light rain
20°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

КОШАРКАШКИ КЛУБ ВОЈВОДИНА ПРЕДСТАВИО ТИМ ЗА НАРЕДНУ СЕЗОНУ Циљ врх КЛС и пласман у АБА 2

14.09.2023. 14:46 15:42
Пише:
Извор: Dnevnik.rs

Кошаркашки клуб Војводина представио је тим пред наредну сезону, у којој ће циљеви бити највиши, како је рекао председник клуба Жељко Ребрача. Новосађани су овог лета претрпели велике промене у саставу, у којем неће бити најбољег играча из прошлог периода, Душана Беслаћа, нове аквизиције руског Автодора. У новој сезони црвено-бели ће рачунати на повратнике попут Стефана Савића и Петра Ракићевића и осталих појачања Тејлора Џонсона, Томислава Ивошева, Василија Вучетића, Бошка Бумбића, Луке Савановића, Балше Радоњића, Радета Зечевића и Марка Вучковића. Ту су и капитен Марко Љубичић, Урош Бањац, Лука Недељков, Филип Станојевић и Богдан Заграђанин, који су прошле сезоне били у екипи.

Војводина се сада налази на почетку другог корака петогодишњег плана, откако је на чело клуба дошао Жељко Ребрача, који се осврнуо на оно што је учињено у prеthodnom периоду.

– Када смо покренули овај програм, затекли смо око 50 милиона динара дуга. У овом моменту, враћено је око 80 одсто, ушли смо у редовна плаћања. Много изазова је било у току последњих годину и по дана. Успели смо да се изборимо са свим. Порет тога што смо имали компетититван тим у Кошаркашкој лиги Србије (КЛС), направили смо заокрет у млађим категоријама. Војводина мора да има базу, да доводи најталентованије клинце и од њих прави играче. Да играју у Војводини и да касније могу да одатле оду у НБА. Нови Сад има све предуслове за то. У том правцу смо урадили много. Довели смо новог тренера млађих категорија Александра Чолића, као и новог кондиционог, Огњена Утвића, који ће да буде са млађим селекцијама. Активираћемо и психологе да раде са клинцима, јер имамо потребу за тим, како би били спремни за сениорску кошарку – истакао је Ребрача.


Град највећи донатор

Председник Војводине Жељко Ребрача објаснио је и ко је имао највећу улгоу у томе клуб буде на путу финансијске стабилизације.

– Желео бих да се захвалим председнику Вучићу, као и Милошу Вучевићу, који су препознали програм. Град је највећи донатор кошаркашког клуба, а захваљујем се и генералном спонзору, МТС-у, две ИТ компаније, Триглав осигурању, члановима управног одбора, Галенсу и Техноуниону, али и људима "из сенке", спортском директору Мићи Радановићу и Бојану Терзину.


Један од најбољих центара Европе свих времена затим се дотакао амбиција клуба у наредној сезони.

– Прошла година је била изазовна. Завршили смо на трећем месту КЛС, са истим бројем победа и пораза, као и две првопласиране екипе. На крају је одлучила кош разлика, тако да смо могли да будемо и први. Нисмо имали тај циљ на почетку, већ да стабилизујемо клуб. Успели смо и то да урадимо. Тренер Милош Исаков-Ковачевић је одлично радио са момцима. Имао је максималну аутономију и показао да је испред њега велика будућност, да са овим тимом уради још више. Имамо одличан тим, компетитивни смо да урадимо велике ствари. У КЛС бисмо желели сам врх. Кроз каријеру сам увек желео да будем први, тако да је то неки индиректан притисак на њих, позитиван, јер имају тај квалитет – навео је Ребрача.

