overcast clouds
21°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Србија победила Литванију на старту квалификација за ЕП

24.03.2023. 20:53 22:49
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

БЕОГРАД: Од давне 2000. године фудбалера из наше земље није било на завршној смотри Европског првенства и то је не баш лепа традиција коју актуелна генерација репрезентативаца Србије жели да прекине.

Наш тим је успешно кренуо у квалификације у оквиру групе Г, потврђујући да су амбиције које несумњиво има, поткрепљене квалитетом и снагом играча и екипе коју предводи селектор Драган Пикси Стојковић.

Од почетка су шансу добили Страхиња Ераковић и Марко Грујић, уместо у стартној постави очекиваних Николе Миленковића и Сергеја Милинковића-Савића.

„Орлови“ су, иако у нешто лаганијем ритму, одмах преузели инцијативу, трудећи се да покажу које ко на терену, уједно и да оправдају улогу фаворита и у овом сусрету, баш као и у Г групи квалификација за ЕП.

Прву конкретнију акцију ка голу Литванаца наш тим направио је у 14. минуту, када је капитен Тадић лепо упослио у казненом простору Душана Влаховића, чији је шут, који баш и није био нарочито јак, лако укротио голман гостију Барткус.


С Црном Гором у понедељак

Другу утакмицу у квалфикацијама репрезентација Србије одиграће већ у понедељак у Подгорици, где ће јој домаћин бити селекција Црне Горе.

Тај сусрет на програму је од 20.45 часова, а судиће га француски арбитар Клемен Турпан.


Међутим, два минута касније капитулирала је одбрана Литваније, када је по левој страни лепо прошао Филип Костић, уследио је сјајни пас до Душана Тадића, а он је лако затресао противничку мрежу, за вођство Србије од 1:0.

Стечено вођство није значило да наш државни тим не жели да га увећа, па су Пиксијеви изабраници наставили с нападима, посебно по левом крилу, где је Костић задавао приличне проблеме одбрани тима селектора Едгараса Јанкаускаса.

Плели су мрежу момци у црвеним дресовима пред казненим простором ривала, а диригент игре наше селекције био је расположени Тадић.

У 28. минуту, међутим, на пас Голубицкаса, изненада се у шанси нашао најистуренији Литванац Паулаускас, чије шут је, срећом по нашег голмана Вању Милинковића-Савића, био недовољно прецизан. Опомена коју су добили, већ у следећој акцији Србије, изродила је одличан центаршут Тадића и солидан, али непрецизан покушај главом Влаховића.

Пробудила се у тим тренуцима и публика на стадиону „Рајко Митић“, створила се лепа атмосфера и лепа подршка „орловима“.

Могао је у 34. минуту Александар Митровић, после неколико сјајних дриблинга, да по други пут затресе мрежу, али је неко из одбране Литванаца скренуо лопту у корнер. После ударца из угла, покушао је Андрија Живковић да угрози гол противника, на путу ка циљу лопти је смер мало променио Грујић, а она се, од стативе, одбила у гол-аут.

 И у других 45 минута наставила је Србија да угрожава гол Литванаца, доминирајући тереном, али је некако недостајао други гол нашег тима, па да реши све дилеме, уколико су оне уопште и постојале.


Дебитовао Самарџић

Тај 72. минут дуела с Литванијом дуго ће памтити фудбалер италијанског Удинезеа Лазар Самарџић, који је тада ушао у игру уместо Душана Тадића и на тај начин дебитовао у нашем националном тиму.

Овај 21-годишњи младић рођен у Берлину био је на мети и немачке државне селекције, али је, ето, одлучио да обуче дрес земље из које су пореклом његови родитељи.


А онда су гости, играо се 51. минут, извели одличну контру, сам се пред голом нашао Јанкаусакас, али је млађи од браће Милинковић-Савић био веома сигуран и отклонио потенцијалну опасност.

