Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOŠARKAŠI SRBIJE U DOBROM RASPOLOŽENJU OČEKUJU POČETAK SP "Orlovi" stigli  spremni u Manilu

22.08.2023. 15:01 15:05
Piše:
Izvor: U Manilu s trofejom u rukama/KSS

Bez dva najbolja igrača, Bogdana Bogdanovića i Nikole Milutinova, košarkaši Srbije savladali su sa 89:85 nimalo naivne Brazilce, predvođene novim pojačanjem Crvene zvezde, Jagom dos Santosom. Time je osvojen prijateljski turnir "Kup solidarnosti".

Bilo je uspona i padova tokom poslednje provere "orlova" pred start Svetskog prvenstva, ali je sveukupni utisak pozitivan. Imala je naša selekcija i dvocifrenu prednost u drugoj polovini utakmice, koja je, upravo zbog manjih oscilacija, na kraju anulirana. Međutim, as Majami Hita Nikola Jović nije dao rivalu da dođe do potpunog preokreta, pa je trojkom zacementirao pobedu srpskog tima. Upravo je Jović jedan od glavnih utisaka, kada je reč o "orlovima". Svetislav Pešić se umnogome oslanja na njegovu igru u tranziciji, i na tome temelji dobar deo plana igre, čiji je kamen temeljac čvrsta odbrana.

Moraće Srbija da radi još dosta da dođe do tog nivoa, ali zato i služe utakmice u grupnoj fazi protiv, realno, suparnika nižeg kvaliteta – Portorika, Kine i Južnog Sudana.

Svestan toga, Pešić je bio zadovoljan partijom koju je njegov sastav pružio u susretu sa "kariokama".

– Trebala nam je ovakva jedna utakmica protiv Brazilaca, koji su veliki i visoki sa iskusnim spoljnim igračima i znaju da igraju, imaju atletiku. To je ekipa koja je dobila Australiju pre nedelju dana . Dobra provera, poštedeli smo Bogdanovića i Milutinova, jer su mal više igrali ranije. Ostali su, koji nisu do sada mnogo igrali, dobili su minute i ovo je priprema za sve što nas čeka od 26. avgusta. Sledi odmor i rad na detaljima. Ekipa se razvija i u dobrom smo raspoloženju, i to je važno, da se dobro pripremimo i adaptiramo na vremensku razliku – naveo je selektor.

Aleksa Avramović bio je među najistaknutijima u redovima srpskog tima. Odlično je pritiskao bekove rivala, a usput postigao i 14 poena. Dokazao je da će biti veoma važan šraf u izazovima koji predstoje.

– Brazilci su kvalitetni, sa NBA igračima i bivšim NBA igračima i sjajno su povezani sa centrima poput Bruna Kabokla, koji je odličan. Imali smo i pad i sitnih propusta, ali intenzitet je bio na visokom nivou i bez dvojice naših najboljih igrača izneli smo meč na pravi način – rekao je Avramović.

Filip Petrušev bio je najzapaženiji. Sa 17 poena bio je nerešiv problem za centarsku liniju Brazila.

– Dobar turnir za nas, dve pobede. Podigli smo formu u odnosu na turnir u Grčkoj, ali i dalje imamo nekoliko stvari da korigujemo pre početka prvenstva. Bili smo nekompletni i ono pravo tek predstoji. Bićemo najbolja verzija tek u Manili – naveo je bivši centar Crvene zvezde.


Pešić odredio konačan spisak

Selektor reprezentacije Srbije Svetislav Pešić objavio je konačan sastav od 12 imena za Svetsko prvenstvo.

Na njemu neće biti Alekse Radanova, koji je poslednji precrtan, pa će "orlovi" na planetarnoj smotri nastupiti u sledećem sastavu: Bogdan Bogdanović, Aleksa Avramović, Marko Gudurić, Vanja Marinković, Ognjen Dobrić, Stefan Jović, Nikola Jović, Nikola Milutinov, Dejan Davidovac, Dušan Ristić, Filip Petrušev i Boriša Simanić.


Bilans srpske reprezentacije na kraju priprema je zadovoljavajući - posle uvodne dve pobede iza zatvorenih vrata nad Crnom Gorom i Poljskom, "orlovi" su trijumfovali i protiv Grčke, Portorika i, u poslednjem duelu, protiv Brazila. Jedini neuspeh došao je protiv Italijana i to u dramatičnoj završnici, a Bogdanović je imao čak i šut za pobedu.

Srbija je danas stigla u Manilu, gde je drugog dana takmičenja, 26. avgusta, očekuje duel protiv Kine, u prvom kolu B grupe Mundobasketa.

V. M. Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Košarka: „ORLOVI“ PRELETELI BRAZIL BEZ BOGDANOVIĆA I MILUTINOVA

Košarka: „ORLOVI“ PRELETELI BRAZIL BEZ BOGDANOVIĆA I MILUTINOVA

21.08.2023. 16:24 16:29