few clouds
14°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Светска лига: Американци у полуфиналу, „орлови“ у проблему

06.07.2017. 00:50 01:18
Пише:
Извор: ФИВБ/Подрашчанин и Ковачевић у блоку чекају Печа

Одбојкаши Србије поразом од Америке започели су финални турнир Светске лиге и дошли у ситуацију да се данас боре с Французима за пролаз.

Бранилац злата у овом такмичењу мора да тријумфује са 3:0 или 3:1 како би се нашла међу четири најбоље екипе и то против тима који је претрпео свега један пораз у досадашњем току Светске лиге. Пресудан је био други сет који је наша репрезентација „просула“ и прокоцкала предност од 23:20. Уз то, нови услови и хладноћа више су погодовали Американцима који су више ризиковали и то им се исплатило.

Селектор Србије Никола Грбић почео је утакмицу с Лубурићем на месту коректора иако се после паузе националном тиму придружио Атанасијевић и управо је Футожанин први повукао наш тим у нападу, а брзо су се укључили и средњи блокери Подрашчанин и Лисинац, али је то било довољно само за егал игру на почетку сусрета. Американци су имали контролу, али зато што су први дошли до потребног квалитета сервиса. Баш почетни ударци Сандера донели су серију 6:0 Американцима и осетну предност средином сета (17:11). При резултату 19:12, Атанасијевић и Буцуљевић су ушли, али и даље наш тим није имао одговор за добре сервисе ривала, иако се вратио резултатски (17:20) и подигао ниво игре. После сервиса Ивовића и блока Лисинца, „Орлови“ су заостатак истопили на свега поен и најавили неизвесну завршницу, али нису имали снаге за потпуни преокрет.

Остао је Атанасијевић у постави у другом сету, али су поново Американци боље почели и с два поена из блока поново контролисали резултат до првог техничког тајм-аута (8:6). Ковачевић је изблокирао Печа за изједначење и поново се играло у егалу, а чекало се да проради сервис наших момака. Американци су користили ту предност, што су се због првог меча с Французима навикли на играње на стадиону и боље су сервирали, те су поново имали мали вишак на другом обавезном одмору (16:14). Две грешке Печа погурале су наш тим, а онда га је изблокирао Јововић и Србија је коначно повела (18:17), а недуго затим је Лисинац подигао рампу коректору САД за 20:18. Стабилизовао се наш пријем па су Подрашчанин и Лисинац имали неколико прилика да се истакну и донесу нашем тиму велику предност (23:20) која ипак ништа није гарантовала. Поново добрим сервисом Јашкеа Америка је изједначила и Грбић је искористио оба тајм-аута, али без успеха јер је ривал наставио у истом стилу и све преокренуо серијом 5:0, те удвостручио предност у сетовима.

Марко Подрашчанин је с два блока и четири поена укупно у трећем сету до првог одмора донео нашем тиму осетнију предност (8:5). То је требало „Орловима“ јер су коначно, притерани уз зид, заиграли на прави начин, у складу са својим реномеом и квалитетом. Сервиси Лисинца, напади Ковачевића и Атанасијевића донели су Србији великих шест поена вишка средином сета (16:10). Покушали су Американци да се врате, али су наишли на препорођеног ривала с друге стране који није желео да стане и летео је ка освајању сета потпуно раширених крила.

Два ас сервиса (добијена кроз видео провере, због успаваности судија), те подршка бразилске публике, били су довољни за уводно вођство наших момака на почетку четвртог периода игре. Играла су оба тима на махове, низала поене у серијама, па је виђена веома квалитетна и изједначена игра током већег дела сета, али Американци су се поново добрим сервисима и контрама Сандера повели с три поена разлике (21:18). Ипак, ризичнији сервис се исплатио Американцима који су обезбедили победу и пласман у полуфинале.

М. Ристић

Србија – САД 1:3 (22:25, 23:25, 25:19, 22:25)

КУРИТИБА: Стадион „Арена де Баишада“, гледалаца: 10.012, судије: Шабан (Египат), Зенович (Русија).

СРБИЈА: Околић, Ковачевић 8, Катић, Петрић, Шкундрић (л2), Ивовић 7, Јововић 1, Bucuqеvić, Атанасијевић 18, Лубурић 3, Мајсторовић (л1), Подрашчанин 10, Лисинац 15, Крсмановић.

САД: Сандер 22, Хендрик 3, К. Шођи, Јашке 14, Кристенсон 3, Мекдонел 6, Печ 11, Кларк 2, Дефалко 2, Муагутутиа, Ејврил, Смит 8, Вотен (л2), Е. Шођи (л1).

К група

Србија – САД 1:3

Француска – САД 3:2

Србија – Француска (6. јул, 22.40)

1. САД 2          1          1          5:4       3

2. Француска  1          1          0          3:2       2

3. Србија         1          0          1          1:3       0

 

Ј група

Бразил – Канада 3:1

Канада – Русија 3:0

Бразил – Русија (четвртак, 20.05)

1.Бразил         1          1          0          3:1       3

2. Канада        2          1          1          4:3       3

3. Русија         1          0          1          0:3       0

Аутор:
Пошаљите коментар