overcast clouds
23°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.062
usd
104.8191
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

Лига Европе: Преко Немаца у европско пролеће

07.12.2017. 23:10 23:39
Пише:
Извор: FoNet

Звезда ће и наредне године остати на фудбалској мапи Старог континента. Пошто је у последњој рунди групе "Х" Лиге Европе савладан је Келн (1:0) што је било довољно за велико славље на нашем највећем стадиону.

Направили су црвено-бели истински спортски подвиг ове сезоне. Прво су снове о јесени у Европи претворили у јаву, а потом је реалност постало је и вољевање током пролећа са одабраним клубовима из високог друштва и то након 25 година паузе.

Звезда је сама одлучивала о својој судбини, победа је била опција која гарантује пласман у нокаут фазу овог реномираног такмичења. И учинили су то изабраници Владана Милојевића на свој начин у помало чудној и тешкој утакмици коју су тактички одиграли беспрекорно. Сачекали су своју шансу, Срнић је погодио мету, а потом одбранили предност и веома вредан тријумф.

Утакмица деценије имала је и свој изузетно леп декор. Трибине стадиона "Рајко Митић" биле су испуњене до последњег места, све време владала је распевана али и ватрена атмосфера у којој је и Келн могао да рачуна на подршку чак 5000 својих навијача, а оно што је упало у очи јесте понашање симпатизера "јарчева" који је баш и није за похвалу јер су ломили столице на јужној трибини, користили обиље пиротехнике и све време провоцирали около навијаче црвено-белих...

У најави меча из оба табора се могло чути да калкулација неће бити, јер једноставно Немцима је одговарао само тријумф, док је Звезда имала и резервну опцију да са ремијем прође даље. И баш због те чињенице тренер Владан Милојевић определио се за опрезнију варијанту, појачан везни ред у којем је шансу добио и опорављени Јовичић. Нови тренер "јарчева" Штефан Рутенбек суочио се са великим кадровским проблемима, али је опет имао солидан састав од којег је тражио тријумф у Београду.

Гости су боље ушли у меч. Били су за нијансу конкретнији, док је нервоза спутала Београђане услед великог улога али и фантастичног амбијента на стадиону. Од 10. до 12. минута Келн је извео чак четири корнера, али је само једном успео да запрети Соренсен главом, а Борјан је био на месту. Надахнут за игру био је и бивши Партизановац Милош Јојић који је у 14. минуту не користи изгледну прилику после лепе акције Немаца уследио је шут, али право у Звездиног чувара мреже. Звезда је била стрпљива и мудра, сачекала је своју шансу и искористила је на прави начин. У 22. минуту севнула је контра, акција из фудбалских уџбеника у којој је Крстичић мајстрајлним пасом проиграо Родића, а овај идеално центрирао, а у срцу казненог простора сјајно се снашао Срнић, који је топовски снажно и прецизно погодио мрежу је 1:0. Ерупција одушевљења на Маракани, јер се већ тада осећао у ваздуху мирис пролећа у Европи. Ишао је Звезди на руку и резултат из Лондона где Арсенал већ у првом полувремену водио са 3:0.

До краја полувремена Звезда је чувала своју предност, атаковали су Немци, али без конкретног учинка.

Звездина "чекалица" уродила је плодом па се концепт игре није мењао ни у другом полувремену. Темпо су диктирали Немци којима је свесно препуштена иницијатива, али како је време одмицало понестајало је снаге госту, а чини се и квалитета, јер ове године им не цветају руже, закуцани су дно табеле у Бундеслиги. Сем два покушаја Осака и Жирасија није Келн успео озбиљније да угрози заиста стамену Звездину одбрану у којој су предњачили Савић и Ле Талек, али је допринос дао и комплетан тим изузетно дисциплинованом партијом. Како је време одмицало и гостима је било јасно да не могу ни до изједначења, а камоли до потпуног преокрета. Средином другог полувремена Милојевић је у ватру послао и Пешића у намери да искористи отворени простор који им је Келн оставио. И било је неколико полуприлика у самом финишу, односно "зицер" Боаћија који је прописно обрукао када је промашио готово празан гол.

Звезда после две ипо деценије "поста" слави европско пролеће и чека ривала у жребу за нокаут фазу.

З. Рангелов

Црвена звезда - Келн 1:0 (1:0)

БЕОГРАД: Стадион "Рајко Митић", гледалаца 50.000, судија: Маден (Шкотска), стрелац: Срнић у 22. минуту. Жути картони: Савић, Срнић (Црвена звезда), Јојић, Соренсен, Леман (Келн).

ЦРВЕНА ЗВЕЗДА: Борјан 7, Стојковић 7, Ле Талек 7, Савић 7, Родић 7, Доналд 7, Јовичић 7 (Пешић), Срнић 8 (Гобељић), Канга 7 (Рачић), Крстичић 7, Боаћи 7.

КЕЛН: Т. Хорн 6, Олковски 6 (Клинтер), Соренсен 7, Ј. Хорн 6, Рауш 6, Озкан 7, Леман 7, Јојић 7, Клеменс 6 (Оуахим), Осако 7, Жираси 6.

Срнић: Вратило ми се, најдражи гол у каријери

БЕОГРАД: Фудбалер Црвене звезде Славољуб Срнић, јунак победе над Келном (1:0) у Лиги Европе, истакао је да му се вратило за раније промашаје и да је постигао најдражи гол у каријери.



Црвена звезда је савладала немачког представника голом Срнића у 22. минуту и обезбедила "европско пролеће" после 25 година.



"Искрено, много прилика сам пропустио у првенству, морало је да ми се врати. То се десило када је било најпотребније, ово ми је најдражи гол у каријери", рекао је Срнић за РТС после меча.



Како је нагласио, наредни циљ му је да буде стрелац у вечитом дербију против Партизана, већ следеће среде.



"Очекујем гол у дербију, па да испуним све снове у Звезди", казао је Срнић.



Његов саиграч Александар Пешић додао је да екипа цео меч била храбра и борбена.



"То је био једини начин да славимо вечерас. Нисмо се бранили, желели смо победу и играли на гол више", закључио је Пешић.

 

Кокеза: Честитам, поносни смо на Звезду и Партизан

Председник Фудбалског савеза Србије Славиша Кокеза честитао је вечерас Црвеној Звезди и Партизану пласман у нокаут фазу Лиге Европе.



Ово је први пут у историји да Звезда и Партизан заједно чекају пролеће у Европи.



"Изузетна ми је част и задовољство да у име ФСС и лично честитам Црвеној звезди и Партизану на резултату у Европи због којег морамо да будемо поносни, као што смо недавно били поносни на репрезентацију. Ово су веома значајни тренуци за српски фудбал и Србију", поручио је Кокеза.

Аутор:
Пошаљите коментар
Лига Европе: Црвена звезда-Келн 1:0 (1:0) (видео)

Лига Европе: Црвена звезда-Келн 1:0 (1:0) (видео)

07.12.2017. 21:27 22:58