Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Srbija pobedila Litvaniju na startu kvalifikacija za EP

24.03.2023. 20:53 22:49
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

BEOGRAD: Od davne 2000. godine fudbalera iz naše zemlje nije bilo na završnoj smotri Evropskog prvenstva i to je ne baš lepa tradicija koju aktuelna generacija reprezentativaca Srbije želi da prekine.

Naš tim je uspešno krenuo u kvalifikacije u okviru grupe G, potvrđujući da su ambicije koje nesumnjivo ima, potkrepljene kvalitetom i snagom igrača i ekipe koju predvodi selektor Dragan Piksi Stojković.

Od početka su šansu dobili Strahinja Eraković i Marko Grujić, umesto u startnoj postavi očekivanih Nikole Milenkovića i Sergeja Milinkovića-Savića.

„Orlovi“ su, iako u nešto laganijem ritmu, odmah preuzeli incijativu, trudeći se da pokažu koje ko na terenu, ujedno i da opravdaju ulogu favorita i u ovom susretu, baš kao i u G grupi kvalifikacija za EP.

Prvu konkretniju akciju ka golu Litvanaca naš tim napravio je u 14. minutu, kada je kapiten Tadić lepo uposlio u kaznenom prostoru Dušana Vlahovića, čiji je šut, koji baš i nije bio naročito jak, lako ukrotio golman gostiju Bartkus.


S Crnom Gorom u ponedeljak

Drugu utakmicu u kvalfikacijama reprezentacija Srbije odigraće već u ponedeljak u Podgorici, gde će joj domaćin biti selekcija Crne Gore.

Taj susret na programu je od 20.45 časova, a sudiće ga francuski arbitar Klemen Turpan.


Međutim, dva minuta kasnije kapitulirala je odbrana Litvanije, kada je po levoj strani lepo prošao Filip Kostić, usledio je sjajni pas do Dušana Tadića, a on je lako zatresao protivničku mrežu, za vođstvo Srbije od 1:0.

Stečeno vođstvo nije značilo da naš državni tim ne želi da ga uveća, pa su Piksijevi izabranici nastavili s napadima, posebno po levom krilu, gde je Kostić zadavao prilične probleme odbrani tima selektora Edgarasa Jankauskasa.

Pleli su mrežu momci u crvenim dresovima pred kaznenim prostorom rivala, a dirigent igre naše selekcije bio je raspoloženi Tadić.

U 28. minutu, međutim, na pas Golubickasa, iznenada se u šansi našao najistureniji Litvanac Paulauskas, čije šut je, srećom po našeg golmana Vanju Milinkovića-Savića, bio nedovoljno precizan. Opomena koju su dobili, već u sledećoj akciji Srbije, izrodila je odličan centaršut Tadića i solidan, ali neprecizan pokušaj glavom Vlahovića.

Probudila se u tim trenucima i publika na stadionu „Rajko Mitić“, stvorila se lepa atmosfera i lepa podrška „orlovima“.

Mogao je u 34. minutu Aleksandar Mitrović, posle nekoliko sjajnih driblinga, da po drugi put zatrese mrežu, ali je neko iz odbrane Litvanaca skrenuo loptu u korner. Posle udarca iz ugla, pokušao je Andrija Živković da ugrozi gol protivnika, na putu ka cilju lopti je smer malo promenio Grujić, a ona se, od stative, odbila u gol-aut.

 I u drugih 45 minuta nastavila je Srbija da ugrožava gol Litvanaca, dominirajući terenom, ali je nekako nedostajao drugi gol našeg tima, pa da reši sve dileme, ukoliko su one uopšte i postojale.


Debitovao Samardžić

Taj 72. minut duela s Litvanijom dugo će pamtiti fudbaler italijanskog Udinezea Lazar Samardžić, koji je tada ušao u igru umesto Dušana Tadića i na taj način debitovao u našem nacionalnom timu.

Ovaj 21-godišnji mladić rođen u Berlinu bio je na meti i nemačke državne selekcije, ali je, eto, odlučio da obuče dres zemlje iz koje su poreklom njegovi roditelji.


A onda su gosti, igrao se 51. minut, izveli odličnu kontru, sam se pred golom našao Jankausakas, ali je mlađi od braće Milinković-Savić bio veoma siguran i otklonio potencijalnu opasnost.

