Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOŠARKAŠKI KLUB VOJVODINA PREDSTAVIO TIM ZA NAREDNU SEZONU Cilj vrh KLS i plasman u ABA 2

14.09.2023. 14:46 15:42
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs

Košarkaški klub Vojvodina predstavio je tim pred narednu sezonu, u kojoj će ciljevi biti najviši, kako je rekao predsednik kluba Željko Rebrača. Novosađani su ovog leta pretrpeli velike promene u sastavu, u kojem neće biti najboljeg igrača iz prošlog perioda, Dušana Beslaća, nove akvizicije ruskog Avtodora. U novoj sezoni crveno-beli će računati na povratnike poput Stefana Savića i Petra Rakićevića i ostalih pojačanja Tejlora Džonsona, Tomislava Ivoševa, Vasilija Vučetića, Boška Bumbića, Luke Savanovića, Balše Radonjića, Radeta Zečevića i Marka Vučkovića. Tu su i kapiten Marko Ljubičić, Uroš Banjac, Luka Nedeljkov, Filip Stanojević i Bogdan Zagrađanin, koji su prošle sezone bili u ekipi.

Vojvodina se sada nalazi na početku drugog koraka petogodišnjeg plana, otkako je na čelo kluba došao Željko Rebrača, koji se osvrnuo na ono što je učinjeno u prethodnom periodu.

– Kada smo pokrenuli ovaj program, zatekli smo oko 50 miliona dinara duga. U ovom momentu, vraćeno je oko 80 odsto, ušli smo u redovna plaćanja. Mnogo izazova je bilo u toku poslednjih godinu i po dana. Uspeli smo da se izborimo sa svim. Poret toga što smo imali kompetititvan tim u Košarkaškoj ligi Srbije (KLS), napravili smo zaokret u mlađim kategorijama. Vojvodina mora da ima bazu, da dovodi najtalentovanije klince i od njih pravi igrače. Da igraju u Vojvodini i da kasnije mogu da odatle odu u NBA. Novi Sad ima sve preduslove za to. U tom pravcu smo uradili mnogo. Doveli smo novog trenera mlađih kategorija Aleksandra Čolića, kao i novog kondicionog, Ognjena Utvića, koji će da bude sa mlađim selekcijama. Aktiviraćemo i psihologe da rade sa klincima, jer imamo potrebu za tim, kako bi bili spremni za seniorsku košarku – istakao je Rebrača.


Grad najveći donator

Predsednik Vojvodine Željko Rebrača objasnio je i ko je imao najveću ulgou u tome klub bude na putu finansijske stabilizacije.

– Želeo bih da se zahvalim predsedniku Vučiću, kao i Milošu Vučeviću, koji su prepoznali program. Grad je najveći donator košarkaškog kluba, a zahvaljujem se i generalnom sponzoru, MTS-u, dve IT kompanije, Triglav osiguranju, članovima upravnog odbora, Galensu i Tehnounionu, ali i ljudima "iz senke", sportskom direktoru Mići Radanoviću i Bojanu Terzinu.


Jedan od najboljih centara Evrope svih vremena zatim se dotakao ambicija kluba u narednoj sezoni.

– Prošla godina je bila izazovna. Završili smo na trećem mestu KLS, sa istim brojem pobeda i poraza, kao i dve prvoplasirane ekipe. Na kraju je odlučila koš razlika, tako da smo mogli da budemo i prvi. Nismo imali taj cilj na početku, već da stabilizujemo klub. Uspeli smo i to da uradimo. Trener Miloš Isakov-Kovačević je odlično radio sa momcima. Imao je maksimalnu autonomiju i pokazao da je ispred njega velika budućnost, da sa ovim timom uradi još više. Imamo odličan tim, kompetitivni smo da uradimo velike stvari. U KLS bismo želeli sam vrh. Kroz karijeru sam uvek želeo da budem prvi, tako da je to neki indirektan pritisak na njih, pozitivan, jer imaju taj kvalitet – naveo je Rebrača.

