Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Rutinska pobeda Srbije u poslednjem kolu

07.09.2017. 18:10 22:54
Piše:
Izvor: Bogdan Bogdanović, foto: Fonet/AP

Sa pola gasa, taman koliko je bilo potrebno, naši košarkaši rutinski su savladali Belgiju. Recept je bio jednostavan: na parketu što duže držati Bobana Marjanovića i snabdevati ga loptama, jer za našeg centra protivnik nije imao rešenje.    

Rezultatska klackalica viđena je samo u uvodnim minutima. Naši košarkaši su, čini se, počeli malo opuštenije, pa im je trebalo više od dva minuta da postignu prve poene. Ipak, Kuzmić je nanizao pet poena, da bi Belgijaci nešto kasnije drugi, i ispostaviće se poslednji put poveli (5:6). Onda je terenom zagospodario Boban Marjanović, pa je prva četvrtina završena prednošću našeg tima od pet poena razlike. Bilo je vidljivo da su naši igrači protivnicima dozvilili previše ofanzivnih skokova.

Početkom druge deonice, Belgijanci su postigli dve uzastopne trojke i smanjili na 20:19. To kao da je razljutilo naše košarkaše i selektora, koji je zatražio tajm – aut, posle kog je Srbija napravila seriju od 20:0, za 21 poen prednosti ( 40:19)! Razlika je napravljena bez ubačene trojke, ali je zato nerešiva enigma za Belgijance bio Marjanović. Kada je dobijao loptu pod obručem, a to je bilo često, protivnici nekada ni faulom nisu uspeli da ga zaustave. Na polivreme Srbija je otišla prednošću od 42:25.

Ubedljiva prednost Srbije, kada je svima bilo jasno da je preokret nemoguća misija, ublažio je tempo u drugom delu utakmice. Ipak, na samom startu treće četvrtine Lučić je ubacio svoju drugu i timsku trojku, za 22 poena viška (47:25). Ovaj rezultat je dugo stajao na semaforu, a koliko je razlika u klasi bila očigledna govori i podatak da je Belgijancima trebalo tačno pet minuta i 15 sekundi da signu do prvih poena u drugom poluvremenu, i to sa linije slobodnih bacanja.

I sličnom ritmu se igralo i u poslednjoj deonici, a naš tim je uglavnom, kao i u trećoj četvrtini, održavao prednost koja je iznosila između 15 i 20 poena prednosti. Tačku na ovaj (rezultatski) nezanimljiv susret stavio je Bogdanović svojom prvom trojkom u poslednjim sekundama.  

D. Knežić

SrbijaBelgija 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18)

ISTANBUL: Fenerbahče arena, gledalaca: 800. Sudije: Maconi (Italija), Čmkievič (Poljska) i Horozov (Bugarska).

SRBIJA: Mačvan 10, Bogdanović 15 (9 as), Lučić 8, Milosavljević, Birčević, Štimac 5, Lazić, Micić 1 (9 sk), Gudurić 6, Jović, Kuzmić 7, Marjanović 22 (7 sk).

BELGIJA: Lekomte 12, Van Rosom 9 (5 sk), Hervel 10, Mvema, Tabu ( 4 as), Seron 8, Salumu 7, Žile, De Zeuv, Tumba 6 ( 5 sk), Bako 2, Kestelot.

Štimac: Rutinska pobeda da, ali oni nisu laka ekipa

Centar košarkaške reprezentacije Srbije Vladimir Štimac rekao je posle pobede nad Belgijom od 20 poena razlike da Belgija uopšte nije naivan tim. Srbija je pobedila 74:54 i sada čeka rasplet grupe D posle utakmice između Letonije i Turske.

"Forma to da, to se slažem, rutinski to se isto slažem, ali ne slažem se da je laka ekipa to su isto igrači koji su igrali na visokom nivou. Neki od njih su sad na zalasku karijera, taj Ervel, Tabu svi ih znamo i ovi neki igrači su im mlađi. Mislim da smo zasluženo pobedili i da idemo mirne glave u osminu finala", rekao je Štimac novinarima posle meča. 

Štimac kaže da će igrači gledati utakmicu između Letonije i Turske, ali ih taj ishod ne zanima jer u srpskom sastavu nema kalkulacija. 

"Gledaćemo, ali ne kalkulišemo mi nas nije ni zanimalo ni pre, ne zanima nas ni sad, idemo da dobijemo svaku utakmicu". Razlika je što bi u slučaju pobede Letonije večeras, Srbija mogla da ostane na prvom mestu i ode na Mađarsku u nokaut fazi, a ako pobedi Turska, u osmini finala nas čekaju Crnogorci. 

Ono što Štimca raduje je forma ekipe koju ocenjuje dosta boljom nego što je bila. 

"To nas čini srećnim jer svaki put neko iskoči, malo odigra bolje svaki put neko diže ko je standardan. Najvažnije da mi rastemo kao ekipa, a ko će šta individualno da uradi to je manje više nevažno, samo pobeda je važna. Ista je arena ljudi, teren je isti, koševi su isti", rekao je Štimac.

Bobi: Ko radi taj i greši, u dobroj smo formi

Boban Marjanović bio je najefikasniji u pobedi Srbije nad Belgijom, a posle meča je rekao da je svaka pobeda važna.

"Svaka pobeda je vrlo važna, svaki napad i svako bacanje. Možemo da izvučemo dobre pouke iz ove utakmice i da budemo spremni za ono što sledi", rekao je Marjanović.

Bobi je meč završio sa 22 poena i sedam skokova što mu je donelo 27 indeksnih poena.

"Zadovoljni smo, mislim da smo dobro odradili posao, bilo je grešaka, ali ko radi taj i greši i pokušaćemo da to sve ispravimo", kazao je on, a potom i dodao: 

"U dobroj smo formi, uvek iskoči neki drugi igrač, tako da sve ide u dobrom smeru. Neki igrači su se vratili, svaki košarkaš je bitan, svih 12 igrača", zaključio je centar Detroit Pistonsa.

Autor:
Pošaljite komentar
Košarkaši Letonije dobili Rusiju

Košarkaši Letonije dobili Rusiju

05.09.2017. 19:01 19:14