Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

FK Indeks: Skok u budućnost  

24.01.2023. 13:21 14:31
Piše:
Izvor: L. Bakmaz

Đačko je igralište s dušom. Ko na Đačkom nije šutnuo loptu, ili je kroz obruč probacio, ostao je siromašan za taj nivo strasti koji se jedino na njegovim terenima mogao izmeriti.

Otuda i ta veza sa Indeksom na Đačkom, fudbalskim klubom koji je u prethodnoj godini propustio da na zov poluvekovne tradicije odgovori na način dostojan „zlatnog jubileja“. Umesto sjaja svečanosti, u polumraku svlačionice vagana je sudbina „studenata“ u perspektivi.

-Klub je bio pred gašenjem. Razmišljali smo da ugasimo seniorski tim i da se posvetimo jedino radu sa mladima – svedoči član Upravnog odbora Indeksa Toma Knežević. - Seli smo, pogledali se i zaključili da je najlakše nešto ugasiti, a da je mnogo teže novu iskru zapaliti. Odlučili smo da nastavimo tamo gde je prethodno rukovodstvo stalo, za predsednika Upravnog odbora izabrali smo Radenka Stojanovića, on je oko sebe okupio ljude koji znaju šta hoće i koliko mogu, rešeni da Indeks vratimo u život. Od kluba koji je jedva spasao status vojvođanskog ligaša, sada smo u vrhu tabele, dobili smo podršku od gradonačelnika Milana Đurića, u Pokrajinskoj vladi profesor dr Zoran Milošević založio se za reafirmaciju našeg kolektiva. Zalet je dobro odmeren, verujem da će i naš skok u budućnost da bude u skladu sa našom željom, odnosno namerom da Indeks vratimo na nivo stabilnog kolektiva i u igračkom i u organizacionom smislu.

U krugu poštovalaca Indeksove tradicije jeste i nekadašnji centarfor Vojvodine i nemačkog Nirnberga, sada licencirani trener Milan Belić. I danas Vojvodinino dete, Belić je prihvatio ulogu sportskog direktora kluba i nedelju dana pre početka takmičenja, u saradnji sa svojim matičnim klubom, uspeo da selektira igrače kadre planiranog zaokreta u pozitivnom smeru. Pred kraj prvog prvenstvenog dela na čelu struke nasledio je Nenada Rajića, koji je odlično započeo trenažni proces do nivoa ambicije koja završava u višem stepenu takmičenja.

-Fudbal mi je uvek, posle porodice, bio smisao postojanja. Ovde sam završio igračku i započinjao trenersku karijeru – podseća Belić. – Ja sam član Vojvodine i uz saglasnost kluba došao sam na Đačko, kako bih odgovorio na ukazano mi poverenje ljudi koji imaju viziju šta i kako dalje. Vojvodina je fudbalska matica i ja klubove u Novom Sadu i šire vidim kao mogućnost plodne saradnje u oba smera. Najavljena izgradnja terena sa veštačkom travom daje nam pravo na optimizam i na veru da na Indeksu u perspektivi možemo da napravimo pravi rasadnik budućih fudbalskih zvezdica

U zdravoj sportskoj priči razlog ostanka na Đačkom pronašli su iskusni igrači Ilić, Renić, Radmilović, Gajić... U prelaznom roku na Belićevoj meti su još trojica – četvorica igrača koji bi svojim rejtingom mogli da doprinesu stabilnosti linija u timu i kolektiva u celini. Uloga kapitena poverena je 22-godišnjem Filipu Ivelji, rođenom bratu Javorovog krila Pavla.


Borac sa Klise pravi domaćin

Teren na Đačkom je u toliko lošem stanju da je Indeks i kao domaćin utakmice igrao u gostima, malo na Sofeksu u Futogu, malo na Slanoj bari, a najviše na terenu FK Borac na Klisi.

-Veliko hvala Borcu i našem domaćinu na njihovom stadionu Jovici Vučiću. Vule, kako ga svi oslovljavaju,  nas je dočekivao i ispraćao kao da smo njegovi najrođeniji – istakao je Milan Belić. – Sve što nam je bilo potrebno Vule je obezbedio. I više od toga...   


-Meni jeste ukazana čast da ponesem kapitensku traku, ali ja to ne shvatam kao mogućnost bilo kakve privilegije, nego kao obavezu da zajedno sa svima na terenu istrajemo na putu koji smo započeli – veli Ivelja. – Imamo mlad tim i stručni kadar. U našoj školi vežba oko 120 dečaka različite dobi. Za realizaciju naših ambicija prestaje nam još jedino teren da osposobimo. Što se takmičarskih ambicija tiče, imamo povoljan raspored do kraja prvenstva, tako da verujem da nismo završili trku za plasman u Srpsku ligu.

Prozivci sportskog direktora Milana Belića, sada i u ulozi trenera, na početku priprema za nastavak prvenstva, odazvala su se 16-orica igrača. Trčkarali su atletskom stazom, bez namere da zagaze u blato uništenog travnjaka, koji bi jedino generalnim remontom mogao da posluži svrsi. Veštačka trava, kao zalog budućnosti i perspektivi Indeksa na Đačkom, poslužila bi i kao motiv za obeležavanje zlatnog jubileja, makar i sa izvesnim zakašnjenjem, jer Indeks Ise Sekickog i njegovih naslednika to zaslužuje.

M. Kovačević 

LBakmaz

Autor:
Pošaljite komentar