Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Dušan Cvetinović, novo pojačanje TSC-a: Svakim danom smo sve bolji

17.01.2023. 09:19 09:22
Piše:
Foto: Iskusni Dušan Cvetinović uživa u novom angažmanu/TSC

BELEK: Za defanzivca je potrebna strast, želja da se odbrani gol. To mora da se voli. Uživam u tome, reči su novog štopera TSC-a Dušana Cvetinovića, koji je u Bačku Topolu ove zime došao posle angažmana u kragujevačkom Radničkom, ali i niza godina provedenih u Švajcarskoj, Lihtenštajnu, Francuskoj i Japanu.

U prvoj pripremnoj utakmici u Turskoj, u kojoj je TSC remizirao sa ruskim Ahmatom bez golova, 34-godišnji defanzivac šansu je dobio u drugom poluvremenu i uspeo da sačuva mrežu netaknutom u 45 minuta.

– Zanimljivo mi je da vidim da napredujemo u svakoj utakmici – rekao je Cvetinović. – Svakim danom se vidi šta hoćemo da uradimo i zašto to radimo. Narednog dana smo uvek bolji nego prethodnog. To me raduje. I u prvom i u drugom poluvremenu bilo je mnogo dobrih stvari u igri, ali se, naravno, i videlo da na neke aspekte moramo dodatno da obratimo pažnju. Pripreme zato služe, zato smo tu i zato treniramo. Biće to sve kako treba, kako vreme bude odmicalo.


Japan fascinirao

Novi štoper TSC-a Dušan Cvetinović opisao je i period koji je proveo u Japanu.

– Japan je fascinantna zemlja i zahvalan sam Bogu što sam doživeo sve to. Da živim u takvoj kulturi. U Tokiju, koji je grad od 20 miliona stanovnika, nema nigde papira na ulici, a nigde nema ni kante za smeće. Što se tiče discipline i rada, to je drugi nivo. Treneri teraju igrače da napuste teren. Zanimljivo je i to što kad ideš na neka gostovanja, protivnički navijači ti aplaudiraju po izlasku iz autobusa. Mnogo su drugačiji – rekao je Cvetinović.


Uprkos tome što je ekipa Žarka Lazetića dominirala posedom protiv Ahmata, bilo je primetno da je ruski tim bio izuzetno opasan iz kontranapada.

– Svi znamo šta treba da radimo, kada je tranzicija u pitanju. Fudbal je živa igra, dešava se i da druga ekipa odigra vrhunski. Postoje jasni principi u defanzivi u takvim situacijama – pokušavamo u tom slučaju da usporimo igru koliko god to možemo, da bi se priključili bekovi, krila, vezni igrači, a tu je i opcija da se pravi faul.

Kako vreme prolazi, Cvetinović se sve komfornije oseća u novom timu.

– Osoba sam koja teži tome da igra bez grešaka, da svaki dan budem bolji. Još uvek traje period prilagođavanja ekipi. Kao što je to slučaj i sa celokupnim timom i kod mene je protiv Ahmata bilo dobrih, ali i onih stvari koje bi trebalo da popravim za nastavak priprema i sezone. Idemo u dobrom pravcu, sve bolje se osećam i sve više razumem trenera i ekipu.

Iskusni defanzivac odlučio je da se ovog leta posle 14 godina provedenih u inostranstvu vrati u Srbiju.

– Istekao mi je ugovor u Japanu, a poslednjih nekoliko sezona sam imao problem sa povredom. Kada si u stranoj zemlji, moraš da budeš bolji od domaćih igrača, inače te nema. Kada si povređen, kad ne igraš, šalju te kući. Desilo se da mi je pukla jedna loža, pa druga. Pre toga sam imao i operaciju kolena. Odigram mesec dana, pa me nema isto toliko, vratim se, pa me opet nema dva meseca. Kada sam došao u Srbiju, rešio sam da se pozabavim time, da odem kod vrhunskih ljudi. Šest meseci sam dan-noć radio da to zalečim. Još me drži strast prema fudbalu. Rešio sam da hoću da završim karijeru pod svojim uslovima.

Usledio je angažman u Radničkom iz Kragujevca, koji mu je ostao u lepom sećanju.

– Iako sam u jednom periodu bio bez kluba, trenirao sam konstantno, da bi potom pojačao Radnički. Lako smo se dogovorili, proveo sam tamo lepih pola godine i imao sam sreću što sam bio okružen dobrim ljudima, dobrim trenerom. Sklopila se kvalitetna ekipa, a njihova trenutna osma pozicija na tabeli Superlige Srbije bila je posledica svega toga. Partije Cvetinovića u Kragujevcu nisu promakle TSC-u, čija je organizacija oduševila Šapčanina.

– Bačkotopolčani su videli nešto u meni što im je trebalo. Brzo smo se dogovorili i nije mi bilo teško da donesem odluku, kada se njihov renome uzme u obzir. Kada izađem na teren njihove akademije zahvaljujem Bogu što imam sreću da radim to što volim i što se sve to dešava baš tu. Sve imamo, ne razmišlja se ni o čemu. Fokusirani smo samo na fudbal. Trener mi je objasnio šta želi od mene, video da bih iskustvom mogao da doprinesem ekipi da ostvari zacrtane ciljeve.


Najviše uživao u tandemu sa Ivanovićem

Cvetinović je kroz karijeru imao priliku da igra sa brojnim fudbalerima, ali je izdvojio jednog sa kojim je imao posebno dobru saradnju.

– U Kragujevcu su pričali za mene i Filipa Ivanovića da smo najbolji tandem i sada, kad god se čujemo, kažem mu u šali da bez mene nije toliko dobar. Izdvojio bih njega, jer je super momak i kvalitetan igrač – rekao je 34-godišnji defanzivac.


TSC je postavio visoke standarde, a iskusni štoper je u prethodnom periodu mogao da se uveri i zašto je to tako.

– Cilj je plasman u Evropu. Momci su igrali brutalan fudbal u prvom delu sezone i gledajući ih kako treniraju, to me ne čudi. TSC je ekipa „gladnih“, veoma motivisanih i kvalitetnih igrača, koji kao grupa deluju veoma skladno – objasnio je Dušan Cvetinović.

Vuk-Miloš Petrović

Autor:
Pošaljite komentar
Fudbaleri TSC-a remizirali s Ahmatom: Mreža u Beleku kao začarana

Fudbaleri TSC-a remizirali s Ahmatom: Mreža u Beleku kao začarana

15.01.2023. 16:04 16:06