Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Liga Evrope: Preko Nemaca u evropsko proleće

07.12.2017. 23:10 23:39
Piše:
Izvor: FoNet

Zvezda će i naredne godine ostati na fudbalskoj mapi Starog kontinenta. Pošto je u poslednjoj rundi grupe "H" Lige Evrope savladan je Keln (1:0) što je bilo dovoljno za veliko slavlje na našem najvećem stadionu.

Napravili su crveno-beli istinski sportski podvig ove sezone. Prvo su snove o jeseni u Evropi pretvorili u javu, a potom je realnost postalo je i voljevanje tokom proleća sa odabranim klubovima iz visokog društva i to nakon 25 godina pauze.

Zvezda je sama odlučivala o svojoj sudbini, pobeda je bila opcija koja garantuje plasman u nokaut fazu ovog renomiranog takmičenja. I učinili su to izabranici Vladana Milojevića na svoj način u pomalo čudnoj i teškoj utakmici koju su taktički odigrali besprekorno. Sačekali su svoju šansu, Srnić je pogodio metu, a potom odbranili prednost i veoma vredan trijumf.

Utakmica decenije imala je i svoj izuzetno lep dekor. Tribine stadiona "Rajko Mitić" bile su ispunjene do poslednjeg mesta, sve vreme vladala je raspevana ali i vatrena atmosfera u kojoj je i Keln mogao da računa na podršku čak 5000 svojih navijača, a ono što je upalo u oči jeste ponašanje simpatizera "jarčeva" koji je baš i nije za pohvalu jer su lomili stolice na južnoj tribini, koristili obilje pirotehnike i sve vreme provocirali okolo navijače crveno-belih...

U najavi meča iz oba tabora se moglo čuti da kalkulacija neće biti, jer jednostavno Nemcima je odgovarao samo trijumf, dok je Zvezda imala i rezervnu opciju da sa remijem prođe dalje. I baš zbog te činjenice trener Vladan Milojević opredelio se za oprezniju varijantu, pojačan vezni red u kojem je šansu dobio i oporavljeni Jovičić. Novi trener "jarčeva" Štefan Rutenbek suočio se sa velikim kadrovskim problemima, ali je opet imao solidan sastav od kojeg je tražio trijumf u Beogradu.

Gosti su bolje ušli u meč. Bili su za nijansu konkretniji, dok je nervoza sputala Beograđane usled velikog uloga ali i fantastičnog ambijenta na stadionu. Od 10. do 12. minuta Keln je izveo čak četiri kornera, ali je samo jednom uspeo da zapreti Sorensen glavom, a Borjan je bio na mestu. Nadahnut za igru bio je i bivši Partizanovac Miloš Jojić koji je u 14. minutu ne koristi izglednu priliku posle lepe akcije Nemaca usledio je šut, ali pravo u Zvezdinog čuvara mreže. Zvezda je bila strpljiva i mudra, sačekala je svoju šansu i iskoristila je na pravi način. U 22. minutu sevnula je kontra, akcija iz fudbalskih udžbenika u kojoj je Krstičić majstrajlnim pasom proigrao Rodića, a ovaj idealno centrirao, a u srcu kaznenog prostora sjajno se snašao Srnić, koji je topovski snažno i precizno pogodio mrežu je 1:0. Erupcija oduševljenja na Marakani, jer se već tada osećao u vazduhu miris proleća u Evropi. Išao je Zvezdi na ruku i rezultat iz Londona gde Arsenal već u prvom poluvremenu vodio sa 3:0.

Do kraja poluvremena Zvezda je čuvala svoju prednost, atakovali su Nemci, ali bez konkretnog učinka.

