Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

(FOTO) OBELODANJEN PROJEKAT REKONSTRUKCIJE STADIONA FK VOJVODINA Novosadski „Karađorđe” se šminka za najvišu licencu UEFA i velike evropske utakmice

13.11.2023. 08:52 09:57
Piše:
Izvor: Dnevnik.rs/Instagram @dba_architects

Prateći listu zahteva stručnih organa Fudbalskog saveza Srbije (FSS i inspektora UEFA, novosadska firma „DBA” izradila je skice projekta rekonstrukcije Stadiona „Karađorđe” u Novom Sadu.

Definisane su sve potrebne intervencije kako bi „Karađorđe” ispunio kriterijume za dobijanje licence stadiona kategorije 4, što je propisano pravilnikom UEFA o infrastrukturi da bi se mogle igrati utakmice grupne faze evopskih klupkih takmičenja. Još u julu su u Novom Sadu predstavnici „DBA”, FK „Vojvodina”, FSS i UEFA održli sastanak na kom su utanačili detalje i izložili predloge i vizije rekonstrukcije.

- Pre nekoliko meseci imali smo privilegiju da ugostimo čelne ljude UEFA tehničkog sektora sa kojima smo razmenili iskustva i stavove.Sada smo održali sjajanu video konferenciju na kojoj smo predstavili rešenja i dobili podršku i saglasnost za ključne detalje i ideje – naveli su iz firme „DBA” na svom Instragramu uz objavu fotografija kako će izgledati „Karađorđe” nakon radova. - Projekat sada ulazi u proceduralne aktivnosti, nadamo se i planiranom početku radova. Rekonstrukcija obuhvata potpuno novu organizaciju zapadne tribine koju karakteriše novi sektor za medije koji je do sada nedostajao. Takođe, formiranjem muzeja kluba povezaće se VIP deo i medijski sektor. Potpuno novom organizacijom VIP dela stadion će po prvi put imati „premium sky boksove” za korporativnu namenu, kao i dva nivoa centralnih loža. Sa tim sadržajima, stadion će imati definitivno najbolji „hospitality“ sistem u zemlji (odnosi se na mesta gde gledaoci imaju posebne pogodnosti). Uz novi tiketing sistem, novi sistem organizacije sedenja na tribini kao i po prvi put pravilno postavljene toalete i fb servise na tribini dobijamo novi komfor i bezbednost gledalaca.

Ovim rešenjem, kroz projekat koji je naša donacija FKVojvodinanadamo se novoj epohi razvoja stadiona koji naredne godine slavi 100 godina postojanja, navedeno je na instagramuDBA

Iz „DBA” su dodali da su uslovi UEFA vrlo striktno definisani, a svaki projekat za sebe predstavlja sublimaciju obimne literature, iskustava i preporuka.

- Ovim rešenjem, kroz projekat koji je naša donacija FK „Vojvodina” nadamo se novoj epohi razvoja stadiona koji naredne godine slavi 100 godina postojanja na – poručili su u objavi.


Otvoren na Vidovdan pre 99 godina

Stadion „Karađorđe” otvoren je na Vidovdan 28. juna 1924. godine, na 120-godišnjicu od Prvog srpskog ustanka, i na njemu su igrala dva fudbalska kluba- „Vojvodina“ i „Juda Makabi“. Izgrađen je na mestu starog biciklističkog veledroma iz 1888. godine, koji je okupljao srpsku i jevrejsku zajednicu. Pomoć izgradnji stadiona dali su navijači i simpatizeri oba kluba, a značajan novac prikupljen je od gostovanja američkih operskih grupa „Luzijana” i „Plava ptica”. Projektovao ga inženjer David Popović, tadašnji predsednik „Vojvodine“. Stadion je od svog otvaranja do Drugog svetskog rata nosio naziv „Karađorđe“, posle je bio poznat samo kao Gradski stadion, dok je prvobitno ime vraćeno 2007. godine.


