Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

UPRKOS PORAZU NISU SE OBRUKALI Prvak Starog kontinenta ipak prejak za Zvezdu

20.09.2023. 15:33 15:44
Piše:
Foto: Foto: Tanjug (AP Photo/Dave Thompson)

Ne možemo da se otmemo utisku kako su fudbaleri Crvene zvezde unapred bili prežaljeni pred gostovanje Mančester sitiju, u prvom kolu G grupe Lige šampiona.

Ako ćemo realno, nije se na Etihadu dogodilo ništa što bi opovrglo ovakav stav naše javnosti, jer aktuelni šampion Evrope slavio je rezultatom 3:1 (0:1), ali je i prvak Srbije pokazao da je zaslužio da se nađe u izabranom društvu i odigra veliku utakmicu sa „građanima“.

Igra tima Pepa Gvardiole, sasvim iskreno, na previsokom je nivou za crveno-belu četu iz Beograda, čak i kada Englezi igraju bez nekoliko veoma važnih fudbalera.

Jednostavno, fudbal je otišao (pre)daleko u najrazvijenijim zemljama Evrope, a Siti je najbolji primer za to. Ta ekipa igra, na oko, krajnje jednostavno, brzo i, što je najvažnije, hirurški precizno, razoružavajući svakog rivala hitrim pasovima i rušeći mu snove o tome da ostane neporažen. Želeo je tim Baraka Bahara to da pokuša da ostvari, ali san je u ovom slučaju ostao – san.

- Možemo da se pogledamo u ogledalo i kažemo da smo bili hrabri i da se nismo uplašili – rekao je Bahar. – Mančester siti ima moćan tim, bez obzira na to u kojem sastavu da istrči na teren. Moramo odmah da se okrenemo onom što nam sledi, a to je večiti derbi.

I kapiten crveno-belih iz srpske prestonice Aleksandar Dragović bio je realan.

- Igrali smo sa sjajnom ekipom, timom u kojem nema slabog mesta – naglasio je on. – Pružili smo maksimum, dobili prvo poluvreme, ali smo imali i sportske sreće u brojnim situacijama kada je domaćin stvarao prilike.

Ipak, Erling Haland, golgeter engleskog šampiona, nije se upisao u listu strelaca, a on je bio upravo Dragovićev „zadatak“.

- Igrao sam i ranije protiv Halanda i znao sam šta me očekuje. Reč je o odličnom fudbaleru, čoveku koji uvek želi da zatrese mrežu i čini mi se da sam svoju deo posla uradio onako kako je i trebalo. Idemo dalje, pokazali smo da možemo da se borimo i sa najjačima – dodao je Dragović.


Statistika objašnjava

Koliko je Mančester siti bio ofanzivan i koliko je kidisao ka golu Crvene zvezde, najbolje otkrivaju statistički podaci. Domaćin je šutitao čak 37 puta ka meti, od čega je 16 udaraca išlo u okvir gola. Glazer je zaustavio čak 13 pokušaja, a tri su završila iza njegovih leđa. Istovremeno, Beograđani su uputili samo tri šuta ka Edersonovoj mreži, od čega su dva pokušaja išla unutar granica gola. Posed lopte, što je očekivano, bio je 71 naspram 29 odsto u korist Sitija, koji je izveo i 12 kornera, a Crvena zvezda ni jedan.


Podatak da je Mančester siti izjednačio rekord Lige šampiona s Realom po broju šuteva ka protivničkom golu, dovoljno govori o odnosu snaga. Čak 37 puta su Englezi ugrozili gol Omrija Glazera, ali je Izraelac, s izuzetkom loše intervencije kod drugog gola, bio gotovo nesavladiva prepreka za Gvardioline jurišnike.

- Šteta je što mi se desila greška kod drugog gola – nadovezao se se odlični golman. – To je fudbal i to se dešava. Nije bilo ni malo lako da sačuvam mrežu, ali smo se, ipak, odlično nosili s atacima rivala.

Kada je, u 45. minutu Osman Bukari doveo srpskog prvaka u vođstvo, utišao je bar na trenutak prepune tribine na Etihadu. Siti je stvarao prilike, pogodio prečku, a radovali su se Beograđani.

- To nije uticalo na nas – otkrio je Pep Gvardiola. – Odigrali smo fantastičnu utakmicu, jedino što nismo pronašli put do mreže rivala. Nisam u poluvremenu ništa posebno zahtevao od mojih igrača. Rekao sam im da nastave s igrom koju su prezentovali u prvih 45 minuta i, videli ste, to nam je donelo rezultat. I, da, rekao sam im da ih volim.

Strelac trećeg gola za Siti, Rodri, bio je zadovoljan i igrom i ishodom.

- Zaista nismo imali sreće u prvih 45 minuta, ali nije kod nas bilo panike ni kada je Zvezda povela – uz osmeh je istakao Rodri. – Nije bilo povišenih tonova u pauzi, znali smo da rezultat naše totalne ofanzive mora da dođe i to se i dogodilo u nastavku.

A. Predojevi

Autor:
Pošaljite komentar
GOLMAN CRVENE ZVEZDE Omri Glazer NOVI REKORDER LIGE ŠAMPIONA Evo koliko je IMAO ODBRANA

GOLMAN CRVENE ZVEZDE Omri Glazer NOVI REKORDER LIGE ŠAMPIONA Evo koliko je IMAO ODBRANA

19.09.2023. 23:50 00:04