Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

JEDAN OD NAJBOLJIH PLEJMEJKERA EVROPE, TI DŽEJ ŠORTS, ZA "DNEVNIK" Bilo je i drugih ponuda, ali sam želeo Pariz

04.10.2024. 14:37 14:59
Piše:
Pariz
Foto: Dnevnik

Plejmejker Pariza, Ti Džej Šorts govorio je za "Dnevnik" o predstojećim izazovima u Evroligi, odlasku Tuomasa Isala u NBA, Tijagu Spliteru, ponudama drugih klubova ovog leta, tome zbog čega je ostao u istom timu, a dotakao se i predstojećeg duela protiv Partizana, opisujući kako vidi kvalitet tog rivala.

Moderna košarka sa sobom je donela i neke postulate karakteristične za to razdoblje. Sada svaki tim traži igrača koji može da preuzima više pozicija, sve je bitniji “size”, jer se na taj način uglavnom lakše neutrališu prednosti rivala, dok se na drugoj strani parketa teži raznovrsnijim rešenjima. Kvalitetan šut za tri poena gotovo je obaveza, čak i kod visokih igrača, “bol hendling” nešto što pravi razliku i bez napadačkog talenta teško je biti važan faktor na nivou Evrolige. Svestranost u odbrani i svestranost u napadu – to je ono što trenutno obeležava tokove moderne košarke.

U svemu navedenom kriju se osnovni razlozi zbog kojih Ti Džej Šorts, prema procenama mnogih, nije bio neko ko bi mogao da pravi razliku na najvišem nivou. Visok tek 175 centimetara, smatran je kao pogodna “meta” svakog napada rivala u prošlosti, a nešto slabiji procenti šuta nisu garantovali da bi to na drugoj strani moglo da se nadomesti.

Nije bitno ko ne veruje u tebe, već ko veruje

Međutim, bez obzira na to što mnogi nisu verovali u njegove kvalitete, ono što je najbitnije je to što Tuomas Isalo jeste. Finski trener je od Kralshajma i Bona, do Pariza, uspeo da maksimizuje njegovu veštinu, pa se Ti Džej Šorts trenutno smatra jednim od najboljih igrača na svojoj poziciji u Evropi i neko ko bi trebalo da bude lider novog evroligaša u narednoj sezoni.

Osvajač FIBA Lige šampiona sa Bonom, uz titulu MVP-ja Fajnal fora, a zatim i odlazak na stepenik više, kada je na brutalno dominantan način vodio Pariz do trofeja u Evrokupu i ponovo se okitio priznanjem najkorisnijeg igrača, prosečno beležeći 18 poena, 3,4 skoka i sedam asistencija, dokazao je da bez obzira na pomenute nedostatke koje zahteva moderna košarka, a koje nema, ima ono što je najvažnije – neverovatnu veštinu.

Najtrofejniji trener Evrope, Željko Obradović, poredeći trendove u košarci u različitim vremenima, govorio je da je ono što će uvek biti aktuelno to da je dobar igrač – dobar igrač, bez obzira na to da li ispunjava “moderne” kriterijume. Baš takav je i Ti Džej Šorts, koji će u narednoj sezoni pokušati da uradi ono što je sa velikim uspehom radio prethodnih godina. Dokaže da pripada, u ovom slučaju, najkvalitetnijem društvu. U tom smislu, nalazi se na poznatom terenu, bez obzira na to što će u predstojećim mesecima prvi put istrčati na parkete nekih od najvećih dvorana u Evropi.

- Velika čast. Moj cilj je bio da dođem do toga, otkako sam došao u Evropu i učio o različitim nivoima košarke u različitim državama - počeo je Ti Džej Šorts razgovor za "Dnevnik".

- To što mogu da se nazovem evroligaškim igračem i takmičim se sa najtalentovanijima, ne samo u Evropi, već i u svetu… Mnogo je tu igrača iz NBA, vrhunskih, koji igraju u Evroligi, tako da je pravi blagoslov to što sam deo te lige. Očekivanja su da budem kompetitivan koliko je to moguće. Znam da je ovo veliki korak. Nije reč više o Evrokupu, ili FIBA Ligi šampiona. Verovatno, ovo je stepenik ispod NBA, ako ne i vrlo blizu tog nivoa. Samo pokušavam da nađem svoje mesto u ligi i nadam se da mogu da imam uticaj na svoj tim, kako bih nastavio da dokazujem, kako drugima, tako i sebi, da pripadam tu.

Igrati protiv Fakunda Kampaza biće nerealan momenat

U Evroligi ga očekuju izuzetno zahtevni okršaji na nedeljnom nivou. Sa druge strane parketa biće najkvalitetniji rivali, sa kojim će biti u prilici da se takmičiti, ali i da uči u isto vreme, kako bi igru odveo na još viši nivo. Od svih njih, MVP Evrokupa iz prošle sezone jedva čeka da odmeri snage sa jednim igračem, kojeg prati sa nešto većim interesovanjem u odnosu na ostale.