Zvezdina "čekalica" urodila je plodom pa se koncept igre nije menjao ni u drugom poluvremenu. Tempo su diktirali Nemci kojima je svesno prepuštena inicijativa, ali kako je vreme odmicalo ponestajalo je snage gostu, a čini se i kvaliteta, jer ove godine im ne cvetaju ruže, zakucani su dno tabele u Bundesligi. Sem dva pokušaja Osaka i Žirasija nije Keln uspeo ozbiljnije da ugrozi zaista stamenu Zvezdinu odbranu u kojoj su prednjačili Savić i Le Talek, ali je doprinos dao i kompletan tim izuzetno disciplinovanom partijom. Kako je vreme odmicalo i gostima je bilo jasno da ne mogu ni do izjednačenja, a kamoli do potpunog preokreta. Sredinom drugog poluvremena Milojević je u vatru poslao i Pešića u nameri da iskoristi otvoreni prostor koji im je Keln ostavio. I bilo je nekoliko poluprilika u samom finišu, odnosno "zicer" Boaćija koji je propisno obrukao kada je promašio gotovo prazan gol.

Zvezda posle dve ipo decenije "posta" slavi evropsko proleće i čeka rivala u žrebu za nokaut fazu.

Z. Rangelov

Crvena zvezda - Keln 1:0 (1:0)

BEOGRAD: Stadion "Rajko Mitić", gledalaca 50.000, sudija: Maden (Škotska), strelac: Srnić u 22. minutu. Žuti kartoni: Savić, Srnić (Crvena zvezda), Jojić, Sorensen, Leman (Keln).

CRVENA ZVEZDA: Borjan 7, Stojković 7, Le Talek 7, Savić 7, Rodić 7, Donald 7, Jovičić 7 (Pešić), Srnić 8 (Gobeljić), Kanga 7 (Račić), Krstičić 7, Boaći 7.

KELN: T. Horn 6, Olkovski 6 (Klinter), Sorensen 7, J. Horn 6, Rauš 6, Ozkan 7, Leman 7, Jojić 7, Klemens 6 (Ouahim), Osako 7, Žirasi 6.

Srnić: Vratilo mi se, najdraži gol u karijeri

BEOGRAD: Fudbaler Crvene zvezde Slavoljub Srnić, junak pobede nad Kelnom (1:0) u Ligi Evrope, istakao je da mu se vratilo za ranije promašaje i da je postigao najdraži gol u karijeri.



Crvena zvezda je savladala nemačkog predstavnika golom Srnića u 22. minutu i obezbedila "evropsko proleće" posle 25 godina.



"Iskreno, mnogo prilika sam propustio u prvenstvu, moralo je da mi se vrati. To se desilo kada je bilo najpotrebnije, ovo mi je najdraži gol u karijeri", rekao je Srnić za RTS posle meča.



Kako je naglasio, naredni cilj mu je da bude strelac u večitom derbiju protiv Partizana, već sledeće srede.



"Očekujem gol u derbiju, pa da ispunim sve snove u Zvezdi", kazao je Srnić.



Njegov saigrač Aleksandar Pešić dodao je da ekipa ceo meč bila hrabra i borbena.



"To je bio jedini način da slavimo večeras. Nismo se branili, želeli smo pobedu i igrali na gol više", zaključio je Pešić.

 

Kokeza: Čestitam, ponosni smo na Zvezdu i Partizan

Predsednik Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza čestitao je večeras Crvenoj Zvezdi i Partizanu plasman u nokaut fazu Lige Evrope.



Ovo je prvi put u istoriji da Zvezda i Partizan zajedno čekaju proleće u Evropi.



"Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo da u ime FSS i lično čestitam Crvenoj zvezdi i Partizanu na rezultatu u Evropi zbog kojeg moramo da budemo ponosni, kao što smo nedavno bili ponosni na reprezentaciju. Ovo su veoma značajni trenuci za srpski fudbal i Srbiju", poručio je Kokeza.

Autor:
Pošaljite komentar
Liga Evrope: Crvena zvezda-Keln 1:0 (1:0) (video)

Liga Evrope: Crvena zvezda-Keln 1:0 (1:0) (video)

07.12.2017. 21:27 22:58