Iako je ranije najavljivano da bi rekostrukcija “Karađorđa” trebala da počene 1. oktobra, u septembru je predsednik FK “Vojvodina” Dragoljub Zbiljić objasnio da će početak radova biti pomeren iz admistrativnih razloga. On je tada kazao da će u januaru naredne godine biti poznati detalji ali nije želeo da precizira datume. Prilikom dolaska aktuelnog Upravnog odbora na čelo kluba, kao jedan od prioritetnih ciljeva, istaknuta je rekonstrukcija stadiona i u rekordno kratkom roku je otpočeta realizacija obećanog.

Kapacitet stadiona mora biti bar 8.000 sedišta i minimum 100 VIP mesta, odnosno sedišta (uključujući i sva standardna i VIP sedišta), ali stajanje, terase, platforme, klupe i sedišta bez naslona nisu dozvoljeni

GOSTUJUćI DRES PUN SIMBOLA

Gostujući sivi „Vošin”dres je inspirisan velikim jubilejom, a to je prvi vek stadiona Karađorđe, a kao detalj ga krasi jubilarni logotip i veliki motiv stadiona na prednjoj strani dresa. Uz grb kluba i prepoznatljivu Kelme šapicu, detalj koji se izdvaja pri rubu dresa, je zlatni jubilarni logotip posvećen stogodišnjici Karađorđa. Obode rukava krase prepoznatljive crveno-bele linije, a crvena i bela linija ponovljene su i na bokovima dresa uz suptilnu zlatnu liniju, ali i na poleđini.


- Ono što sigurno znamo jeste da imamo 150 miliona dinara obezbeđeno od Grada Novog Sada i 150 od FSS– rekao je Zbiljić tada na konferenciji za medije. - Važno je istaći da rekonstrukcija van terena, na stadionu, košta 540 miliona dinara, nedostaje nam oko 390 miliona i treba da vidimo sa Vladom Srbije i Gradom Novim Sadom koliko novca može da bude izdvojeno, te da li treba da smanjimo projekat na nivo onog što može da nam bude obezbeđeno. Stadion je gradski, dakle, očekujemo da se to sredi. Ako bismo obezbedili sva sredstva, to bi bilo fenomenalno, da stogodišnjicu „Karađorđa“ proslavimo sa UEFA 4 standardom. Plan je da za tih 540 miliona dobijemo sve što nam treba – klupski muzej, novu prostoriju za medije i sve što UEFA zahteva za taj UEFA 4 standard.

Kada je reč o pravilniku UEFA o infrastrukturi on propisuje minimum strukturalnih kriterijuma koje stadioni moraju da ispunjavaju da bi bio klasifikovan u 1, 2, 3. ili 4. kategoriju i što je ona viša, kriterijumi su stroži i brojniji. Teren za igru na stadionima četvrte kadegorije mora da ima dužinu od 105 i širinu od 68 mertara, grejanje /ili pokrivanje, odnosno zaštitu terena (zavisno od lokacije i klimatskih uslova), kao i posebnu jačinu osvetljenja i reflektora. Kapacitet stadiona mora biti  bar 8.000 sedišta i minimum 100 VIP mesta, odnosno sedišta (uključujući i sva standardna i VIP sedišta), ali stajanje, terase, platforme, klupe i sedišta bez naslona nisu dozvoljeni. Svi javni ulazi moraju da budu opremljeni obrtnim krstovima i elektronskim sistemom kontrole ulaznica dizajniranim da se spreči upotreba falsifikovanih ulaznica i centralnom punktu prenese stopa protoka posetilaca u realnom vremenu i broj ulazaka kako bi se sprečila prenatrpanost na stadionu u celini, ili u pojedinačnim sektorima. Jedan obrtni krst predviđen je na svakih 660 sedišta. Stadion mora imati na raspolaganju bar 150 mesta za parkiranje u sigurnoj i bezbednoj zoni za VIP zvanice, ostale goste i osoblje. Neophode su i posebna svlačionica (20 metara kvadtarnih) za sudije (dva tuša, jedan individualni toalet sa sedištem, šest mesta za sedenje, radni sto i ormari za odlaganje odeće). Deo propisa odnosi se na prostor za predstavnike medija, pa tako radna zona za medije mora da sadrži 30 pozicija, radna zona za fotografe bar 20 radnih pozicija sa stolovima, stolicama, priključcima za struju i internet vezu, i da bude lako dostupna sa terena. To može biti namenski izdvojen deo radne zone za medije (uz odgovarajude povedanje prostora), ali je poželjno da to bude zasebna prostorija. Osim toga “Karađorđe” će nakon rekonstrukcije imati posebna mesta za TV komentatore, TV studije, prostor za blic intervjue, kao i miks zonu između svlačionica i zone rezervisane za autobuse ekipe koja može da se pretvori u miks zonu u kojoj akreditovani predstavnici medija mogu da intervjuišu igrače posle utakmice. Da bude natkrivena i dovoljno prostrana da bi moglo da se smesti najmanje 50 predstavnika medija.