Што није за ногом пошло Литванији, учинили су српски репрезентативци у 53. минуту. Митровић је лепо упослио Душана Тадића, који се лепо ослободио чувара на левој страни, погледао ка голу и маестрално упослио Душана Влаховића, који је повисио резултат на 2:0.

Тек тада као да су се мало ослободили гости, који су у неколико наврата претили нашем голу, али је Вања био веома сигуран и лако кротио њихове ударце, па је сусрет завршен резултатом 2:0 у корист Србије.

А. Предојевић

Србија – Литванија  2:0 (1:0)

БЕОГРАД: Стадион „Рајко Митић“, гледалаца: 20.000, судија: Лоренс Висер (Белгија). Стрелци: Тадић у 16. и Влаховић у 53. минуту. Жути картон: Сливка (Литванија)

СРБИЈА: В. Милинковић-Савић 7,5 – Ераковић 7, Гудељ 7, Павловић 7 – Живковић 7 (од 80. Миленковић -), Грујић 7, Лукић 7 (од 72. Илић 7), Костић 7,5 – Тадић 8 (од 72. Самарџић 7), Влаховић 7,5 (од 63. С. Милинковић-Савић 7), А. Митровић 7,5 (од 80. Јовељић -).

ЛИТВАНИЈА: Барткус 6,5 – Ласицкас 7, Кажуколовас 6,5, Гирдваинис 6, Бенета 6,5 (од 86. Баравикас -) – Шимкус 6,5 – Черниш 7, Гинеитис 6 (од 80. Романовски -), Голубицкас 6,5 (од 62. Сливка 6), Е. Јанкаускас 6 (од 62. Новиковас 6,5) – Паулаускас 6 (од 80. Лаукжемис -).

Минут ћутања за Синишу Михајловића 

Уочи почетка вечерашњег меча између Србије и Литваније у првом колу групе Г квалификација за Европско првенство 2024. године одржан је минут ћутања у част бившег фудбалера и селектора Србије Синише Михајловића, који је преминуо у децембру прошле године.

Пре минута ћутања цео стадион је аплаудирао легендарном српском фудбалеру и тренеру. Аплаудирали су и репрезентативци Србије и Литваније. Утакмици присуствује око 20.000 навијача.

Михајловић је преминуо 16. децембра 2022. у 54. години после дуге борбе са леукемијом. Он је сахрањен три дана касније у Риму. За репрезентацију Југославије одиграо је 63 утакмице и постигао 10 голова. Он је био селектор Србије од 2012. до 2013. године.

Фудбалери Србије и Литваније играју на стадиону "Рајко Митић" у Београду меч групе Г квалификација за ЕП, које ће бити одиграно 2024. године у Немачкој.

Подршка више од 150 малишана из Гњилана

Више од 150 дечака и девојчица из косовско-поморавског округа бодриће вечерас фудбалере Србије на мечу против Литваније у првом колу групе Г квалификација за Европско првенство, које ће бити одржано наредне године у Немачкој, саопштено је из ФСС.

ИЗ ФСС наводе да се очекује да ће репрезентативци и селектор Србије Драган Стојковић вечерас имати подршку више од 20.000 навијача са трибина стадиона "Рајко Митић".

Међу онима који су прешли дуг пут како би бодрили наш најбољи национални тим су и малишани из косовско-поморавског округа Косова и Метохије. Више од 150 дечака и девојчица биће смештено на источној трибини нашег највећег стадиона у нади да ће се радовати победи Србије и освајању прва три бода, навео је ФСС.

Нашим орловима, селектору Стојковићу, стручном штабу, као и руководству, председнику Драгану Џајићу, потпредседнику Браниславу Недимовићу и осталима у име свих који долазе вечерас из наше јужне покрајине, много среће вечерас и у комплетним квалификацијама, пожелео је Ненад Влајковић, члан Привременог органа општине Гњилане уз најискренују жељу да ће се сви заједно барем још једном видети крајем године и прославити одлазак на ЕП у Немачкој, саопштено је из ФСС.

Долазак деце на утакмицу обезбедила је Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије.

Аутор:
Пошаљите коментар