Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Muslin: Slava pripada fudbalerima

11.10.2017. 08:48 08:55
Piše:
Izvor: Slavoljub Muslin, foto: FSS

Selektora Slavoljuba Muslina, tvorca ogromnog uspeha reprezentacije, novinari su dočekali spontanim aplauzom. Pitanja, praktično, nije trebalo ni postavljati.

„Očekivali smo tešku utakmicu protiv rivala koga nije niko pobedio dva puta u grupi. I taj poslednji korak uvek je najteži, tako je bilo i sada. Dali smo jedan gol, to je bilo dovoljno za pobedu i ja bih čestitao momcima koji su najzaslužniji za ovaj uspeh. Čestitao bih i svima u Fudbalskom savezu na podršci koju smo imali sve vreme i zaista sam ponosan na sve koji su doprineli ovom uspehu. Ovo je zajednički i veliki uspeh za naš fudbal. Mnogi možda nisu verovali, ali ja jesam, od prvog dana“, počeo je svoj monolog Muslin.

Želeo je iskusni stručnjak da pojasni i neke detalje o pričama da je uveo red, da je u osnovi njegovog fudbalskog razmišljanja defanzivna orjentacija...

„Sećam se da se pričalo o nekoj disciplini koju sam zaveo! Ne, nisam, jednostavno smo imali dobar odnos, odnos međusobnog poštovanja što se videlo kroz rezultate koje smo postizali. Nisam imao potrebu da podignem glas ili bilo koga da kaznim. Dali smo 20 golova u deset utakmica kvalifikacija. Dakle,dva po meču. To je dobar prosek“, konstatovao je selektor.

Priznaje Muslin da smo u finišu kvalifikacija ostali bez igre.

„Trebaće nam malo vremena da se „setimo“ da smo se plasirali na Svetsko prvenstvo. Pustio sam momke da proslave ovaj uspeh,nisam ulazio u svlačionicu. Samo mi znamo koliko smo napora uložili u sve ovo. Sretni smo svi, malo smo se ispraznili posle svega, ali uspeh je tu. Istina, malo smo izgubili igru u dve poslednje utakmice, nismo bili ni kompletni, bilo je kadrovskih problema... Morao sam da menjam odbranu, ali nećemo sada da se žalimo. Idemo u Rusiju i to je sada najvažnije za srpski fudbal.“


Igrači nisu znali rezultat iz Kardifa

Da li ste znali da Irska vodi 1:0, što je rezultat koji bi Srbiji omogućio plasman i sa remijem?

„Rekli su mi da vode Irci, ali nisam se obazirao na to, jer smo hteli da obezbedimo plasman pobedom. Hteli smo da damo gol koji nas vodi u Rusiju, a momcima nismo ništa pričali“, odgovorio je Muslin.


Jasni su dalji planovi.

„Čekamo žreb 1. decembra da vidimo imena protivnika, ali rano je sada da pričamo o onome što nas očekuje u Rusiji. Imaćemo  9. i 14. novembra dve prijateljske utakmice, počinjemo sa proverama, šansu će dobiti i igrači koji do sada nisu bili u reprezentaciji, jednostavno svima su vrata otvorena.“

Vreme slavlja, pomalo i zaboravljenog kada je reč o srpskom fudbalu, je stiglo. Selektor je još jednom napravio paralelu izemeđu  dosadašnjih igara i očekivanja u Rusiji.


Tri ključna momenta

Selektor je premotao film i ukazao na tri ključna momenta u kvalifikacijama.

„Prvi detalj su one tri utakmice kada sam postao selektor.Imao sam 15 dana na raspolaganju da me igrači upoznaju i da saznaju moje ideje.Ti mečevi su nam mnogo značili. Drugi momenat? Možda je to onaj trenutak u Gruziji kada kod rezultata 1:0 domaćin nije postigao drugi gol iz zicera .Brzo smo se vratili u igru i na kraju preokrenuli rezultat. Treći? Pobeda u Dablinu. To je možda definitivno prelomilo kvalifikacije i rešilo putnika za Rusiju“, smatra Muslin.


„Dve poslednje utakmice smo odigrali najgore u kvalifikacijama, kao da smo se uplašili. Nije to uvek bilo lako, a nismo zaboravili da igramo fudbal. Svakako da moramo bolje,  ali ako budemo igrali kao na početku kvalifikacija možemo da očekujemo nešto u Rusiji. Biće jako teško na Svetskom prvenstvu, na okupu su najbolje planetarne reprezentacije. Vidite da će Italija igrati baraž, da Argentina nije sigurna. Ne kažem da ne treba da očekujete ništa od nas, ali kad vidimo žreb, onda ćemo da pričamo o nastupu u Rusiji“, poručio je Muslin.

Žreb grupa zakazan je za 1. decembar u Kremlju, a po svemu sudeći Srbija će ga dočekatu u četvrtom šeširu.   

Z. Rangelov

Uz plasman Srbije na Svetsko prvenstvo u Rusiji

Fudbalska agonija nacionalnog fudbalskog tima Srbije je prekinuta. Posle osam turobnih godina i preskočena čak tri velika takmičenja bićemo akteri završne smotre svetskog fudbala naredne godine u Rusiji. Ako se realno sagleda, aktuelni trenutak u najpopularnijem sportu na Starom kontinentu, odnos snaga, kvaliteta i uloženog novca, onda se mora konstatovati da su „orlovi“ napravili istinski sportski podvig.

Očigledno, nakon silnih pehova i promašaja kockice su se složile. Ako smo selektore menjali kao konfete, onda treba skinuti kapu pred iskusnim Slavoljubom Muslinom, koji je delikatni zadatak uspešno obavio. Verovao je u svoj koncept i igrača za koju se opredelio. Nismo umirali u lepoti ali smo znali da se takmičimo. Imali smo sreće sa grupom, u kojoj su pored nas bile još tri selekcije iste snage (Vels R.Irska i Austrija) i koje su veći deo međusobnih duela rešavali remijem. Zato je trijumf u Dablinu bio od neprocenjive koristi. Po prvi put smo sa talona pokupili sve bodove protiv, uslovno rečeno, autsajdera (Moldavija i Gruzija). Osvojili smo iz četiri duela svih 12 bodova i to je presudilo, jer su Gruzini svim ostalim selekcijama otkinuli po dva planirana boda.

Nemamo još uvek ekstra kvalitetan sastav za gornji dom svetskog fudbala, ali imamo snažan kolektiv koji hoće da se dokazuje i bori za bolji status nacionalnog tima. Uspeh mora da se iskoristi na pravi način, da se redovi još ojačaju i uigraju pred Rusiju. Iskustvo iz prethodnih velikih takmičenja opominje, jer su nas nerealne ambicije bacale u ponor. Muslin mora da nastavi putem iz kvalifikacija, da nadgradi igru, pronađe još alternativnih kadrovskih rešenja, posebno u odbrani koja nije uvek bila na visini zadatka. Snažan impuls je dobijen plasmanom na Mundijal, zato pamet u glavu da se pozitivan trend nastavi.

Autor:
Pošaljite komentar