overcast clouds
15°C
04.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0125
usd
106.1049
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ЈЕДАН ОД НАЈБОЉИХ ПЛЕЈМЕЈКЕРА ЕВРОПЕ, ТИ ЏЕЈ ШОРТС, ЗА "ДНЕВНИК" Било је и других понуда, али сам желео Париз

04.10.2024. 14:37 14:59
Пише:
Pariz
Фото: Dnevnik

Плејмејкер Париза, Ти Џеј Шортс говорио је за "Дневник" о предстојећим изазовима у Евролиги, одласку Туомаса Исала у НБА, Тијагу Сплитеру, понудама других клубова овог лета, томе због чега је остао у истом тиму, а дотакао се и предстојећег дуела против Партизана, описујући како види квалитет тог ривала.

Модерна кошарка са собом је донела и неке постулате карактеристичне за то раздобље. Сада сваки тим тражи играча који може да преузима више позиција, све је битнији “сизе”, јер се на тај начин углавном лакше неутралишу предности ривала, док се на другој страни паркета тежи разноврснијим решењима. Квалитетан шут за три поена готово је обавеза, чак и код високих играча, “бол хендлинг” нешто што прави разлику и без нападачког талента тешко је бити важан фактор на нивоу Евролиге. Свестраност у одбрани и свестраност у нападу – то је оно што тренутно обележава токове модерне кошарке.

У свему наведеном крију се основни разлози због којих Ти Џеј Шортс, према проценама многих, није био неко ко би могао да прави разлику на највишем нивоу. Висок тек 175 центиметара, сматран је као погодна “мета” сваког напада ривала у прошлости, а нешто слабији проценти шута нису гарантовали да би то на другој страни могло да се надомести.

Није битно ко не верује у тебе, већ ко верује

Међутим, без обзира на то што многи нису веровали у његове квалитете, оно што је најбитније је то што Туомас Исало јесте. Фински тренер је од Кралсхајма и Бона, до Париза, успео да максимизује његову вештину, па се Ти Џеј Шортс тренутно сматра једним од најбољих играча на својој позицији у Европи и неко ко би требало да буде лидер новог евролигаша у наредној сезони.

Освајач ФИБА Лиге шампиона са Боном, уз титулу МВП-ја Фајнал фора, а затим и одлазак на степеник више, када је на брутално доминантан начин водио Париз до трофеја у Еврокупу и поново се окитио признањем најкориснијег играча, просечно бележећи 18 поена, 3,4 скока и седам асистенција, доказао је да без обзира на поменуте недостатке које захтева модерна кошарка, а које нема, има оно што је најважније – невероватну вештину.

Најтрофејнији тренер Европе, Жељко Обрадовић, поредећи трендове у кошарци у различитим временима, говорио је да је оно што ће увек бити актуелно то да је добар играч – добар играч, без обзира на то да ли испуњава “модерне” критеријуме. Баш такав је и Ти Џеј Шортс, који ће у наредној сезони покушати да уради оно што је са великим успехом радио претходних година. Докаже да припада, у овом случају, најквалитетнијем друштву. У том смислу, налази се на познатом терену, без обзира на то што ће у предстојећим месецима први пут истрчати на паркете неких од највећих дворана у Европи.

- Велика част. Мој циљ је био да дођем до тога, откако сам дошао у Европу и учио о различитим нивоима кошарке у различитим државама - почео је Ти Џеј Шортс разговор за "Дневник".

- То што могу да се назовем евролигашким играчем и такмичим се са најталентованијима, не само у Европи, већ и у свету… Много је ту играча из НБА, врхунских, који играју у Евролиги, тако да је прави благослов то што сам део те лиге. Очекивања су да будем компетитиван колико је то могуће. Знам да је ово велики корак. Није реч више о Еврокупу, или ФИБА Лиги шампиона. Вероватно, ово је степеник испод НБА, ако не и врло близу тог нивоа. Само покушавам да нађем своје место у лиги и надам се да могу да имам утицај на свој тим, како бих наставио да доказујем, како другима, тако и себи, да припадам ту.

Играти против Факунда Кампаза биће нереалан моменат

У Евролиги га очекују изузетно захтевни окршаји на недељном нивоу. Са друге стране паркета биће најквалитетнији ривали, са којим ће бити у прилици да се такмичити, али и да учи у исто време, како би игру одвео на још виши ниво. Од свих њих, МВП Еврокупа из прошле сезоне једва чека да одмери снаге са једним играчем, којег прати са нешто већим интересовањем у односу на остале.

