scattered clouds
10°C
19.10.2024.
Нови Сад
eur
117.0199
usd
107.9121
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

УПРКОС ПОРАЗУ НИСУ СЕ ОБРУКАЛИ Првак Старог континента ипак прејак за Звезду

20.09.2023. 15:33 15:44
Пише:
Фото: Фото: Tanjug (AP Photo/Dave Thompson)

Не можемо да се отмемо утиску како су фудбалери Црвене звезде унапред били прежаљени пред гостовање Манчестер ситију, у првом колу Г групе Лиге шампиона.

Ако ћемо реално, није се на Етихаду догодило ништа што би оповргло овакав став наше јавности, јер актуелни шампион Европе славио је резултатом 3:1 (0:1), али је и првак Србије показао да је заслужио да се нађе у изабраном друштву и одигра велику утакмицу са „грађанима“.

Игра тима Пепа Гвардиоле, сасвим искрено, на превисоком је нивоу за црвено-белу чету из Београда, чак и када Енглези играју без неколико веома важних фудбалера.

Једноставно, фудбал је отишао (пре)далеко у најразвијенијим земљама Европе, а Сити је најбољи пример за то. Та екипа игра, на око, крајње једноставно, брзо и, што је најважније, хируршки прецизно, разоружавајући сваког ривала хитрим пасовима и рушећи му снове о томе да остане непоражен. Желео је тим Барака Бахара то да покуша да оствари, али сан је у овом случају остао – сан.

- Можемо да се погледамо у огледало и кажемо да смо били храбри и да се нисмо уплашили – рекао је Бахар. – Манчестер сити има моћан тим, без обзира на то у којем саставу да истрчи на терен. Морамо одмах да се окренемо оном што нам следи, а то је вечити дерби.

И капитен црвено-белих из српске престонице Александар Драговић био је реалан.

- Играли смо са сјајном екипом, тимом у којем нема слабог места – нагласио је он. – Пружили смо максимум, добили прво полувреме, али смо имали и спортске среће у бројним ситуацијама када је домаћин стварао прилике.

Ипак, Ерлинг Халанд, голгетер енглеског шампиона, није се уписао у листу стрелаца, а он је био управо Драговићев „задатак“.

- Играо сам и раније против Халанда и знао сам шта ме очекује. Реч је о одличном фудбалеру, човеку који увек жели да затресе мрежу и чини ми се да сам своју део посла урадио онако како је и требало. Идемо даље, показали смо да можемо да се боримо и са најјачима – додао је Драговић.


Статистика објашњава

Колико је Манчестер сити био офанзиван и колико је кидисао ка голу Црвене звезде, најбоље откривају статистички подаци. Домаћин је шутитао чак 37 пута ка мети, од чега је 16 удараца ишло у оквир гола. Глазер је зауставио чак 13 покушаја, а три су завршила иза његових леђа. Истовремено, Београђани су упутили само три шута ка Едерсоновој мрежи, од чега су два покушаја ишла унутар граница гола. Посед лопте, што је очекивано, био је 71 наспрам 29 одсто у корист Ситија, који је извео и 12 корнера, а Црвена звезда ни један.


Податак да је Манчестер сити изједначио рекорд Лиге шампиона с Реалом по броју шутева ка противничком голу, довољно говори о односу снага. Чак 37 пута су Енглези угрозили гол Омрија Глазера, али је Израелац, с изузетком лоше интервенције код другог гола, био готово несавладива препрека за Гвардиолине јуришнике.

- Штета је што ми се десила грешка код другог гола – надовезао се се одлични голман. – То је фудбал и то се дешава. Није било ни мало лако да сачувам мрежу, али смо се, ипак, одлично носили с атацима ривала.

Када је, у 45. минуту Осман Букари довео српског првака у вођство, утишао је бар на тренутак препуне трибине на Етихаду. Сити је стварао прилике, погодио пречку, а радовали су се Београђани.

- То није утицало на нас – открио је Пеп Гвардиола. – Одиграли смо фантастичну утакмицу, једино што нисмо пронашли пут до мреже ривала. Нисам у полувремену ништа посебно захтевао од мојих играча. Рекао сам им да наставе с игром коју су презентовали у првих 45 минута и, видели сте, то нам је донело резултат. И, да, рекао сам им да их волим.

Стрелац трећег гола за Сити, Родри, био је задовољан и игром и исходом.

- Заиста нисмо имали среће у првих 45 минута, али није код нас било панике ни када је Звезда повела – уз осмех је истакао Родри. – Није било повишених тонова у паузи, знали смо да резултат наше тоталне офанзиве мора да дође и то се и догодило у наставку.

А. Предојеви

Аутор:
Пошаљите коментар
ГОЛМАН ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ Омри Глазер НОВИ РЕКОРДЕР ЛИГЕ ШАМПИОНА Ево колико је ИМАО ОДБРАНА

ГОЛМАН ЦРВЕНЕ ЗВЕЗДЕ Омри Глазер НОВИ РЕКОРДЕР ЛИГЕ ШАМПИОНА Ево колико је ИМАО ОДБРАНА

19.09.2023. 23:50 00:04