- Što sam više učio o Evropi, to sam više igrača počeo da pratim. Jedan od tih je i Fakundo Kampaco. Način na koji je sposoban da vodi napad, uključuje saigrače u igru, bude agresivan u odbrani i radi sve, kako bi pomogao timu da pobedi, fascinantan je. Na najvišem nivou je u Evroligi već dugo vremena, u NBA je bio takođe. Dokazani je pobednik i biti u prilici da igram protiv njega… U isto vreme ću se takmičiti sa njim, ali i učiti. Gledam ga otkako je došao u Evropu. Biće to nerealan momenat na neki način – da budem u isto vreme na parketu sa njim, jer ću igrati protiv čoveka kog sam gledao, kako bih se potrudio da napredujem.

Uprkos tome što Ti Džej Šorts prkosi nekim trendovima u modernoj košarci, daleko od toga da je u potpunosti van tog sistema, pogotovo kada se u obzir uzme koliko su Bon, pa zatim i Pariz, koristili niske postave, sa “lažnim” peticama, kako bi se održao visok ritam. Francuski tim je u prošloj sezoni bio u samom vrhu kako ofanzivnog, tako i defanzivnog rejtinga, što je prava retkost.

Dok je napadački evidentno Ti Džej Šorts imao veliki uticaj na ekipu, na drugoj strani parketa je Tuomas Isalo uspeo da ga “sakrije” kombinacijama zonske odbrane. Na taj način, finski strateg kreirao je pravu mašineriju, čija je osnova ne moderna košarka, već košarka iz budućnosti, kako je Isalo objasnio svoju filozofiju svojevremeno.

O odlasku Tuomasa Isala

Njegov odlazak u NBA ligu na mesto prvog asistenta u Memfis Grizlisima otuda je verovatno i logičan sled događaja, s obzirom na to da predstavlja pravog košarkaškog revolucionara. I koliko god se tako nešto naziralo, Ti Džej Šorts je priznao da je imao pomešana osećanja povodom takve odluke. Sada kraj parketa više neće imati svog mentora, kome je bio produžena ruka i sa kojim je uporedo rastao u košarkaškom svetu.

- Bilo je to definitivno iznenađenje kada je vest stigla. Imali smo sastanak, podelio je vest s nama, i naravno, u tom trenutku imate pomešana osećanja. Malo ste povređeni, srećni i tužni u isto vreme. Sve vrste stvari vam prolaze kroz glavu, ali na kraju to je samo podsetnik da je ovo posao, bez obzira na to kakve veze izgradite s timom, trenerima, igračima. Uvek kažem da svi moraju nekako da vode računa o sebi, a što se tiče odluke koju je trener doneo, nemam ništa osim da mu poželim sreću. Srećan sam što je dosegao najviši nivo, i mislim da je to san svakog košarkaša ili trenera, da jednog dana stignu do NBA. Tako da je bilo iznenađujuće, ali srećan sam zbog njega i drago mi je što je na mestu gde uživa i nadam se da će nastaviti da bude uspešan.

,,Ništa ne može da se poredi sa Malagom”

Zajedno su prošli mnogo toga. Kada su pre nekoliko godina bili deo Krailshajma, veća šansa je bila da ne uspeju. Za obojicu. Sada se uveliko priča o njima, a deluje da još nisu dali završnu reč i da tek treba da prodrmaju najveću scenu. Jedan momenat ostaće posebno upečatljiv u njihovoj priči.

- Ništa se ne može uporediti sa vikendom koji smo imali u Malagi na Fajnal foru FIBA Lige šampiona. Samopouzdanje koje mi je ulio i vera koju sam imao u sebe zahvaljujući njemu, bila je ogromna. To je bila najbolja košarka koju sam ikada igrao u svom životu, u tom jednom vikendu protiv Unikahe i Hapoel Jerusalima. Taj trenutak, kada smo osvojili naš prvi trofej zajedno, nekako je potvrdio da sav trud koji smo uložili vredi. Taj trenutak je definitivno jedan koji ću zauvek ceniti. Mogao bih nabrojati još mnogo drugih, ali taj se izdvaja više nego bilo koji drugi.

O promeni trenera

Isala je na mestu prvog trenera zamenio nekadašnji NBA centar, Tijago Spliter, kojem će takođe ovo biti prva sezona u Evroligi. Ti Džej Šorts se u prethodnom periodu navikao na specifičan ritam treninga, podeljen na intervale u kojima su igrači davali 100 odsto, pa odmarali, na smenu. Na taj način zadržavao se visoki intenzitet, a takva filozofija se primenjivala i na utakmicama, koje su, prema rečima plejmejkera Pariza, bile lakše od treninga. Sada su, pored trenera, tu i neki novi igrači kao što su Maodo Lo, Kevarijus Hejs, Daulton Homs i Jakuba Outara, sa evroligaškim iskustvo. Da li je to nešto promenilo?