Što nije za nogom pošlo Litvaniji, učinili su srpski reprezentativci u 53. minutu. Mitrović je lepo uposlio Dušana Tadića, koji se lepo oslobodio čuvara na levoj strani, pogledao ka golu i maestralno uposlio Dušana Vlahovića, koji je povisio rezultat na 2:0.

Tek tada kao da su se malo oslobodili gosti, koji su u nekoliko navrata pretili našem golu, ali je Vanja bio veoma siguran i lako krotio njihove udarce, pa je susret završen rezultatom 2:0 u korist Srbije.

A. Predojević

Srbija – Litvanija  2:0 (1:0)

BEOGRAD: Stadion „Rajko Mitić“, gledalaca: 20.000, sudija: Lorens Viser (Belgija). Strelci: Tadić u 16. i Vlahović u 53. minutu. Žuti karton: Slivka (Litvanija)

SRBIJA: V. Milinković-Savić 7,5 – Eraković 7, Gudelj 7, Pavlović 7 – Živković 7 (od 80. Milenković -), Grujić 7, Lukić 7 (od 72. Ilić 7), Kostić 7,5 – Tadić 8 (od 72. Samardžić 7), Vlahović 7,5 (od 63. S. Milinković-Savić 7), A. Mitrović 7,5 (od 80. Joveljić -).

LITVANIJA: Bartkus 6,5 – Lasickas 7, Kažukolovas 6,5, Girdvainis 6, Beneta 6,5 (od 86. Baravikas -) – Šimkus 6,5 – Černiš 7, Gineitis 6 (od 80. Romanovski -), Golubickas 6,5 (od 62. Slivka 6), E. Jankauskas 6 (od 62. Novikovas 6,5) – Paulauskas 6 (od 80. Laukžemis -).

Minut ćutanja za Sinišu Mihajlovića 

Uoči početka večerašnjeg meča između Srbije i Litvanije u prvom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine održan je minut ćutanja u čast bivšeg fudbalera i selektora Srbije Siniše Mihajlovića, koji je preminuo u decembru prošle godine.

Pre minuta ćutanja ceo stadion je aplaudirao legendarnom srpskom fudbaleru i treneru. Aplaudirali su i reprezentativci Srbije i Litvanije. Utakmici prisustvuje oko 20.000 navijača.

Mihajlović je preminuo 16. decembra 2022. u 54. godini posle duge borbe sa leukemijom. On je sahranjen tri dana kasnije u Rimu. Za reprezentaciju Jugoslavije odigrao je 63 utakmice i postigao 10 golova. On je bio selektor Srbije od 2012. do 2013. godine.

Fudbaleri Srbije i Litvanije igraju na stadionu "Rajko Mitić" u Beogradu meč grupe G kvalifikacija za EP, koje će biti odigrano 2024. godine u Nemačkoj.

Podrška više od 150 mališana iz Gnjilana

Više od 150 dečaka i devojčica iz kosovsko-pomoravskog okruga bodriće večeras fudbalere Srbije na meču protiv Litvanije u prvom kolu grupe G kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, koje će biti održano naredne godine u Nemačkoj, saopšteno je iz FSS.

IZ FSS navode da se očekuje da će reprezentativci i selektor Srbije Dragan Stojković večeras imati podršku više od 20.000 navijača sa tribina stadiona "Rajko Mitić".

Među onima koji su prešli dug put kako bi bodrili naš najbolji nacionalni tim su i mališani iz kosovsko-pomoravskog okruga Kosova i Metohije. Više od 150 dečaka i devojčica biće smešteno na istočnoj tribini našeg najvećeg stadiona u nadi da će se radovati pobedi Srbije i osvajanju prva tri boda, naveo je FSS.

Našim orlovima, selektoru Stojkoviću, stručnom štabu, kao i rukovodstvu, predsedniku Draganu Džajiću, potpredsedniku Branislavu Nedimoviću i ostalima u ime svih koji dolaze večeras iz naše južne pokrajine, mnogo sreće večeras i u kompletnim kvalifikacijama, poželeo je Nenad Vlajković, član Privremenog organa opštine Gnjilane uz najiskrenuju želju da će se svi zajedno barem još jednom videti krajem godine i proslaviti odlazak na EP u Nemačkoj, saopšteno je iz FSS.

Dolazak dece na utakmicu obezbedila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju Vlade Republike Srbije.

Autor:
Pošaljite komentar