Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FUDBALERI SRBIJE PROTIV ŠPANIJE U LIGI NACIJA: Piksi i „orlovi“ pred velikim ispitom (20.45)

15.10.2024. 09:00 09:00
Piše:
fudbal
Foto: Fudbalski savez Srbije

Posle vredne pobede nad Švajcarskom (2:0) u A4 grupi Lige nacija, najbolji fudbaleri Srbije nisu imali vremena da proslave lep rezultat.

U ponedeljak su iz Niša avionom otputovali u Malagu, potom autobusom stigli u Kordobu i tamošnji hotel „Eurostars palas“, gde ih u utorak očekuje utakmica sa španskom reprezentacijom. 

„Crvena furija“ se nalazi na čelu tabele naše grupe, Piksijevi izabranici trenutno su treći, pa će Aleksandar Mitrović i njegovi saigrači pred sobom imati i te kako ozbiljan, zahtevan i težak zadatak, s ciljem da nastave bitku za drugo mesto, koje bi im donelo status nosilaca kod žreba za naredni Mundijal. 

Naspram njih naći će se aktuelni šampion Evrope, doduše nastupiće bez nekih od vedeta, ali Španiji, bez pogovora, pripada uloga velikog favorita.

Ako se na stranu stave igrači koji se nisu odazvali pozivu pod državnu zastavu Srbije iz različitih razloga, Stojković je, posle utakmice sa Švajcarskom, uz zadovoljstvo zbog trijufa, dobio i nove brige. 

Naime, ligament desnog ramena povredio je Saša Lukić, važan igrač u koncepciji igre „orlova“, pa će Piksi morati da pronađe adekvatnu zamenu za njega, a da ne remeti ideju koju je za Špance pripremio.

Stefanski na centru

UEFA je za glavnog arbitra utakmice Španija – Srbija odredila Poljaka Daniela Stefanskog. Pomagaće mu zemljaci David Golis i Mihal Obukovič, dok će četvrti sudija biti Vojćeh Mic. U VAR sobi sedeće Pjotr Lasik i Pavel Račkovski, takođe iz Poljske.

U Leskovcu je Lukića zamenio Saša Zdjelar, posao je veoma dobro odradio, pa može da se očekuje da se upravo on nađe u startnoj postavi. U defanzivnom delu srednjeg reda verovatno će biti i Nemanja Maksimović, a za kreaciju igre na sredini terena mogao bi, uz Lazara Samardžića, da se nađe i naše „čudo od deteta“ Andrija Maksimović. Ovaj još dečak, pokazao je da ga ne impresionira atmosfera na stadionu, naprotiv, pa ne bi bilo iznenađenje ukoliko mu Piksi ukaže poverenje.

– Važno je to da naša igra bude na nivou one koju smo prikazali u Leskovcu – rekao je Stojković, pred polazak na put za Kordobu. – To znači da moramo da budemo taktički disciplinovani, borbeni do krajnjih granica i da pokažemo barem isti nivo energije. Španija je evropski prvak, to što neće moći da računa na sve svoje adute, ne menja ništa u njenoj igri. Želeće domaćin da ponovo obraduje navijače, a na nama je da budemo pametni i da je u tome onemogućimo. Radujem se susretu, biće to prilika da još jednom pokažemo lice koje nam je omogućilo da stignemo do trijumfa nad Švajcarskom.

U timu Španije, između ostalih, neće biti teže povređenih Rodrija i Karvahala, kao ni Jamala, ali „furija“ ima odgovarajuće zamene za svakog igrača, tako i za njih. Naša ekipa moraće da bude spremna na puno trčanja, čvrsto držanje linija ekipe i prostora između njih, odnosno da ne dovoli prazan hod koji bi izabranici selektora De la Fuentea mogli da iskoriste.

Neće, naravno, samo odbrana biti presudna, iako će od njene igre puno toga da zavisi. Najbolji strelac u istoriji srpske selekcije, reč je o Mitroviću, moraće da ima pomoć od igrača iz manevra, ali i bekova. Tu mislimo na Kostu Nedeljkovića i, posebno, Veljka Birmančevića. Ne smeju „orlovi“ da se oslone samo na kontre, već, po nama, cilj treba da im bude i organizovana i precizna igra u napadu, iz koje bi popularni Mitar mogao da se izbori za gol-šansu.

Bilo kako bilo, ovaj duel pokazaće da li srpski fudbaleri mogu da se „potuku“ s prvakom Evrope, pa još na njegovom terenu. Utakmica počinje u 20.45 časova.

A. Predojević

Standings provided by Sofascore
Izvor:
Dnevnik
Autor:
Pošaljite komentar