broken clouds
19°C
20.09.2024.
Нови Сад
eur
117.058
usd
105.2585
Сачуване вести Претрага Navigacija
Подешавања сајта
Одабери писмо
Одабери град
  • Нови Сад
  • Бачка Паланка
  • Бачка Топола
  • Бечеј
  • Београд
  • Инђија
  • Крагујевац
  • Лесковац
  • Ниш
  • Панчево
  • Рума
  • Сомбор
  • Стара Пазова
  • Суботица
  • Вршац
  • Зрењанин

ФУДБАЛСКА РЕПРЕЗЕНТАЦИЈА С ЛИТВАНИЈОМ ИГРА КВАЛИФИКАЦИОНУ УТАКМИЦУ ЗА ЕУРО 2024 „Орловима“ сва три бода изузетно важна

09.09.2023. 14:59 18:56
Пише:
Извор: Tanjug (AP Photo/Darko Vojinovic)

Утакмица с Мађарском (1:2) је остала иза фудбалских репрезентативаца Србије, али жива је нада да су изабраници селектора Драгана Стојковића из тог пораза нешто и научили. Како је и сам Пикси приметио, ништа што не може да се поправи није се догодило на стадиону “Рајко Митић”, али, будимо искрени, десило се, ипак, велико разочарање нације, која је веровала у “орлове” и њихову спремност да надиграју северне суседе.

Времена за елаборирање узрока неуспеха баш и нема, јер већ вечерас је пред нашим државним тимом нови изазов. Њега ће капитен Душан Тадић и саиграчи пронаћи у дуелу 5. кола Г групе квалификација за Европско првенство 2024, који играју у Каунасу, с домаћом селекцијом Литваније.

Јуче је експедиција селекције Србије, после двочасовног пријатног лета, стигла у Каунас. Предстојећа утакмица представљаће јубиларно, 10. одмеравање снага између наше и литванске репрезентације. Скор је апсолутно на страни Србије, која је у prеthodnih девет сусрета забележила осам победа, а једини неуспех доживела је у сусрету без резултатског значаја, уз гол разлику 23:5.

- Пропустили смо лепу прилику да у дуелу с Мађарском направимо велики корак ка пласману на Еуро 2024 у Немачкој – рекао је пред полазак на пут Душан Влаховић, голгетер српског тима. – Имали смо на располагању два дана и искористили смо их за детаљну анализу прошле утакмице, али и извлачење одређених поука из пораза који смо доживели. Не сумњам да спремни и силно мотивисани дочекујемо вечерашњи окршај са Литванцима.


Литванија Србија

КАУНАС: Стадион “Даријаус ир Горено”, капацитет: 15.315 места. Судија: Саша Штегеман (Немачка). Дуел почиње у 20.45 часова по нашем времену.

ЛИТВАНИЈА: Гертмонас - Бенета, Гирдваинис, Лекиатас, Ласицкас – Гинеитис, Вербицкас – Јанкаускас, Голубицкас, Новиковас – Паулаускас.

Селектор: Едгарас Јанкаускас.

СРБИЈА: В. Милинковић-Савић – Миленковић, Гудељ, Павловић – Живковић, Илић, С. Милинковић-Савић, Тадић, Костић – А. Митровић, Влаховић.

Селектор: Драган Стојковић.


Фудбалер Јувентуса је истакао још једном бриљантне одбране мађарског голмана Дибуса у Београду, а онда је био и самокритичан.

- Морао сам боље да реагујем и, код нашег вођства, лоше сам захватио лопту после паса Тадића. Имали смо срећу да њихов играч затресе сопствену мрежу, што смо морали боље да искористимо у каснијем току утакмице. Нема, ипак, места за панику, окренули смо нови лист и сада размишљамо искључиво о Литванији. У Каунасу нас очекује најважнија утакмица у овом квалификационом циклусу – додао је Влаховић.

Прва званична утакмица с Литванцима била је пријатељског карактера и одиграна је 17. априла 2002. године у Смедереву. У присуству 15.000 гледалаца, славили су тада “орлови” резултатом 4:1, а поред двоструког стрелца Матеје Кежмана, међу стрелце  уписали су се и Саша Илић, односно Бојан Брновић.

Три године касније, жреб нас је први пут спојио у квалификацијама за Светско првенство у Немачкој, а екипа, предвођена селектором Илијом Петковићем, лако је забележила максимални учинак против аутсајдера, забележивши две идентичне победе од по 2:0. Једини пораз од вечерашњег ривала (1:2, стрелац Зоран Тошић), доживели смо у квалификацијама за Мундијал у Јужној Африци. Утакмица је одиграна 2009. године у Маријампољу и није имала велики улог, јер су тадашњи изабраници селектора Радомира Антића пар дана раније, победом против Румуније, оверили прво место у групи и директни пласман на завршни турнир.

Са Литванцима смо лако изашли на крај и у Лиги нација 2018. године. Егзекуција Душана Тадића с беле тачке била је довољна за минималну победу у Вилњусу, док је на стадиону “Рајко Митић” аутогол Жулпе био увертира у голеаду у режији Митровића, Пријовића и Љајића, за убедљивих 4:1 у корист нашег државног тима. Исти резултат забележен је и у београдском мечу квалификација за последње Европско првенство, када је Митровић, са два гола у првих пола сата игре, трасирао пут ка победи коју су Лука Јовић и Адем Љајић учинили још убедљивијом.

Податак да је Александар Митровић био двоструки стрелац и у Вилњусу за победу од  2:0, може да послужи као добар знак пред нови окршај ова два тима. Очигледно је да најбољем стрелцу свих времена наше репрезентације прија да игра против Литванаца и наговештава наставак његове голгетерске серије. То би знатно олакшало посао екипи Србије, која жели да освоји три важна бода на путу ка Европском првенству.

На том путу, наравно, слабости које су Стојковићеви изабраници показали у дуелу с Мађарском никако не смеју да се понове, јер нема никакве сумње да ће Литванци, иако практично немају никакву шансу да виде Немачку и Еуро, бити веома мотивисани у покушају да узму “скалп” једној јакој селекцији, каквом доживљавају наш тим. На Драгану Стојковићу је одговорност да натера момке који су његов избор да пруже максимум, покажу да су бледа издања из Бугарске и у првом полувремену сусрета с Мађарима, била плод слабијих дана “орлова”, који, надајмо се сви заједно, располажу и знањем и квалитетом да без посебних проблема преброде неочекивано тешко гостовање у Литванији.

А. Предојевић

Аутор:
Пошаљите коментар