- Што сам више учио о Европи, то сам више играча почео да пратим. Један од тих је и Факундо Кампацо. Начин на који је способан да води напад, укључује саиграче у игру, буде агресиван у одбрани и ради све, како би помогао тиму да победи, фасцинантан је. На највишем нивоу је у Евролиги већ дуго времена, у НБА је био такође. Доказани је победник и бити у прилици да играм против њега… У исто време ћу се такмичити са њим, али и учити. Гледам га откако је дошао у Европу. Биће то нереалан моменат на неки начин – да будем у исто време на паркету са њим, јер ћу играти против човека ког сам гледао, како бих се потрудио да напредујем.

Упркос томе што Ти Џеј Шортс пркоси неким трендовима у модерној кошарци, далеко од тога да је у потпуности ван тог система, поготово када се у обзир узме колико су Бон, па затим и Париз, користили ниске поставе, са “лажним” петицама, како би се одржао висок ритам. Француски тим је у прошлој сезони био у самом врху како офанзивног, тако и дефанзивног рејтинга, што је права реткост.

Док је нападачки евидентно Ти Џеј Шортс имао велики утицај на екипу, на другој страни паркета је Туомас Исало успео да га “сакрије” комбинацијама зонске одбране. На тај начин, фински стратег креирао је праву машинерију, чија је основа не модерна кошарка, већ кошарка из будућности, како је Исало објаснио своју филозофију својевремено.

О одласку Туомаса Исала

Његов одлазак у НБА лигу на место првог асистента у Мемфис Гризлисима отуда је вероватно и логичан след догађаја, с обзиром на то да представља правог кошаркашког револуционара. И колико год се тако нешто назирало, Ти Џеј Шортс је признао да је имао помешана осећања поводом такве одлуке. Сада крај паркета више неће имати свог ментора, коме је био продужена рука и са којим је упоредо растао у кошаркашком свету.

- Било је то дефинитивно изненађење када је вест стигла. Имали смо састанак, поделио је вест с нама, и наравно, у том тренутку имате помешана осећања. Мало сте повређени, срећни и тужни у исто време. Све врсте ствари вам пролазе кроз главу, али на крају то је само подсетник да је ово посао, без обзира на то какве везе изградите с тимом, тренерима, играчима. Увек кажем да сви морају некако да воде рачуна о себи, а што се тиче одлуке коју је тренер донео, немам ништа осим да му пожелим срећу. Срећан сам што је досегао највиши ниво, и мислим да је то сан сваког кошаркаша или тренера, да једног дана стигну до НБА. Тако да је било изненађујуће, али срећан сам због њега и драго ми је што је на месту где ужива и надам се да ће наставити да буде успешан.

,,Ништа не може да се пореди са Малагом”

Заједно су прошли много тога. Када су пре неколико година били део Краилсхајма, већа шанса је била да не успеју. За обојицу. Сада се увелико прича о њима, а делује да још нису дали завршну реч и да тек треба да продрмају највећу сцену. Један моменат остаће посебно упечатљив у њиховој причи.

- Ништа се не може упоредити са викендом који смо имали у Малаги на Фајнал фору ФИБА Лиге шампиона. Самопоуздање које ми је улио и вера коју сам имао у себе захваљујући њему, била је огромна. То је била најбоља кошарка коју сам икада играо у свом животу, у том једном викенду против Уникахе и Хапоел Јерусалима. Тај тренутак, када смо освојили наш први трофеј заједно, некако је потврдио да сав труд који смо уложили вреди. Тај тренутак је дефинитивно један који ћу заувек ценити. Могао бих набројати још много других, али тај се издваја више него било који други.

О промени тренера

Исала је на месту првог тренера заменио некадашњи НБА центар, Тијаго Сплитер, којем ће такође ово бити прва сезона у Евролиги. Ти Џеј Шортс се у претходном периоду навикао на специфичан ритам тренинга, подељен на интервале у којима су играчи давали 100 одсто, па одмарали, на смену. На тај начин задржавао се високи интензитет, а таква филозофија се примењивала и на утакмицама, које су, према речима плејмејкера Париза, биле лакше од тренинга. Сада су, поред тренера, ту и неки нови играчи као што су Маодо Ло, Кеваријус Хејс, Даултон Хомс и Јакуба Оутара, са евролигашким искуство. Да ли је то нешто променило?


