Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Novi „Karađorđe” po standardima UEFA

12.09.2019. 12:38 12:42
Piše:
Izvor: Izgled budućeg stadiona Karađorđe

Stadion „Karađorđe” biće i definitivno srušen, a na njegovom mestu izgrađen isključivo fudbalski, ukoliko Skupština Novog Sada na sednici zakazanoj za utorak usvoji predlog odluke o izradi izmena plana detaljne regulacije za ovaj deo grada.

Tako, nakon dugogodišnjih najava, Novi Sad bi trebalo da dobije moderan fudbalski stadion u skladu sa svim standardima UEFA, dok bi i njegova okolina bila prilagođena nameni predviđenoj Generalnim planom grada, koja podrazumeva sportski i opštegradski centar, uz neophodne saobraćajnice.

U obrazloženju predloga odluke navodi se da je uvidom u važeću plansku dokumentaciju utvrđeno da nije moguće rekonstruisati postojeći stadion u skladu s važećim Planom generalne regulacije i pravilnicima za međunarodne utakmice i portivpožarnu zaštitu. Iz tih razloga planiraju se izmene plana kako bi se omogućila izgradnja novog „Karađorđa”, koji je stekao i status objekta od nacionalnog značaja.

Novac za projektovanje novog stadiona obezbedila je Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima republičke Vlade, a u obrazloženju odluke navodi se da će novi stadion imati kapacitet između 16.800 i 19.000 mesta, bez atletske staze, sa svim sadržajima i funkcijama koje zahteva UEFA. Ujedno napominje se i da se na ovaj korak Grad odlučio usled toga što je „izražena namera Republike Srbije da se u koordinaciji sa susednim državama priprema kandidatura za domaćinstvo Evropskog i Svetskog prvenstva u fudbalu”.

Stadion „Karađorđe” izgrađen je 1924. godine, pretrpeo je nekoliko rekonstrukcija, od kojih nijedna nije urađena do kraja. Kako Novi Sad planira izgradnju Atletskog centra na Jugovićevu, novi stadion neće imati atletsku stazu i biće manjih dimenzija od postojećeg, ali i većeg kapaciteta, koji danas iznosi 14.458 mesta. Urbanisti predviđaju da će novi stadion biti ekonomičniji i energetski efikasan, što će biti ostvareno postavljanjem solarnih panela na krovu, korišćenjem geotermalne energije i manjim brojem reflektora od postojećih.


Gajić: Bićemo aktivni u realizaciji projekta

Kako se, po svoj prilici, približava početak realizacije projekta izgradnje novog fudbalskog stadiona na mestu postojećeg objekta „Karađorđe“, oglasio se Vojislav Gajić, predsednik Fudbalskog kluba Vojvodina.

- Pozdravljamo sve aktivnosti Grada i Republike Srbije na realizaciji ovog strateškog projekta - rekao je Gajić. - On nije značajan samo za Novi Sad, već je u skladu i sa ciljevima FK Vojvodina da bude redovni učesnik evropskih takmičenja, što je nemoguće bez izgradnje novog stadiona. Klub će učestvovati u svim aktivnostima na realizaciji značajnog i velikog posla, što, između ostalog, podrazumeva i usklađivanje naših treninga i utakmica sa dinamikom predstojećih radova.

A. P.


Iz Gradske uprave za urbanizam navode i da će se izmenama plana omogućiti i izgradnja podzemnih etaža prvenstveno za parkiranje, stadion će imati i prateće komercijalne i poslovne sadržaje, a urbanisti napominju i da će se novim planom konačno omogućiti uređenje neposredne okoline Stadiona „Karađorđe” s težištem na SPC „Vojvodina”, kao jedan od glavnih gradskih repera.

Planeri imaju nameru da reše postojeće saobraćajne probleme i olakšaju pristup samom objektu, dok se predviđa i ozelenjavanje okoline stadiona i planiranog poslovnog centra uz Bulevar oslobođenja na mestu sadašnje zgrade Komunalne milicije. Kako je navedeno u obrazloženju, planira se „atraktivan poslovni prostor, koji može biti u funkciji sporta i rekreacije, ali i ostalih namena”. Namera urbanista je da te namene budu privlačne i dinamične kako bi aktivirale javni prostor.

Procedura ciljane izmene plana detaljne regulacije obaviće se u skraćenom postupku, sa javnim uvidom od 15 dana, a Zavod za urbanizam ima rok od 60 dana da izradi predlog izmena plana.   

S. Krstić

Autor:
Pošaljite komentar
Deca sa Kosova i Metohije posetila Stadion Karađorđe

Deca sa Kosova i Metohije posetila Stadion Karađorđe

23.01.2019. 08:10 08:28