Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

KOŠARKAŠI SRBIJE DANAS OD 14 ČASOVA PROTIV DOMINIKANSKE REPUBLIKE IGRAJU UTAKMICU ODLUKE NA SVETSKOM PRVENSTVU Pobeda „orlovima” donosi četvrtfinale

03.09.2023. 10:29 10:40
Piše:
Foto: FIBA

Košarkaši Srbije danas od 14 časova igraju protiv Dominikanske Republike, odlučujuću utakmicu za plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva. „Orlovi“ u drugo kolo u novoformiranoj grupi I ulaze posle još jednog bolnog poraza od Italije, trećeg zaredom, kada su u pitanju zvanična takmičenja.

Takav rezultat zakomplikovao je put ka narednoj fazi našoj selekciji, koja čak ni u slučaju pobede neće sa prvoplasirane pozicije među najboljih osam. To će se desiti, ukoliko Srbija nadigra današnjeg rivala, a Portoriko iznenadi Italiju.

Selektor srpskog tima Svetislav Pešić naveo je da je novi neuspeh protiv „azura“ posledica i psihološkog pristupa njegovih izabranika.

– Nikom nije drago kada se izgubi, bolje je kada se dobije... Mi smo ovde došli ne da pobeđujemo samo Italiju, već sve što možemo. Ovde se malo stvorila ta atmosfera ’Italija, Italija’. To je malo uticalo i na mentalni prilaz ekipe. Nismo pobedili, ali nismo se ni obrukali. Okrećemo se već sledećoj utakmici, nema mnogo tuge i plakanja. Držali smo sastanak, pričali šta nam je cilj, šta treba da popravimo i šta moramo da uradimo protiv ekipe koja nije Italije, ali je pokazala da moramo da poštujemo napadački kvalitet – počeo je selektor priču o narednom rivalu.

Dominikanska Republika je prethodno, slično Srbiji, doživela iznenađujući poraz. Portoriko je bio bolji od asa Minesote, Karl-Entonija Taunsa, i drugova.

– Nije sve samo Tauns, već i Feliz, jedan od najboljih plejmejkera ACB lige. To su sve većinom igrači koji igraju u Evropi. Pobedili su Italiju, ali su juče izgubili jer su u meč ušli u razmišljanju ’lako ćemo’. A, videli ste koliko je teško kada se protivnik razigra. Mi nosimo ime košarkaške sile i protiv nas su svi uvek posebno našpanovani, spremni, motivisani... Za nas je uvek posebno teško protiv svakog rivala.


Nismo znali šta ćemo protiv Italije

Reprezentativac Srbije Nikola Jović priznao je da nije postojao nikakav plan kako da se reši poslednji napad protiv Italije, koji je „orlovima“ mogao da donese pobedu.

Kako da bude organizovano. Sedam sekundi do kraja, ni mi nismo znali šta ćemo... Bez nekog tajm-auta pre toga nismo ništa organizovali i pokušali smo da rešimo Jovke i ja. Nismo dobro iskomunicirali i to je to – rekao je igrač Majamija.


Dotakao se selektor ponovo poraza od Italijana.

– Ovde nema dosta igrača, a svaki igrač iz ove ekipe je jako važan. Nedostatak uigranosti mi pokušavamo da nadoknadimo ambicijom, odbranom i željom. Nismo u prošloj utakmici odigrali dobro u odbrani iz tranzicije. Italija ne sme da se potcenjuje, ne omalovažavam nikog, ni albansku, rumunsku, mađarsku reprezentaciju, nijednu u našem regionu ne omalovažavam. Svi imaju pravo i mogućnost da rastu i napreduju, a Italija je jedna od najboljih u Evropi i svetu. To moramo svi da znamo – zaključio je prekaljeni stručnjak.

Krilni košarkaš Srbije Nikola Jović istakao je da je utakmica protiv Italije stvar prošlosti i da se razmišlja samo o narednom rivalu.

– Glave su se ohladile, šta smo mogli, izgubilo se, znali smo da moramo da dobijemo sledeću svakako i fokusirani smo na nju. Sada nas očekuje Dominikanska Republika. Odradili smo skauting, znamo otprilike kako ćemo da branimo Taunsa i šta želimo, i nadamo se da će to da izgleda dobro. Nadam se da navijači veruju u nas. Ima još nade, ako dobijemo idemo dalje. Svi smo fokusirani na pobedu i nadamo se da će nastaviti da nas podržavaju – naveo je Jović.

Situacija je jasna – Srbija samo pobedom nastavlja turnir. U suprotnom, uslediće eliminacija. Biće to još jedno razočaranje na velikim takmičenjima, otkako je kormilo tima preuzeo Svetislav Pešić.

Šampionske ekipe najbolje su kada su doterane na ivicu provalije.

V. M. Petrović

Tauns: Moramo da pobedimo

Karl Entoni Tauns i Dominikanci su spremni da protiv Srbije odigraju svoj najbolji meč na prvenstvu.

Kako se zakuvalo u grupi Srbije u drugoj fazi Mundobasketa! Naš tim je poražen od Italije, a zatim je Portoriko savladao Dominikansku Republiku i sada smo svi na istom broju bodova. Karl Entoni Tauns je kao pravi lider u tom meču imao dabl-dabl od 39 poena i 10 skokova, a nakon utakmice je ipak istakaod a je zadovoljan izdanjem svojih saigrača.

Karl Entoni Tauns i Dominikanci su spremni da protiv Srbije odigraju svoj najbolji meč na prvenstvu.

- Svaka utakmica je na ispadanje. Nikada ne ulazim u meč kao da nije eliminaciona. Moramo da nađemo načina da pobedimo, da iskoristimo naše košarkaške sposobnosti i da učinimo našu zemlju ponosnom -  naglasio je NBA centar i dodao: - Moramo da nastavimo. Ne razmišljam o koš razlici ili načinu na koji moramo da pobedimo, samo moramo da pobeđujemo na utakmicama. Ne brinem o porazima drugih timova.

Autor:
Pošaljite komentar