Војводина иза себе има сезону у којој је изнедрила првог репрезентативца Србије у историји, пошто се Беслаћ нашао на ужем списку "орлова" за један дуел квалификација за Светско првенство, да би затим био позван и на шири списак пред планетарну смотру. Високим пласманом у КЛС, Војводина је прво обезбедила завршницу Купа Радивоја Кораћа, а затим квалификације за АБА 2 лигу, као и Суперлигу крајем прошле сезоне, у којој је надиграла и абалигашки Борац из Чачка. После тога, Исаков-Ковачевић је као селектор У16 репрезентације Србије играо четвртфинале Европског првенства у Скопљу, где је у драматичној завршници поражен од Литваније. Стефан Марјановић, део те репрезентација, али и новосадске екипе, нако тога прешао је у Црвену звезду. Све наведено, уз трансфер Беслаћа од којег је Војводина добила ресурсе за припрему екипе за наредни период, разлог су за задовољство водећих људи у клубу, али и замајац да се настави у истом ритму.

–  Наредна сезона биће захтевна. Полуфинале квалификација за АБА 2 лигу заказано је за 21. и 25. септембар, када ћемо прво у Сарајеву, а онда и у Новом Саду играти против Спарса. Победник иде у финале квалификација са Босном или Илиријом, па се одатле тражи последњи путник за регионално такмичење.  Замолио бих све навијаче да нас подрже у што већем броју. Имамо шансу за АБА 2 и урадићемо све да успемо у томе – подвукао је Ребрача, који није искључио могућност нових појачања, у случају да се екипа пласира у међународни шампионат.

Тренер Милош Исаков-Ковачевић свестан је да течна игра знатно измењеног тима не може да дође преко ноћи.

– Биће потребно време да све легне на место. Битно је што смо успели да вратимо неке који су раније играли за Војводину. Упознати су са системом, па би прилагођавање требало да буде лакше. Задржали смо окосницу тима која је изнела највећи део сезоне и резултатског успеха. На нама је да наставимо тамо где смо стали и да у још већој конкуренцији пробамо да сваки пут изађемо на паркет тако да навијаче учинимо поносним. Уколико будемо успели у томе, а зна се колико посвећено радимо, остале ствари доћи ће на своје место, како сезона буде одмицала – рекао је млади стручњак.


Тејлор Џонсон пример младима

Новосађани ће за разлику од прошле сезоне у екипи имати америчког кошаркаша, Тејлора Џонсона.

– Ту је због играчких квалитета и људских карактеристика. Војник је, небитно које је националности и слично, такве особе су модел нашим младим играчима, уз друге који имају сличне карактеристике могу да послуже као пример да виде шта је посвећеност, припрема за тренинг, опоравак, брига о телу, а онда и неке људске особине – рекао је Исаков-Ковачевић, док је Ребрача додао да млади играчи морају да раде више, уколико желе да напредују.


Истакао је потом 34-годишњи стратег да верује у своју екипу.

– На почетку петогодишњег плана рекли смо да су прве две године стабилизација. Чињеница је да смо прошле сезоне поставили високу лествицу и да нам свима апетити расту. Коначни циљ је АБА 1 лига и већ ове године имамо прилику да се боримо за АБА 2. Надамо се да ћемо успети да прођемо у регионално такмичење, како бисмо могли да организујемо два АБА "балона". Што се КЛС тиче, председник Ребрача размишља као и ја. Волимо да побеђујемо и оформили смо тим момака, којима је то у крви. Видимо колико су посвећени и самим тим долазимо у ситуацију да размишљамо да можемо да победимо сваки пут.

То неће бити нимало лако, с обзиром на поједине саставе, који су изузетно ојачани.

– Не бих причао о конкуренцији, иако је веома јасно шта је екипа попут Спартака урадила. Направила је тим од 14 играца и има амбицију да у КЛС нема ниједан пораз, колико сам упућен. Играли смо против Џокера, који има четири Американца. Бавимо се нама, растемо из дана у дан – јасан је био Исаков-Ковачевић.

Вук-Милош Петровић

Аутор:
Пошаљите коментар
Стефан Шкрипац, помоћни тренер КК Војводина

Стефан Шкрипац, помоћни тренер КК Војводина

28.11.2022. 16:19 16:23
Интервју: Жељко Ребрача, председник КК Војводина о амбицијама клуба

Интервју: Жељко Ребрача, председник КК Војводина о амбицијама клуба

22.08.2022. 13:10 13:25