Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Nikola Salatić, generalni direktor OK Vojvodina NS seme: Uživa u rukovođenju trofejnom Vošom

23.06.2020. 10:01 10:06
Piše:
Izvor: Nikola Salatić, foto: Dnevnik (F. Bakić)

Nepunih sedam godina Nikola Salatić je generalni direktor Odbojkaškog kluba Vojvodina NS seme i za to vreme upisao je četiri titule, dva nacionalna Kupa i jedan Superkup, uz najveći uspeh naše klupske odbojke kada su crveno-beli osvojili pehar evropskog Čelendž kupa.

Pre toga je Salatić bio šef stručnog štaba, pa se kao dokazani kadar obreo u novoj ulozi.

Mnogi kažu da je uveo novine u rukovođenju, ali je njegova posvećenost klubu je izuzetna i jedan je od najzaslužnijih što je novosadski odbojkaški velikan preživeo veoma teške dane u nedavnoj prošlosti. Sada je sve drugačije i popularni Kolja uživa u vođenju crveno-belog kolektiva.

Koliko će pandemija uticati na budžet Vojvodine za narednu sezonu, koja treba da počne 15. septembra?

- Moram da se zahvalim gradonačelniku Milošu Vučeviću i  Vladimiru Šiški zato što će, kako stoje stvari, sredstva namenjna našem klubu ostati nepromenjen. U razgovoru sa Institutom za ratarstvo i povrtarstvo NS seme, koji nam je generalni sponzor već devet godina, imamo obećanje da sve ostaje kao do sada. Sigurno će biti smanjenja budžeta zbog situacije u kojoj smo se svi zadesili, ali koliko za sada  ne znamo. Velika stvar će za nas biti to što će država pokriti troškove igranja međunarodnih takmičenja, s tim što ćemo o krajnjem budžetu znati više kada se sve vrati u normalu. Biće smanjenja, ali ne drastičnog. U celoj toj situaciji će nam pomoći i činjenica da ćemo imati još više naših mladih igrača u prvoj ekipi – rekao je Salatić.

Vojvodina NS seme se vratila  na sam vrh srpske odbojke. Kako ste doživeli kao generalni direktor?

- Posle dužeg niza godina u kom nije bilotrofeja, uspeli smo da vratimo Vojvodinu na vrh srpske odbojke. Čak i tada, kada nije bilo titula, bili smo u vrhu, ali su okolnosti bile drugačije. Pre svega, imali smo finansijske probleme, a u poslednjih nekoliko godina smo dug od pola miliona evra sveli skoro na nulu. Pet godina su plate i stipendije igrača redovene, posebno u poslednje tri od kada je predsednik Dragoljub Zbiljić, pa smo sada najstabilniji klub u zemlji. Kada se sve ovo zna onda je jasno da je zadovoljstvo veliko.


Jednom trener, uvek trener

Još vas nije napustilo trenersko “ludilo” i redovni ste na svakom treningu prvog tima, a ponekad i mlađih kategorija.

- Na početku sam bio i pomalo dosadan trenerima, ali pokušavam da sve svedem na najmanju moguću meru. Ne mogu da ne budem prisutan na trenizima i da komentarišem situacije, to je jače od mene, ali  sve je iz najbolje namere. Nekada sam bio trener početnik, uskoro će biti 20 godina od kada sam postao trener u Vojvodini, bio sam šef stručnog štaba, a kroz priče i sastanke svi radimo u interesu kluba i naših igrača.


Kada ste preuzeli sadašnju funkciju finasijska situacija je bila baš teška, kolika je razlika između tog vremena i sadašnjeg?

- Iskreno, ne mogu ni da shvatim koliko je bilo teško mojim prethodnicima, posebno Vasi Mijiću, jer sam od početka mog rukovođenja klubom imao veću pomoć institucija i sponzora. Svoju najveću ulogu mogu da tražim u istrajnosti i trudu da okupim sve te ljude oko sebe. Moja želja je bila da se Voša vrati na vrh, ali bez dugova koje je gotovo oduvek imala. I Vasa Mijić i Goran Ćato, kada su preuzimali mesto generalnog direktora, našli su se u komplikovanoj finansijskoj situaciji, sa stotinama hiljada evra starih dugova. Moram da kažem da smo u poslednje dve godine isplaćivali uglavnom dugove koji su datirali iz perioda od 1991. do 1994. godine, a nisu bili mali. Sada je situacija potpuno drugačija, stoga je olakšan moj posao.

