Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Svetska liga: Amerikanci u polufinalu, „orlovi“ u problemu

06.07.2017. 00:50 01:18
Piše:
Izvor: FIVB/Podraščanin i Kovačević u bloku čekaju Peča

Odbojkaši Srbije porazom od Amerike započeli su finalni turnir Svetske lige i došli u situaciju da se danas bore s Francuzima za prolaz.

Branilac zlata u ovom takmičenju mora da trijumfuje sa 3:0 ili 3:1 kako bi se našla među četiri najbolje ekipe i to protiv tima koji je pretrpeo svega jedan poraz u dosadašnjem toku Svetske lige. Presudan je bio drugi set koji je naša reprezentacija „prosula“ i prokockala prednost od 23:20. Uz to, novi uslovi i hladnoća više su pogodovali Amerikancima koji su više rizikovali i to im se isplatilo.

Selektor Srbije Nikola Grbić počeo je utakmicu s Luburićem na mestu korektora iako se posle pauze nacionalnom timu pridružio Atanasijević i upravo je Futožanin prvi povukao naš tim u napadu, a brzo su se uključili i srednji blokeri Podraščanin i Lisinac, ali je to bilo dovoljno samo za egal igru na početku susreta. Amerikanci su imali kontrolu, ali zato što su prvi došli do potrebnog kvaliteta servisa. Baš početni udarci Sandera doneli su seriju 6:0 Amerikancima i osetnu prednost sredinom seta (17:11). Pri rezultatu 19:12, Atanasijević i Buculjević su ušli, ali i dalje naš tim nije imao odgovor za dobre servise rivala, iako se vratio rezultatski (17:20) i podigao nivo igre. Posle servisa Ivovića i bloka Lisinca, „Orlovi“ su zaostatak istopili na svega poen i najavili neizvesnu završnicu, ali nisu imali snage za potpuni preokret.

Ostao je Atanasijević u postavi u drugom setu, ali su ponovo Amerikanci bolje počeli i s dva poena iz bloka ponovo kontrolisali rezultat do prvog tehničkog tajm-auta (8:6). Kovačević je izblokirao Peča za izjednačenje i ponovo se igralo u egalu, a čekalo se da proradi servis naših momaka. Amerikanci su koristili tu prednost, što su se zbog prvog meča s Francuzima navikli na igranje na stadionu i bolje su servirali, te su ponovo imali mali višak na drugom obaveznom odmoru (16:14). Dve greške Peča pogurale su naš tim, a onda ga je izblokirao Jovović i Srbija je konačno povela (18:17), a nedugo zatim je Lisinac podigao rampu korektoru SAD za 20:18. Stabilizovao se naš prijem pa su Podraščanin i Lisinac imali nekoliko prilika da se istaknu i donesu našem timu veliku prednost (23:20) koja ipak ništa nije garantovala. Ponovo dobrim servisom Jaškea Amerika je izjednačila i Grbić je iskoristio oba tajm-auta, ali bez uspeha jer je rival nastavio u istom stilu i sve preokrenuo serijom 5:0, te udvostručio prednost u setovima.

Marko Podraščanin je s dva bloka i četiri poena ukupno u trećem setu do prvog odmora doneo našem timu osetniju prednost (8:5). To je trebalo „Orlovima“ jer su konačno, priterani uz zid, zaigrali na pravi način, u skladu sa svojim renomeom i kvalitetom. Servisi Lisinca, napadi Kovačevića i Atanasijevića doneli su Srbiji velikih šest poena viška sredinom seta (16:10). Pokušali su Amerikanci da se vrate, ali su naišli na preporođenog rivala s druge strane koji nije želeo da stane i leteo je ka osvajanju seta potpuno raširenih krila.

Dva as servisa (dobijena kroz video provere, zbog uspavanosti sudija), te podrška brazilske publike, bili su dovoljni za uvodno vođstvo naših momaka na početku četvrtog perioda igre. Igrala su oba tima na mahove, nizala poene u serijama, pa je viđena veoma kvalitetna i izjednačena igra tokom većeg dela seta, ali Amerikanci su se ponovo dobrim servisima i kontrama Sandera poveli s tri poena razlike (21:18). Ipak, rizičniji servis se isplatio Amerikancima koji su obezbedili pobedu i plasman u polufinale.

M. Ristić

Srbija – SAD 1:3 (22:25, 23:25, 25:19, 22:25)

KURITIBA: Stadion „Arena de Baišada“, gledalaca: 10.012, sudije: Šaban (Egipat), Zenovič (Rusija).

SRBIJA: Okolić, Kovačević 8, Katić, Petrić, Škundrić (l2), Ivović 7, Jovović 1, Bucuqević, Atanasijević 18, Luburić 3, Majstorović (l1), Podraščanin 10, Lisinac 15, Krsmanović.

SAD: Sander 22, Hendrik 3, K. Šođi, Jaške 14, Kristenson 3, Mekdonel 6, Peč 11, Klark 2, Defalko 2, Muagututia, Ejvril, Smit 8, Voten (l2), E. Šođi (l1).

K grupa

Srbija – SAD 1:3

Francuska – SAD 3:2

Srbija – Francuska (6. jul, 22.40)

1. SAD 2          1          1          5:4       3

2. Francuska  1          1          0          3:2       2

3. Srbija         1          0          1          1:3       0

 

J grupa

Brazil – Kanada 3:1

Kanada – Rusija 3:0

Brazil – Rusija (četvrtak, 20.05)

1.Brazil         1          1          0          3:1       3

2. Kanada        2          1          1          4:3       3

3. Rusija         1          0          1          0:3       0

Autor:
Pošaljite komentar