few clouds
17°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Рутинска победа Србије у последњем колу

07.09.2017. 18:10 22:54
Пише:
Извор: Bogdan Bogdanović, foto: Fonet/AP

Са пола гаса, таман колико је било потребно, наши кошаркаши рутински су савладали Белгију. Рецепт је био једноставан: на паркету што дуже држати Бобана Марјановића и снабдевати га лоптама, јер за нашег центра противник није имао решење.    

Резултатска клацкалица виђена је само у уводним минутима. Наши кошаркаши су, чини се, почели мало опуштеније, па им је требало више од два минута да постигну прве поене. Ипак, Кузмић је нанизао пет поена, да би Белгијаци нешто касније други, и испоставиће се последњи пут повели (5:6). Онда је тереном загосподарио Бобан Марјановић, па је прва четвртина завршена предношћу нашег тима од пет поена разлике. Било је видљиво да су наши играчи противницима дозвилили превише офанзивних скокова.

Почетком друге деонице, Белгијанци су постигли две узастопне тројке и смањили на 20:19. То као да је разљутило наше кошаркаше и селектора, који је затражио тајм – аут, после ког је Србија направила серију од 20:0, за 21 поен предности ( 40:19)! Разлика је направљена без убачене тројке, али је зато нерешива енигма за Белгијанце био Марјановић. Када је добијао лопту под обручем, а то је било често, противници некада ни фаулом нису успели да га зауставе. На поливреме Србија је отишла предношћу од 42:25.

Убедљива предност Србије, када је свима било јасно да је преокрет немогућа мисија, ублажио је темпо у другом делу утакмице. Ипак, на самом старту треће четвртине Лучић је убацио своју другу и тимску тројку, за 22 поена вишка (47:25). Овај резултат је дуго стајао на семафору, а колико је разлика у класи била очигледна говори и податак да је Белгијанцима требало тачно пет минута и 15 секунди да сигну до првих поена у другом полувремену, и то са линије слободних бацања.

И сличном ритму се играло и у последњој деоници, а наш тим је углавном, као и у трећој четвртини, одржавао предност која је износила између 15 и 20 поена предности. Тачку на овај (резултатски) незанимљив сусрет ставио је Богдановић својом првом тројком у последњим секундама.  

Д. Кнежић

СрбијаБелгија 74:54 (18:13, 24:12, 14:11, 18:18)

ИСТАНБУЛ: Фенербахче арена, гледалаца: 800. Судије: Мацони (Италија), Чмкиевич (Пољска) и Хорозов (Бугарска).

СРБИЈА: Мачван 10, Богдановић 15 (9 ас), Лучић 8, Милосављевић, Бирчевић, Штимац 5, Лазић, Мицић 1 (9 ск), Гудурић 6, Јовић, Кузмић 7, Марјановић 22 (7 ск).

БЕЛГИЈА: Лекомте 12, Ван Росом 9 (5 ск), Хервел 10, Мвема, Табу ( 4 ас), Серон 8, Салуму 7, Жиле, Де Зеув, Тумба 6 ( 5 ск), Бако 2, Кестелот.

Штимац: Рутинска победа да, али они нису лака екипа

Центар кошаркашке репрезентације Србије Владимир Штимац рекао је после победе над Белгијом од 20 поена разлике да Белгија уопште није наиван тим. Србија је победила 74:54 и сада чека расплет групе Д после утакмице између Летоније и Турске.

"Форма то да, то се слажем, рутински то се исто слажем, али не слажем се да је лака екипа то су исто играчи који су играли на високом нивоу. Неки од њих су сад на заласку каријера, тај Ервел, Табу сви их знамо и ови неки играчи су им млађи. Мислим да смо заслужено победили и да идемо мирне главе у осмину финала", рекао је Штимац новинарима после меча. 

Штимац каже да ће играчи гледати утакмицу између Летоније и Турске, али их тај исход не занима јер у српском саставу нема калкулација. 

"Гледаћемо, али не калкулишемо ми нас није ни занимало ни пре, не занима нас ни сад, идемо да добијемо сваку утакмицу". Разлика је што би у случају победе Летоније вечерас, Србија могла да остане на првом месту и оде на Мађарску у нокаут фази, а ако победи Турска, у осмини финала нас чекају Црногорци. 

Оно што Штимца радује је форма екипе коју оцењује доста бољом него што је била. 

"То нас чини срећним јер сваки пут неко искочи, мало одигра боље сваки пут неко диже ко је стандардан. Најважније да ми растемо као екипа, а ко ће шта индивидуално да уради то је мање више неважно, само победа је важна. Иста је арена људи, терен је исти, кошеви су исти", рекао је Штимац.

Боби: Ко ради тај и греши, у доброј смо форми

Бобан Марјановић био је најефикаснији у победи Србије над Белгијом, а после меча је рекао да је свака победа важна.

"Свака победа је врло важна, сваки напад и свако бацање. Можемо да извучемо добре поуке из ове утакмице и да будемо спремни за оно што следи", рекао је Марјановић.

Боби је меч завршио са 22 поена и седам скокова што му је донело 27 индексних поена.

"Задовољни смо, мислим да смо добро одрадили посао, било је грешака, али ко ради тај и греши и покушаћемо да то све исправимо", казао је он, а потом и додао: 

"У доброј смо форми, увек искочи неки други играч, тако да све иде у добром смеру. Неки играчи су се вратили, сваки кошаркаш је битан, свих 12 играча", закључио је центар Детроит Пистонса.

Аутор:
Пошаљите коментар
Кошаркаши Летоније добили Русију

Кошаркаши Летоније добили Русију

05.09.2017. 19:01 19:14