Vojvodina iza sebe ima sezonu u kojoj je iznedrila prvog reprezentativca Srbije u istoriji, pošto se Beslać našao na užem spisku "orlova" za jedan duel kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, da bi zatim bio pozvan i na širi spisak pred planetarnu smotru. Visokim plasmanom u KLS, Vojvodina je prvo obezbedila završnicu Kupa Radivoja Koraća, a zatim kvalifikacije za ABA 2 ligu, kao i Superligu krajem prošle sezone, u kojoj je nadigrala i abaligaški Borac iz Čačka. Posle toga, Isakov-Kovačević je kao selektor U16 reprezentacije Srbije igrao četvrtfinale Evropskog prvenstva u Skoplju, gde je u dramatičnoj završnici poražen od Litvanije. Stefan Marjanović, deo te reprezentacija, ali i novosadske ekipe, nako toga prešao je u Crvenu zvezdu. Sve navedeno, uz transfer Beslaća od kojeg je Vojvodina dobila resurse za pripremu ekipe za naredni period, razlog su za zadovoljstvo vodećih ljudi u klubu, ali i zamajac da se nastavi u istom ritmu.

–  Naredna sezona biće zahtevna. Polufinale kvalifikacija za ABA 2 ligu zakazano je za 21. i 25. septembar, kada ćemo prvo u Sarajevu, a onda i u Novom Sadu igrati protiv Sparsa. Pobednik ide u finale kvalifikacija sa Bosnom ili Ilirijom, pa se odatle traži poslednji putnik za regionalno takmičenje.  Zamolio bih sve navijače da nas podrže u što većem broju. Imamo šansu za ABA 2 i uradićemo sve da uspemo u tome – podvukao je Rebrača, koji nije isključio mogućnost novih pojačanja, u slučaju da se ekipa plasira u međunarodni šampionat.

Trener Miloš Isakov-Kovačević svestan je da tečna igra znatno izmenjenog tima ne može da dođe preko noći.

– Biće potrebno vreme da sve legne na mesto. Bitno je što smo uspeli da vratimo neke koji su ranije igrali za Vojvodinu. Upoznati su sa sistemom, pa bi prilagođavanje trebalo da bude lakše. Zadržali smo okosnicu tima koja je iznela najveći deo sezone i rezultatskog uspeha. Na nama je da nastavimo tamo gde smo stali i da u još većoj konkurenciji probamo da svaki put izađemo na parket tako da navijače učinimo ponosnim. Ukoliko budemo uspeli u tome, a zna se koliko posvećeno radimo, ostale stvari doći će na svoje mesto, kako sezona bude odmicala – rekao je mladi stručnjak.


Tejlor Džonson primer mladima

Novosađani će za razliku od prošle sezone u ekipi imati američkog košarkaša, Tejlora Džonsona.

– Tu je zbog igračkih kvaliteta i ljudskih karakteristika. Vojnik je, nebitno koje je nacionalnosti i slično, takve osobe su model našim mladim igračima, uz druge koji imaju slične karakteristike mogu da posluže kao primer da vide šta je posvećenost, priprema za trening, oporavak, briga o telu, a onda i neke ljudske osobine – rekao je Isakov-Kovačević, dok je Rebrača dodao da mladi igrači moraju da rade više, ukoliko žele da napreduju.


Istakao je potom 34-godišnji strateg da veruje u svoju ekipu.

– Na početku petogodišnjeg plana rekli smo da su prve dve godine stabilizacija. Činjenica je da smo prošle sezone postavili visoku lestvicu i da nam svima apetiti rastu. Konačni cilj je ABA 1 liga i već ove godine imamo priliku da se borimo za ABA 2. Nadamo se da ćemo uspeti da prođemo u regionalno takmičenje, kako bismo mogli da organizujemo dva ABA "balona". Što se KLS tiče, predsednik Rebrača razmišlja kao i ja. Volimo da pobeđujemo i oformili smo tim momaka, kojima je to u krvi. Vidimo koliko su posvećeni i samim tim dolazimo u situaciju da razmišljamo da možemo da pobedimo svaki put.

To neće biti nimalo lako, s obzirom na pojedine sastave, koji su izuzetno ojačani.

– Ne bih pričao o konkurenciji, iako je veoma jasno šta je ekipa poput Spartaka uradila. Napravila je tim od 14 igraca i ima ambiciju da u KLS nema nijedan poraz, koliko sam upućen. Igrali smo protiv Džokera, koji ima četiri Amerikanca. Bavimo se nama, rastemo iz dana u dan – jasan je bio Isakov-Kovačević.

Vuk-Miloš Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Stefan Škripac, pomoćni trener KK Vojvodina

Stefan Škripac, pomoćni trener KK Vojvodina

28.11.2022. 16:19 16:23
Intervju: Željko Rebrača, predsednik KK Vojvodina o ambicijama kluba

Intervju: Željko Rebrača, predsednik KK Vojvodina o ambicijama kluba

22.08.2022. 13:10 13:25