Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FUDBALSKA REPREZENTACIJA S LITVANIJOM IGRA KVALIFIKACIONU UTAKMICU ZA EURO 2024 „Orlovima“ sva tri boda izuzetno važna

09.09.2023. 14:59 18:56
Piše:
Izvor: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Utakmica s Mađarskom (1:2) je ostala iza fudbalskih reprezentativaca Srbije, ali živa je nada da su izabranici selektora Dragana Stojkovića iz tog poraza nešto i naučili. Kako je i sam Piksi primetio, ništa što ne može da se popravi nije se dogodilo na stadionu “Rajko Mitić”, ali, budimo iskreni, desilo se, ipak, veliko razočaranje nacije, koja je verovala u “orlove” i njihovu spremnost da nadigraju severne susede.

Vremena za elaboriranje uzroka neuspeha baš i nema, jer već večeras je pred našim državnim timom novi izazov. Njega će kapiten Dušan Tadić i saigrači pronaći u duelu 5. kola G grupe kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024, koji igraju u Kaunasu, s domaćom selekcijom Litvanije.

Juče je ekspedicija selekcije Srbije, posle dvočasovnog prijatnog leta, stigla u Kaunas. Predstojeća utakmica predstavljaće jubilarno, 10. odmeravanje snaga između naše i litvanske reprezentacije. Skor je apsolutno na strani Srbije, koja je u prethodnih devet susreta zabeležila osam pobeda, a jedini neuspeh doživela je u susretu bez rezultatskog značaja, uz gol razliku 23:5.

- Propustili smo lepu priliku da u duelu s Mađarskom napravimo veliki korak ka plasmanu na Euro 2024 u Nemačkoj – rekao je pred polazak na put Dušan Vlahović, golgeter srpskog tima. – Imali smo na raspolaganju dva dana i iskoristili smo ih za detaljnu analizu prošle utakmice, ali i izvlačenje određenih pouka iz poraza koji smo doživeli. Ne sumnjam da spremni i silno motivisani dočekujemo večerašnji okršaj sa Litvancima.


Litvanija Srbija

KAUNAS: Stadion “Darijaus ir Goreno”, kapacitet: 15.315 mesta. Sudija: Saša Štegeman (Nemačka). Duel počinje u 20.45 časova po našem vremenu.

LITVANIJA: Gertmonas - Beneta, Girdvainis, Lekiatas, Lasickas – Gineitis, Verbickas – Jankauskas, Golubickas, Novikovas – Paulauskas.

Selektor: Edgaras Jankauskas.

SRBIJA: V. Milinković-Savić – Milenković, Gudelj, Pavlović – Živković, Ilić, S. Milinković-Savić, Tadić, Kostić – A. Mitrović, Vlahović.

Selektor: Dragan Stojković.


Fudbaler Juventusa je istakao još jednom briljantne odbrane mađarskog golmana Dibusa u Beogradu, a onda je bio i samokritičan.

- Morao sam bolje da reagujem i, kod našeg vođstva, loše sam zahvatio loptu posle pasa Tadića. Imali smo sreću da njihov igrač zatrese sopstvenu mrežu, što smo morali bolje da iskoristimo u kasnijem toku utakmice. Nema, ipak, mesta za paniku, okrenuli smo novi list i sada razmišljamo isključivo o Litvaniji. U Kaunasu nas očekuje najvažnija utakmica u ovom kvalifikacionom ciklusu – dodao je Vlahović.

Prva zvanična utakmica s Litvancima bila je prijateljskog karaktera i odigrana je 17. aprila 2002. godine u Smederevu. U prisustvu 15.000 gledalaca, slavili su tada “orlovi” rezultatom 4:1, a pored dvostrukog strelca Mateje Kežmana, među strelce  upisali su se i Saša Ilić, odnosno Bojan Brnović.

Tri godine kasnije, žreb nas je prvi put spojio u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo u Nemačkoj, a ekipa, predvođena selektorom Ilijom Petkovićem, lako je zabeležila maksimalni učinak protiv autsajdera, zabeleživši dve identične pobede od po 2:0. Jedini poraz od večerašnjeg rivala (1:2, strelac Zoran Tošić), doživeli smo u kvalifikacijama za Mundijal u Južnoj Africi. Utakmica je odigrana 2009. godine u Marijampolju i nije imala veliki ulog, jer su tadašnji izabranici selektora Radomira Antića par dana ranije, pobedom protiv Rumunije, overili prvo mesto u grupi i direktni plasman na završni turnir.

Sa Litvancima smo lako izašli na kraj i u Ligi nacija 2018. godine. Egzekucija Dušana Tadića s bele tačke bila je dovoljna za minimalnu pobedu u Vilnjusu, dok je na stadionu “Rajko Mitić” autogol Žulpe bio uvertira u goleadu u režiji Mitrovića, Prijovića i Ljajića, za ubedljivih 4:1 u korist našeg državnog tima. Isti rezultat zabeležen je i u beogradskom meču kvalifikacija za poslednje Evropsko prvenstvo, kada je Mitrović, sa dva gola u prvih pola sata igre, trasirao put ka pobedi koju su Luka Jović i Adem Ljajić učinili još ubedljivijom.

Podatak da je Aleksandar Mitrović bio dvostruki strelac i u Vilnjusu za pobedu od  2:0, može da posluži kao dobar znak pred novi okršaj ova dva tima. Očigledno je da najboljem strelcu svih vremena naše reprezentacije prija da igra protiv Litvanaca i nagoveštava nastavak njegove golgeterske serije. To bi znatno olakšalo posao ekipi Srbije, koja želi da osvoji tri važna boda na putu ka Evropskom prvenstvu.

Na tom putu, naravno, slabosti koje su Stojkovićevi izabranici pokazali u duelu s Mađarskom nikako ne smeju da se ponove, jer nema nikakve sumnje da će Litvanci, iako praktično nemaju nikakvu šansu da vide Nemačku i Euro, biti veoma motivisani u pokušaju da uzmu “skalp” jednoj jakoj selekciji, kakvom doživljavaju naš tim. Na Draganu Stojkoviću je odgovornost da natera momke koji su njegov izbor da pruže maksimum, pokažu da su bleda izdanja iz Bugarske i u prvom poluvremenu susreta s Mađarima, bila plod slabijih dana “orlova”, koji, nadajmo se svi zajedno, raspolažu i znanjem i kvalitetom da bez posebnih problema prebrode neočekivano teško gostovanje u Litvaniji.

A. Predojević

Autor:
Pošaljite komentar