- Са новим тренером увек ће бити неких потешкоћа, али и добрих ствари. Транзиција је била добра, јер је он дуго био помоћни тренер у бразилском националном тиму, радио је у НБА, а имао је и дугу каријеру у Евролиги и НБА лиги. Главна ствар коју он доноси тиму је то што је, на неки начин, тренер који разуме играче. Он је врло млад тренер, веома амбициозан, човек који жели да докаже да припада овом нивоу, али успева да се повеже са играчима јер је и сам играо на овим нивоима. Тако да је био у стању да подели различите тренутке и искуства о томе шта се може очекивати у Евролиги.

Због пређашњег искуства, чини се да ће за Бразилца бити лакше да се прилагоди новом позиву.


- Указао ми је на различите ствари на које треба обратити пажњу, а посебно је мени то битно, пошто је био центар. Поделио је са мном неке ситнице, попут тога како да пратим центра када излазим из блока. То што може да пренесе своје знање које је стекао као играч, заиста је од велике важности. Тренинзи су били врло добри, радимо много истих ствари које смо радили и претходне године, али он такође додаје свој лични печат на неколико ствари, своју филозофију за коју сматра да би могла боље функционисати с тимом који имамо. Мислим да је то добра комбинација задржавања старих ствари које су функционисале и уношења нових идеја које би могле да нам помогну да будемо још успешнији.

,,Желео сам да останем у Паризу”

Причало се о томе да би промена тренера могла да значи и то да ће Ти Џеј Шортс напустити Париз. Међутим, одлучио је да у већ познатој средини гради евролигашки пут, свестан колико је важна прва година у елитном такмичењу.

- Главна ствар током лета, када сам сазнао да тренер одлази, била је спознаја колико је битна дебитантска сезона у Евролиги. Ово је сезона у којој не само да играш за себе, већ те прате многи – други тренери, многи генерални менаџери, тимови, не само твој тим. Желиш да будеш у ситуацији у којој се осећаш пријатно, где знаш да можеш имати велику улогу и да можеш успети, и то је била моја главна мисао током лета. Да, наш тренер је одлазио, али сам имао разговоре са нашим генералним менаџером о томе кога покушава да доведе као новог тренера, и свиђала ми се визија коју је имао. Осетио сам да и даље могу играти своју игру, да могу показати шта умем. То је била кључна одлука зашто сам желео да останем, а и са групом коју имамо, изградили смо толико хемије заједно. Додамо још неколико делова и, надам се, све ће кликнути као што је функционисало последњих неколико година.

Било је речи и о српским клубовима, пошто у Партизану игра и веома добро познато лице Ти Џеј Шортсу, тренутно повређени Ајзеа Мике, који је претходно носио дрес Бурга. Водили су битке, како у Француској лиги, тако и у финалу Еврокупа, па самим тим знају врлине и мане један другом.

- Пре свега, надам се да ће се што пре опоравити и да више неће имати проблема с повредама. Он је играч који ради по мало свега. Врло је динамичан, може да шутира, да води лопту, завршава акције под кошем, а уз то је и атлета. Био је један од кључних играча на нашем скаутинг извештају, на којег смо морали посебно да обратимо пажњу. Заиста се надам да ће имати одличну сезону. Наравно, кад играмо против њега, надам се да неће одиграти најбоље утакмице (смех). Навијам за њега и то је момак којег сам упознао током времена проведеног у Француској. Сјајан момак.

Не само што је одмерио снаге са евролигашем, већ је Париз имао прилику и да осети како је то играти пред навијачима Партизана, надалеко чувеним у Европи. Било је то ново искуство за тај тим, неопходно како би се што боље прилагодили изазовима у новој сезони. Упркос поразу у неизвесној завршници, Парижани су оставили добар утисак на пријатељском сусрету у Београду одиграном средином септембра.

- Разговарајући са пријатељима, родитељима и саиграчима, то је дефинитивно било путовање којем су се сви радовали. Само да доживиш навијаче, енергију – то је нешто што мислим да не можеш баш да објасниш. Наравно, видиш видео снимке, гледаш годишње утакмице, али док не будеш у тој ситуацији, не знаш како ћеш реаговати нити како ћеш се осећати. Веома сам срећан што смо то доживели у предсезони, тако да добијемо мали увид у оно што нас можда чека у Арени. Ово је део најбоље навијачке базе у Европи, ту су уз тимове попут Панатинаикоса. Ово је једно од оних искустава где ћеш можда морати да се осврнеш око себе, да упијеш тренутак, а затим се поново фокусираш на игру и покушаш да их искључиш - закључио је Ти Џеј Шортс разговор за "Дневник".

Вук-Милош Петровић

Извор: "Дневник"/Basketball Sphere

Извор:
Дневник
Аутор:
Пошаљите коментар