Utakmica pod reflektorima još 1967. godine

Prva utakmica pod reflektorima odigrana je 1. marta 1967. godine u četvrfinalu Kupa šampiona sa Seltikom iz Glazgova (1:0), dok su u julu 2011. postavljeni novi reflektori na četiri stuba. Severna tribina je dovršena 1991., a atletska staza postavljena je 2004. godine. Od 2008. do 2009. godine urađena je manja rekonstrukcija, kada je izgrađena nova jugoistočna tribina, na koju je postavljen savremeni filipsov semafor.  Rušenjem stare upravne zgrade (izgrađene 1942. godine) na južnom delu stadiona 2013. godine počela je rekonstrukcija južne tribine koja je uključivala izgradnju nove centralne tribine na mestu stare zgrade, u čijem podtribinskom prostoru se nalaze prostorije po standardima UEFA. Rekonstrukcija je završena 20. avgusta, dva dana pred meč „Vojvodine“ u kvalifikacijama za Ligu Evrope protiv „Šerifa“, a kapacitet stadiona je povećan na 14.000 sedećih mesta.


Krajnji cilj realizacije ovog projekta je da „Karađorđe“ dobije najpre UEFA 3 standard“, a potom i UEFA 4 standard, čime bi stekao licencu za organizaciju i kvalifikacija i grupne faze takmičenja pod okriljem Evropske kuće fudbala. Stadion „Karađorđe“ sad ispunjava UEFA 2 standard.

Silvia Kovač

Foto: Instagram @dba_architects

Autor:
Pošaljite komentar
FK VOJVODINA PREDSTAVILA NOVE DRESOVE Stara dama slavi 110 godina kluba (foto)

FK VOJVODINA PREDSTAVILA NOVE DRESOVE Stara dama slavi 110 godina kluba (foto)

28.09.2023. 15:28 15:31
ZBILJIĆ OTVORENO O Vošinim rezultatskim promašajima, negativnim komentarima, finansijama, potraživanjima od Zvezde...

ZBILJIĆ OTVORENO O Vošinim rezultatskim promašajima, negativnim komentarima, finansijama, potraživanjima od Zvezde...

20.09.2023. 14:32 14:35
NOVO PRAVILO ZA PUŠAČE, ZABRANJENO PUŠENJE NA STADIONIMA I AUTOBUSKIM STAJALIŠTIMA Zakon o zabrani duvanskog dima u zatvorenom od sledeće godine

NOVO PRAVILO ZA PUŠAČE, ZABRANJENO PUŠENJE NA STADIONIMA I AUTOBUSKIM STAJALIŠTIMA Zakon o zabrani duvanskog dima u zatvorenom od sledeće godine

06.11.2023. 14:26 15:07