Sačuvane vesti Pretraga Navigacija
Podešavanja sajta
Odaberi pismo
Odaberi grad
  • Novi Sad
  • Bačka Palanka
  • Bačka Topola
  • Bečej
  • Beograd
  • Inđija
  • Kragujevac
  • Leskovac
  • Niš
  • Pančevo
  • Ruma
  • Sombor
  • Stara Pazova
  • Subotica
  • Vršac
  • Zrenjanin

Darko Kovačević: Za Zrenjanin me vežu divne uspomene

16.06.2020. 13:23 13:24
Piše:
Izvor: Željko Balaban/Rado dolazi u grad na Begeju: Darko Kovačević

Legendarni srpski fudbaler, nekadašnji igrač Proletera, Crvene zvezde, Real Sosijedada, Juventusa i Olimpijakosa i bivši reprezentativac Darko Kovačević boravak u Srbiji koristi i da prati utakmice na ovdašnjoj fudbalskoj sceni.

Pratio je polufinale Kupa između Partizana i Crvena zvezda, a nameran je da odgleda  i finalni meč između Partizana i Vojvodine. Darko boravi u Zrenjaninu odakle je rodom supruga Danijela.

Na početku razgovora za „Dnevnik“ pitali smo ga kakve uspomene i emocije u njemu budi Zrenjanin. 

- Lepe uspomene me vežu za Zrenjanin. Kao mlad sam došao u Proleter, sa 17 godina. U Proleteru sam stasao u igrača, tu mi se i otvorio put ka vrhunskoj sportskoj karijeri. Uvek se rado vraćam u Zrenjanin i voleo bih da se jednog dana vratim i u Proleter, iz koga  je poteklo mnogo velikih igrača, kao što su Govedarica, braća Ivić, Vukić, Bošković, ja... Proleter je uvek bio rasadnik talenata. Grad poput Zrenjanina zaslužuje da ima fudbalskog superligaša – kaže  Kovačević.   Vreme u Zrenjaninu koristi i da se druži sa prijateljima, prati našu ligu i ističe da mu je fudbal u krvi.  Po njegovom mišljenju, klubovi u Srbiji napreduju i nada se da će pored beogradkih velikana još koja ekipa igrati značajniju ulogu na evropskoj sceni.   - Iskreno bih voleo da što više našh klubova nastupa na međunarodnoj sceni. Voleo bih da to budu Vojvodina, Čukarički ili neki treći  klub. Mislim da Crvena zvezda sa Dejanom Stankovićem na klupi i sa mladim momcima iz omladinskog pogona može i naredne sezone da ostavi lep rezultat na međunarodnoj sceni. Potrebno je vreme da igrači steknu iskustvo i da se napravi dobra ekipa, što Zvezda u suštini i jeste.

Osim klupskog fudbala, Darko prati dešavanja i u reprezentaciji, a jedno vreme je i aktivno bio uključen u tu priču, s obzirom na to da je godinu dana bio sportski direktor u FSS. Imao je priliku da se pobliže upozna sa radom Saveza.

- FSS funkcioniše odlično. Međutim, uvek nas je pratila priča o tome kako imamo pojedinačno sjajna fudbalska imena, a da kao tim nešto ne štima. To nas je pratilo i kada sam ja igrao za reprezentaciju i kada smo možda imali i bolju generaciju od ove. I 1998. i 2000. smo imali generaciju koja je mogla da uradi nešto značajno na međunarodnoj sceni, da budemo među pet zemalja u Evropi i svetu.

Smatra da sada imamo kvalitetnu reprezentaciju i upozorava da  će biti jako teško protiv Norvežana u kvalifikacijama za EP.

- Smatram da selektor Ljubiša Tumbaković treba da napravi tim u kojem će nastupiti igrači u najboljoj formi, ne da igraju imena, već oni koji mogu da pruže najviše u datom momentu. Takođe, svi moramo da budemo ujedinjeni, a tu mislim i na javnost i na medije, da baš svi podržimo reprezentaciju. Posle utakmice neka stignu analize i kritike, ali u ovom trenutku je potrebno da budemo jedinstveni.

Darko prati dešavanja u klubovima u kojima je nastupao, a posebno je vezan za Olimpijakos, s obzirom na to da sa porodicom i živi u Atini. Čuje se i sa bivšim saigračima, povremeno sa Markom Julijanom, jer mu je bio i cimer, sa Paolom Monterom, Huanom Gomezom i drugima.

- U kontaktu sam sa igračima i upravama Real Sosijedada i Juventusa. I oni se redovno prisete mene. To su vrhunski klubovi koji nastupaju u vrhunskim ligama. Svi klubovi će sigurno snositi neke posledice posle pandemije koronavirusa, ali se nadam da će se posle određenog perioda, recimo za pola godine, sve vratiti u normalu. A kada je reč o Olimpijakosu, sa njim imam familijaran odnos. Nikada neću zaboraviti podršku grčkog naroda koju mi je pružio kada sam imao zdravstvenih problema. Grci su naš bratski narod. Uvek ću pamtiti i ono što je predsednik Olimpijakosa Evangelis Marinakis učinio za mene i zato sam uvek tu za ovaj  klub– navodi Kovačević, koji je jedno vreme radio i kao sportski direktor i šef skauta u Olimpijakosu.

Uz njegovo posredovanje, u pirejski klub su došli i neki mladi i talentovani igrači iz Srbije.

- U Olimpijakos  su došli Lazar Ranđelović iz niškog Radničkog, Nikola Čumić će tek pokazati koliko je talentovan, kao i Svetozar Marković. To su fudbalski biseri, a Lazar je već pokazao da je reč o baš velikom talentu  – istako je Darko Kovačević.

Željko Balaban

Autor:
Pošaljite komentar