokaciju trajaće do 7. marta.

– Cilj je da polako napredujemo sa bacanjem koplja i tamo ćemo koristiti spravu od 600 grama, a najbitnije je da ne bude bolno za Adrianu. Do sada smo već napredovale, jer bacamo sa zaletišta, dok u Dohi nismo ni stigle do zaletišta, dva, tri hica možda samo. Ako sve bude u redu sa rukom posle 7. marta bismo odmah otišle u Portugaliju na Evropski bacački kup, na kom se Adriana takmičila prethodne dve godine – poručila je Đerđi Vilagoš.


Rim siguran, do Pariza što pre

Adriana ima normu za seniorsko Evropsko prvenstvo u Rimu koje se održava u junu i na kom brani srebro iz Minhena, a u planu su i Olimpijske igre u Parizu u avgustu.  

– Volele bismo da na početku sezone reši odlazak u glavni grad Francuske, da ne čekamo Rim ili neki kasniji miting za eventualnu normu od 64 metra ili bodove za svetski renking. Sada je 21. na listi, ali treba neki dobar rezultat kako bi se osigurala i ostala među 32 devojke koliko može da ih bude u ovoj disciplini – objasnila je Đerđi Vilagoš.


K. Bugarski

Autor:
Pošaljite komentar
PONOS SRBIJE: Atletičarka Adriana Vilagoš na krovu Evrope

PONOS SRBIJE: Atletičarka Adriana Vilagoš na krovu Evrope

10.08.2023. 19:19 20:05
Atletičarka Adriana Vilagoš debituje na seniorskom SP: Bila bih zadovoljna ulaskom u finale

Atletičarka Adriana Vilagoš debituje na seniorskom SP: Bila bih zadovoljna ulaskom u finale

16.08.2023. 09:00 23:03