- Sa novim trenerom uvek će biti nekih poteškoća, ali i dobrih stvari. Tranzicija je bila dobra, jer je on dugo bio pomoćni trener u brazilskom nacionalnom timu, radio je u NBA, a imao je i dugu karijeru u Evroligi i NBA ligi. Glavna stvar koju on donosi timu je to što je, na neki način, trener koji razume igrače. On je vrlo mlad trener, veoma ambiciozan, čovek koji želi da dokaže da pripada ovom nivou, ali uspeva da se poveže sa igračima jer je i sam igrao na ovim nivoima. Tako da je bio u stanju da podeli različite trenutke i iskustva o tome šta se može očekivati u Evroligi.

Zbog pređašnjeg iskustva, čini se da će za Brazilca biti lakše da se prilagodi novom pozivu.


- Ukazao mi je na različite stvari na koje treba obratiti pažnju, a posebno je meni to bitno, pošto je bio centar. Podelio je sa mnom neke sitnice, poput toga kako da pratim centra kada izlazim iz bloka. To što može da prenese svoje znanje koje je stekao kao igrač, zaista je od velike važnosti. Treninzi su bili vrlo dobri, radimo mnogo istih stvari koje smo radili i prethodne godine, ali on takođe dodaje svoj lični pečat na nekoliko stvari, svoju filozofiju za koju smatra da bi mogla bolje funkcionisati s timom koji imamo. Mislim da je to dobra kombinacija zadržavanja starih stvari koje su funkcionisale i unošenja novih ideja koje bi mogle da nam pomognu da budemo još uspešniji.

,,Želeo sam da ostanem u Parizu”

Pričalo se o tome da bi promena trenera mogla da znači i to da će Ti Džej Šorts napustiti Pariz. Međutim, odlučio je da u već poznatoj sredini gradi evroligaški put, svestan koliko je važna prva godina u elitnom takmičenju.

- Glavna stvar tokom leta, kada sam saznao da trener odlazi, bila je spoznaja koliko je bitna debitantska sezona u Evroligi. Ovo je sezona u kojoj ne samo da igraš za sebe, već te prate mnogi – drugi treneri, mnogi generalni menadžeri, timovi, ne samo tvoj tim. Želiš da budeš u situaciji u kojoj se osećaš prijatno, gde znaš da možeš imati veliku ulogu i da možeš uspeti, i to je bila moja glavna misao tokom leta. Da, naš trener je odlazio, ali sam imao razgovore sa našim generalnim menadžerom o tome koga pokušava da dovede kao novog trenera, i sviđala mi se vizija koju je imao. Osetio sam da i dalje mogu igrati svoju igru, da mogu pokazati šta umem. To je bila ključna odluka zašto sam želeo da ostanem, a i sa grupom koju imamo, izgradili smo toliko hemije zajedno. Dodamo još nekoliko delova i, nadam se, sve će kliknuti kao što je funkcionisalo poslednjih nekoliko godina.

Bilo je reči i o srpskim klubovima, pošto u Partizanu igra i veoma dobro poznato lice Ti Džej Šortsu, trenutno povređeni Ajzea Mike, koji je prethodno nosio dres Burga. Vodili su bitke, kako u Francuskoj ligi, tako i u finalu Evrokupa, pa samim tim znaju vrline i mane jedan drugom.

- Pre svega, nadam se da će se što pre oporaviti i da više neće imati problema s povredama. On je igrač koji radi po malo svega. Vrlo je dinamičan, može da šutira, da vodi loptu, završava akcije pod košem, a uz to je i atleta. Bio je jedan od ključnih igrača na našem skauting izveštaju, na kojeg smo morali posebno da obratimo pažnju. Zaista se nadam da će imati odličnu sezonu. Naravno, kad igramo protiv njega, nadam se da neće odigrati najbolje utakmice (smeh). Navijam za njega i to je momak kojeg sam upoznao tokom vremena provedenog u Francuskoj. Sjajan momak.

Ne samo što je odmerio snage sa evroligašem, već je Pariz imao priliku i da oseti kako je to igrati pred navijačima Partizana, nadaleko čuvenim u Evropi. Bilo je to novo iskustvo za taj tim, neophodno kako bi se što bolje prilagodili izazovima u novoj sezoni. Uprkos porazu u neizvesnoj završnici, Parižani su ostavili dobar utisak na prijateljskom susretu u Beogradu odigranom sredinom septembra.

- Razgovarajući sa prijateljima, roditeljima i saigračima, to je definitivno bilo putovanje kojem su se svi radovali. Samo da doživiš navijače, energiju – to je nešto što mislim da ne možeš baš da objasniš. Naravno, vidiš video snimke, gledaš godišnje utakmice, ali dok ne budeš u toj situaciji, ne znaš kako ćeš reagovati niti kako ćeš se osećati. Veoma sam srećan što smo to doživeli u predsezoni, tako da dobijemo mali uvid u ono što nas možda čeka u Areni. Ovo je deo najbolje navijačke baze u Evropi, tu su uz timove poput Panatinaikosa. Ovo je jedno od onih iskustava gde ćeš možda morati da se osvrneš oko sebe, da upiješ trenutak, a zatim se ponovo fokusiraš na igru i pokušaš da ih isključiš - zaključio je Ti Džej Šorts razgovor za "Dnevnik".

Vuk-Miloš Petrović

Izvor: "Dnevnik"/Basketball Sphere

Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar