Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

POČINJE SP U RUSIJI Nemci brane trofej, Brazil prvi favorit

14.06.2018. 08:27 10:17
Piše:
Izvor: epa06805754 Soccer fans in Moscow, Russia, 13 June 2018. The FIFA World Cup 2018 will take place in Russia from 14 June till 15 July 2018. EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV 54405484 Author MAXIM SHIPENKOV Description epa06805754 Soccer fans in Moscow, Russia, 13 J

Utakmicom između  Rusije i Saudijske Arabije u Moskvi danas počinje 21. Svetsko fudbalsko prvenstvo.

Titulu brani reprezentacija Nemačke, koja je pre četiri godine u Rio de Žaneiru u finalu, golom Gecea u produžetku, savladala Argentinu (1:0). I u Rusiji su Nemci među najvećim favoritima, ali se velike šanse daju i selekcijama Brazila, Francuske, Belgije, Španije i Argentine. Po mnogima Brazil u ovom trenutku ima najjači tim, međutim, još uvek je nepoznanica da li se njihov najbolji igrač Nejmar potpuno oporavio od povrede.

Pedantni statističari ističu i to da se Svetsko prvenstvo održava u Evropi i da se  samo jednom do sada dogodilo da trofej osvoji neka zemlja koja nije sa Starog kontinenta. Bilo je to davne 1958. godine kada je Brazil u finalu, posle fenomenalne partije Pelea, pobedio Švedsku sa 5:2.

Dakle, po statistici pobednika Mundijala valja tražiti između Nemačke, Francuske, Španije, Belgije, možda Engleske i Portugalije. Nemci su do sada četiri puta osvajali najvredniji pehar, u Rusiju će igrati u nešto podmlađenom sastavu, ali i sa iskusnim asovima kao što su Nojer, Miler, Humels i Ozil. Nije na odmet spomenuti da su prošle godine na Kupu Konfederacija (mini Mundijal) slavili s drugim timom.


Svečano otvaranje

Svečano otvaranje Mundijala na stadionu Lužniki u Moskvi počinje  u 16 sati,a prema najavi organizatora u programu će učestvovati engleski  pevač Robi Vilijams i  ruska operska diva Aida Garifulina. Istaknuto mesto u programu dobiće i nekadašnji dvostruki osvajač Svetsko prvenstva Brazilac Ronaldo.


Francuska ima izuzetno jak sastav sa Grizmanom, Kanteom, Pogbom, kao i Belgija koja  je lako u kvalifikacijama osvojila prvo mesto u grupi. Ne treba otpisati ni Špance, posle debakla u Barzilu, renovirali su tim i pronašli svoju igru. Imena De Heje, Inijeste, Serhia Ramosa, Koste i Pikea u svetu fudbala mnogo znače. Nije  na odmet reći i to da Španci imaju najskuplji tim na Svetskom prvenstvu. 

Iz prikrajka vrebaju evropski prvak Portugalija, sa fenomenalnim Kristijanom Ronaldom i Engleska bez obzira što u poslednjih nekoliko decenija igra slabije od očekivanja. Ne sme se iskuljučiti iz grupe favorita ni Argentina makar zbog Lionela Mesija, s tim što su vizu za Mundijal izborili u poslednjem krugu kvalifikacija.       

Srbija je posle  osmogodišnje pauze (nije nas bilo u Brazilu) učesnik svetske fudbalske svetkovine. Fudbalski poznavaoci smatraju da imamo interesantan tim  i da sa malo sreće možemo daleko stići. Problem je, kažu, ako osvojimo drugo mesto u grupi  najverovatnije bi nam naredni rival bila Nemačka.Podsećanja radi na SP u Južnoj Africi  pobedili smo Nemce(1:0).

Srbija je posle osmogodišnje pauze (nije nas bilo u Brazilu) učesnik svetske fudbalske svetkovine. Fudbalski poznavaoci smatraju da imamo interesantan tim i da uz malo sreće možemo daleko stići

Velika borba vodiće se i za pojedinačne trofeje koje dodeljuje FIFA. U Brazilu za najboljeg igrača proglašen je Lionel Mesi, iako je Asrgentina bila druga, najbolji strelac  je bio Hames Rodrigez (šest golova),a najbolji golman Manuel Nojer. I sada je Mesi među glavnim kadidatima za prvog igrača Mundijala, ali retko se u fudbalu istorija ponavlja. Najviše je onih koji veruju  da će zlatnu loptu osvojiti Nejmar, a među  kandiatima za  prvog igrača sveta su i Kristijano Ronaldo,  Antoan Grizma i Edin Azar.No, po običaju velika takmičenja iznedre neka nova imena, pa su slavu ranije  pokupili autsajderi poput Paulo Rosija (Italija), Salvatora Skilaćija(Italija), Olivera Kana (Nemačka), Dijega Forlana (Urugvaj). 

Šampionat počinje danas utakmicom između Rusije i Saudijske Arabije, a  finale će se igrati 15. jula. Najverovatnije da je ovo Svetsko prvenstvo poslednje na kojem će nastupati 32 reprezentacije, već na sledećem, u Kataru, učestvovaće  48 selekcija. No, još uvek nije sigurno da će domaćin sledećeg Mundijala biti Katar (zbog toplog vremena), ni to koliko će reprezentacija igrati na završnom turniru.        

G. Kovač 

Danas

Svečano otvaranje     (16. 30)

Rusija - S. Arabija     (17)

 

Sutra

Egipat - Urugvaj         (14)

Maroko - Iran   (17)

Portugal -  Španija   (20)

Autor:
Pošaljite komentar