Apsolutni ste lider u zemlji pa i u regionu, klub beleži konstantne uspehe, može li bolje od toga?

- Uvek može bolje, u Vojvodini su dobri ugovori za naše uslove i sigurni su, ali i sa te strane gledano može bolje. Našu kuću vodimo domaćinski, ne obećavamo kule i gradove, već samo ono što možemo da iuspunimo. U prošlom veku su ugovori bili mnogo veći, ali sada su sasvim solidni, uzimajući u obzir da imamo dosta mladih i neafirmisanih igrača. Ovom politikom smo došli u situaciju da nema dugova, ali se nadam da će u narednom periodu i ti ugovori biti bolji, ako budemo imali uslove za to.


U planu proširenje kapaciteta

Jedan od narednih velikih projekata Vojvodine je proširenje smeštajnog kapaciteta za mlade igrače.

- Naš cilj je da animiramo što više mlade i perspektivne dece, da ih iz te trenutno male baze zadržimo u sportu, da napravimo što bolje igrače. Imamo naš dom za mlade igrače, a želja je da se kapaciteti prošire sa trenutno 20 na 50 ležaja.


Vaša politika vođenja kluba je poznata, vezana za mlade igrače, a minulih godina je bilo malih odstupanja od te filozofije. Zašto

- Pokušavali smo da podignemo nivo ekipe dovođenjem iskusnijih igrača, ali se nisu pokazali  kako smo očekivali. Uvek smo želeli našu jaku školu, ali trebali su nam rezultazi i u Evropi i u ligi, pa smo zato krenuli tim putem. U klubu sada nema sukoba mišljenja, što je najbolje moguće za sve nas, a nastavićemo trasom dovođenja mladih igrača, jer se zna da je Vojvodina fabrika reprezentativaca i to mora i da ostane. Predsednik kluba, generalni i sportski direktor i stručni štab su na istim talasnim dužinama i zato sam optimista da će se svi naši planovi ispuniti. Zato smo u bliskoj saradnji sa Klubom Novim Sadom gde stasavaju igrači u jakom rangu, a dozvoljeno je i da Vojvodina dva može u rang ispod prvog tima, tako da ćemo u najavi imati više koncentrisanog kvaliteta.

Koliko mladih igrača može da se nađe u Pokrajini po klubovima u nižim rangovima kada se zna da baza nije preterano velika i da li su u planu neke nove saradnje sa drugim kolektivima?

- Imamo saradnju s klubovima sa lokala i šire. Uvek smo se trudili da pomognemo drugim koletivima loptama ili mrežama, a sve u cilju da se animira veći deo muške populacije. Postoji strategija Saveza da se naprave regionalni centri, a te škole odbojke bi radile sa mladima u najboljim mogućim uslovima i samim tim postoji šansa da se uveća baza. Zato predvođam da će sve krenuti kako se nadamo. Do sada je to bilo na lokalnim entuzijastima od kojih smo povukli nekoliko igrača, a sada će sistemski sve biti podržano i zato očekujem drugačiju dimenziju čitave priče.

Gde vidte Vošu u narednih pet godina?

- Cilj je da konstantno napredujemo. Pošto smo u prošloj sezoni osvojili sve domaće trofeje nastojaćemo da ih sačuvamo i da budemo uspešniji u Ligi šampiona. Nadam se nekoj pobedi u najjačem klupskom takmičenju, smatram da uz dobar rad i ekipu koja je gotovo nepromenjena to neće biti problem. To bi značilo i  publici koju smo naučili da bude zahtevna, a onda možemo svi zajedno da se nadamo boljitku i napretku te povratku u vreme kada smo značili nešto više u Evropi. nego sada. Znamo da je potreban duži niz godina uspeha da se vrati ono vreme kada je Spens bio prepun, ali radimo na tome. Dobar ezultat pokreće sve – poručio je Nikola Salatić.

Marko Ristić

Autor:
Pošaljite komentar
Salatić: Sezona rezultatski neuspešna

Salatić: Sezona rezultatski neuspešna

13.05.2016. 20:31 13:33
Mašulović produžio saradnju sa OK Vojvodina NS seme

Mašulović produžio saradnju sa OK Vojvodina NS seme

22.05.2020. 13:12 13:14
OK VOJVODINA Blagojević ostao, Čubrilo prva lasta

OK VOJVODINA Blagojević ostao, Čubrilo prva lasta

16.05.2020. 11:38 11:40